Lise Öğretmenlerin Mesleki Çalışmaları

ORTAÖĞRETİM ÖĞRETMENLERİNİN MESLEKİ ÇALIŞMALARI

Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin “Öğretmenlerin Mesleki Çalışmaları” başlıklı 87 nci maddesinde:

(1)

Ortaöğretim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenler, derslerin kesimi tarihinden temmuz ayının ilk iş gününe, eylül ayının ilk iş gününden derslerin başlangıç tarihine kadar geçen sürelerde mesleki çalışma yaparlar. Mesleki çalışma programı, okul müdürlüğünce yönetici ve öğretmenlere bir hafta önceden duyurulur.

(2)

(Değ: 1/7/2015-29403 RG) Bu çalışmalarda;

a) Yönetici ve öğretmenlerin; genel kültür, özel alan ve pedagojik formasyon konularında, bilgilerini arttırıcı faaliyetler yapılır.

b) Yeni beceriler kazandırmaya, eğitim ve öğretimde karşılaşılan problemlere çözüm yolları bulmaya, öğrencinin ve çevrenin ihtiyaçlarına göre plan ve programlar hazırlamaya yönelik faaliyetler yapılır.

c) Öğretim programları, mevzuat ve uygulamalarla ilgili inceleme ve değerlendirme

yapılır.

ç) Öğretmenler Kurulu, zümre öğretmenler kurulu toplantılarıyla bunlarla ilgili iş ve işlemler yapılır.

d) Eğitim ve öğretim yılı değerlendirmesiyle yeni öğretim yılında uygulanacak yıllık çalışma programı, iş takvimi ve iş bölümüyle ilgili hazırlıklar yapılır.

e) Okulun ve çevrenin ihtiyaçlarına göre eğitim ve öğretimle ilgili diğer konular da değerlendirilebilir.

f) Gerektiğinde Bakanlığın ilgili birimlerince hazırlanan plana göre farklı mesleki çalışma programları da uygulanabilir.

(3)

(Değ: 1/7/2015-29403 RG) Yönetici ve öğretmenler;

a) Ders kesiminden sonra yapılan mesleki çalışmanın ilk haftasında, okul müdürlüğünce hazırlanan program çerçevesinde kendi okullarında mesleki çalışma yaparlar.

b) Ders kesiminden sonra yapılan mesleki çalışmanın ikinci haftası ve sonraki günlerinde il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince hazırlanan programa göre belli merkez/merkezlerde alanları ile ilgili mesleki eğitime tabi tutulurlar. İstemeleri hâlinde bu eğitimi farklı il/ilçelerde de alabilirler. Farklı il/ilçelerdeki çalışmalara katılacak öğretmenler, katılacakları il/ilçeyi önceden okullarına dilekçe ile bildirmek ve katıldığı mesleki çalışmayı belgelendirmek zorundadırlar.

c) Eylül ayının ilk iş gününden derslerin başlangıcına kadar geçen süre içerisinde yapılan mesleki çalışmalarda okul müdürlüklerince hazırlanan program dâhilinde kendi okullarındaki mesleki çalışmaya katılırlar.

(4)

Mesleki çalışmalarda ödenecek ücretle ilgili hususlarda 1/12/2006 tarihli ve 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar doğrultusunda işlem yapılır.

Bu kapsamda Genel Müdürlüğümüze bağlı okullarda öğretmenlerimize yönelik mesleki çalışmalar ilk defa bu yıl gerçekleştirileceğinden:

  •  Okul müdürlüklerince yukarıdaki hükümler doğrultusunda her okula özgü mesleki çalışma programları hazırlanması, akademik başarı, proje, performans ve seminer uygulamalarının değerlendirilmesi,
  • Her ders için zümrelerce öğretim programlarının kazanım, konu, içerik bakımından değerlendirilmesi, varsa önerilerinin raporlaştırılarak ogm_program@meb.gov.tr adresine gönderilmesi,
  • Öğrenci devam devamsızlık durumunun bir önceki yıl ile karşılaştırma yapılarak değerlendirilmesi,
  • Yıl içinde yapılan sosyal, kültürel, sanatsal etkinliklerin bir önceki yılla karşılaştırılarak nitelik ve nicelik açısından değerlendirilmesi ve yeni planlamaların yapılması,
  • Zümrelerin bir sonraki eğitim öğretim yıllına hazırlık amaçlı olarak, öğretim programlarını ve kazanımları dikkate alarak sınıflarda uygulanabilecek etkinliklerin hazırlanması, özgün materyal geliştirme ve örnek çalışmaların yapılması,
  • Mesleki çalışma programlarına devam ve katılımın sağlanmasıyla ilgili gerekli tedbirlerin alınması,
  • Çalışma programlarının öğretmenlerin özellikle mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı sağlayacak içeriğe sahip olması,
  • Çalışmalarda üniversite ve ilgili STK’larla azami ölçüde işbirliğine gidilmesi,
  • Mesleki çalışmalara ait tüm doküman ve raporların okul müdürlüklerince muhafaza edilmesi,
  • Mevzuat uygulamalarıyla ilgili görüş ve önerilerin ayrıca ogm_mevzuat@meb.gov.tr e-posta adresine gönderilmesi gerekmektedir.

Ayrıca bakınız-> Liseler için mesleki çalışma konuları, planı

Benzer İçerikler:

İlginizi Çekebilir:
Kapalı
Başa dön tuşu