Jean de La Bruyere

La Bruyere Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

La Bruyere, Jean de (D: Ağustos 1645, Paris, Fransa – Ö: 11 Mayıs 1696, Versailles, Fransa) Fransız edebiyatının başyapıtlarından (1688; Karakterler) ile tanınan Fransız yazar.

Jean de La Bruyere

Jean de La Bruyere, Orleans’da hukuk öğrenimi gördü. Dönemin seçkin hümanist ve ilahiyatçılarından Jacques-Benigne Bossuet’nin aracılığıyla, Conde prensinin torunu olan Bourbon dükünün özel öğretmeni oldu ve Conde’lerin Chantiliy’deki malikânesinde kütüphanecilik yaptı.

Orta sınıf kökeninden gurur duymasına karşın, toplumsal konumu, keskin dili, kaba görünümü ve davranışları yüzünden sürekli alay konusuydu. Öte yandan bu durum, ahlakın çöktüğü bir toplumda paranın kazandığı büyük gücü, toplumsal göreneklerin baskısını, soyluların tembelliğini, geçici heveslerini ve yaşam biçimlerini yakından gözlemesine olanak sağladı.

Karakterler

La Bruyere’in İÖ 4. yüzyılda yaşamış Eski Yunanlı filozof Theophrastos’un Kharakteres (Karakterler) adlı yapıtının çevirisine yaptığı eklerden oluşuyordu. Theophrastos gibi La Bruyere de önce ikiyüzlülük, dalkavukluk ve kabalık gibi karakter özelliklerini tanımlıyor, sonra da bu özelliklere sahip kişilerden örnekler veriyor, insanların kusurlarını düzeltmek amacıyla çağın “karakteristik” özelliklerini ele alıyordu. Çok geniş bir sözcük dağarcığı, sağlam bir tekniği vardı.

Zengin kavrayışı sayesinde yergilerine keskin bir anlatım kazandırabilmiş, Gustave Flaubert ve Goncourt kardeşler gibi 19. yüzyılın seçkin yazarlarının hayranlık duyduğu canlı bir üslup geliştirmeyi başarmıştı.

Karakterler, La Bruyere’in sağlığında sekiz kez basıldı. Büyük ilgi görmesi üzerine, yazar kitaptaki portrelerin sayısını artırdı. Okurlar bu portrelerle gerçek kişiler arasında bağlantılar kurdularsa da La Bruyere hiçbir portrenin tek bir kişiye ait olmadığını ileri sürdü.

La Bruyere Karakterlerde dönemin gerçek kişilerine yaptığı anıştırmalar yüzünden uzun süre, Academie Française’e seçilemedi. Sonunda, 1693’te akademiye kabul edildi.

Dünya Edebiyatı

Benzer İçerikler:

İlginizi Çekebilir:
Kapalı
Başa dön tuşu