Murat Menteş

Murat Menteş Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

Murat Menteş (D: 11 Eylül 1974, İstanbul) Yazar.

Murat Menteş

Murat Menteş, 1974 yılında İstanbul’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul’da tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesindeki öğrenimini tamamlamadan ayrıldı. Sahaflık yaptı, gazete, dergi ve yayınevlerinde çalıştı. Bir süre Gerçek Hayat dergisinde yazı işleri müdürlüğü yaptı.

Şiir ve yazıları; Gerçek Hayat, Yedi İklim, Şehrengiz, Dergâh, Atlılar, Huruç ve Kökler gibi dergilerde yayımlandı.

Murat Menteş’in Eserleri

Şiir:

  • Kuzgun’un Gölgesi – Yedi İklim / İstanbul 1997
  • Garanti Karantina – Sel Yayıncılık / İstanbul 2019

Roman:

  • Korkma Ben Varım – İletişim Yayınları / İstanbul 2018
  • Antika Titanik – April Yayıncılık / İstanbul 2018
  • Dublörün Dilemması – April Yayıncılık / İstanbul 2019
  • Ruhi Mücerret – April Yayıncılık / İstanbul 2019
  • Fink – Alfa Yayınları / İstanbul 2021
  • Afili Hafiye – Alfa Yayınları / İstanbul 2023

Deneme:

  • Kaosa Mütevazı Bir Katkı – Şule Yayınları / İstanbul 2001
  • Aynalı Barikatlar – Şule Yayınları / İstanbul 2003

Diğer:

  • Derde Deva Randevu – April Yayıncılık / İstanbul 2019

Ekşi Sözlükte Yazar Hakkında Yazılanlar

  1. ilginç bir türk yazar
  2. kaosa mutevazı bir katkı adlı iddiası bol kitabın kelime cambazlıkları bol yazarı. gelecek günlerde ismini çok ilginç başlıkların altında göreceğimiz kuvvetle muhtemeldir.
  3. hiç gecikmeden riyakar sıfatını takabileceğiniz ama yüzyüze görüştüğünüzde, söylediğinize nedâmet getireceğiniz bir yazar.
  4. denemelerinde blöf yazar ve eser isimleriyle okurunu dumura uğratan türk şairi. kuzgunun gölgesi isminde gözden kaçmış bir şiir kitabı vardır
  5. gerçek hayat dergisinde yazar.röportajlar yapar.hatta yaptıklarından fazlasını da geleceğe yönelik olarak vaad eder.aynalı barikatlar adlı kitabı pek güzeldir.
  6. dublorün dilemmasıyla bizi mest eden kişilik
  7. murat menteş, okumacı, tartışmacı, kavgacı, yani kışkırtıcı bir yazar arkadaşım. onunla çekişirken çiçek açarsınız. yazarlık macerasını ben de merakla izliyorum. peşinen söyleyeyim, fiktif, tümden hayal ürünü metinler sevmem, fakat murat menteş’in birbiri peşi sıra kurduğu cümlelerin gücü, benim kendimce şikayetimi kuruntuya dönüştürdü. ben, murat’ın yaşındayken kelimelerle kasap gibi boğuşuyordum; murat aksine, kelimeleri kırbaçlayıp cümleler içinde düzene sokuyor ve bunu pek mahirce başarıyor. bu yüzden dublörün dilemması çok canlı, renkli, inceden felsefi çığlıklarla bezeli bir kitap ve hızla yaklaşan bir yazarı işaretliyor… böyledir, edebiyat kavgayla başlar huzurla sona erer derler; gerçi ben görmedim, hayırlısı murat için olsun!.. nihat genç
  8. murat menteş* , ‘ gece ana ‘ filminin bir sahnesinde yorgun yüzüyle arz-ı endam eden vonnegut’ un yanıbaşında duran bir adam aslında.. ama kadraja girmemiştir, sonra oturup vonnegut’ la ikili bir bilinç akışında coşmuşlar, dünyayı humorun kevgirinden geçirmişlerdir..
  9. evinin bir köşesinde milyonlarca gazete küpürüyle birlikte yaşayan afili filinta. kelime oyunları bahsinde “nimetle oyun oynanmaz” diyerek, kelimelere yeni bir rütbe kazandıran, gerçek hayat’ın eli kolu, cengaver ruhlu fenomen kişisi. pekiştirme sıfatlarıyla japon kale oynayan yıldız santrafor. okumuş, yazmış, yumruk atmış, şapkadan tavşan çıkarmış sübhanallah maaşallah kişisi.
  10. yayınlanmış kitaplarıyla gönüllerimizi eritmiştir. yüreğimiz dağlanmış*, ateşimiz harlanmıştır*.
  11. yaptığı röportajları mutlaka kitaplaştırması gereken başımın tacı ağabeyim.
  12. ismet özel’le, attila ilhan’la, nihat genç’le, orhan gencebay’la, cüneyt arkın’la, john zerzan’la yaptığı röportajların dergi sayfalarından kalmaması gerektiğine inanıyorum.
  13. nedendir bilinmez, bir müddet nihayetinde, kendisi hakkında, kendisine dair tanımların, tanıtımların; kelimelerin, cümlelerin [ve dahi cenin biyografilerinin] şok edici hızla kifayetsiz kaldığı; mangal yürekliliğinin ve her an rest çekmeye hazır duruşunun yanında gezdirdiği avuç patlatan alkış müsebbibi nezaketiyle yeniden, ısrarla, bıkmadan, inatla aklımızı başımızdan alan adam.
  14. zaman gaztesi’ndeki röportajında verdiği cevaplar ile de en az kitabı kadar kopartmış abim:
  15. – kitabında kelimelerle oyun oynayarak, fırlama ifadelere başvurarak can sıkıntını mı gidermeye çalışıyorsun murat?
  16. – ben aslında ‘kelime oyunu’ tabirinden hoşlanmıyorum. kelimeler nimettir, nimetle oyun olmaz.
  17. geçtiğimiz hafta vadi yayınları’na uğradığımda nihat genç’in bu çocuk harika diye tanımladığı adam. türkçesi mükemmel, zeki, şahane bir üslubu var diyordu. ercan şen de, dublörün dilemması’nı okurken şapka çıkardım diyordu kelime oyunlarında. fazla söze ne hacet. her hafta gerçek hayat dergisini takip etmemizin bir kaç sebebinden birisi. onu okudukça şapka çıkarıyoruz evet.
  18. ismet özel’le yaptığı röpörtajlarda biz daha çok kendisine hayran kalıyoruz. nitekim, bugüne dek ismet özel’le röpörtaj yapan bir sürü isim gördük. ne var ki bu isimlerin her biri de ismet özel karşısında kelimenin tam anlamıyla perişan oldular, kem kümün zirvesinde gezindiler; hatta röpörtajlardan sonra ilaç aldıklarını filan düşünüyorum.
  19. gel gör ki murat menteş bir başka. ismet özel karşısında gerçekten sormak istediğini sorabilen, konuyu istedediği yöne döndürebilen müthiş bir zeka var menteş’te. bu belki ismet özel’i çok iyi tanıdığındandır. ama kanaatim, bunun murat menteş’in kendi öz hakiki zekasıyla alakalı olduğudur. zira, biz bu filmi her defasında zevkle izliyoruz!
  20. sıradışı ve kültürlü anti-kahramanları ile satır aralarına sıkıştırdığı ‘az kullanılan bilgi’leriyle (trivia) chuck palahniuk’u anımsatan afacan yazar.
  21. kurgu ve anlatımı sıradışı olan, okurken hep bir sonraki cümlesini merak ettiğim özellikle dublörün dilemması kitabında beni büyüleyen yazardır kendisi.
  22. “atomu yumrukla parçalayamam
    allah büyüktür elbet bir kapı açar.”murat menteş
  23. 10 ağustos perşembe günü saat 19:30’da yazarlar birliği’nin sultanahmet’te tramvay yolu üzerindeki merkezi kızlarağası medresesinde filistin için düzenlenen şiir akşamında olağanüstü güzellikte olan bir konuşma yaptığı söylentisi dillerden dillere dolaşan yazar. görmedik ama o duygu yoğunluğuyla kelimeleri birleştirip neler söylediğini tahmin ediyoruz. ve en kısa zamanda ne konuştuğunu cd’den izlemeyi temenni ediyoruz.
  24. pis bir insan oldugumdan olsa gerek bir falsosunu bulmak icin evrilip cevrildigim, her seferinde ‘lan ne duzgun adam, boyle de olmaz ki’ diyerek yere dustugum insan/yazar. bula bula dizgi hatasi buldum, elde var yuh.
    alinti da yapayim, tam olsun: “aska pesinen atfettigimiz yucelik yuzunden, onun basit bir bilesim oldugunu gozden kaciriyoruz.”
  25. bugün farkettim ki türkçe roman okumaktan aldığım bir gıdım zevki hak ile yeksan etmiş kişidir. dublörün dilemması’nı okumamın ardından elime epeyce roman geçti; “vay bunun üslubu”, “amman bunun kurgusu”, “eh be bunu ben de yazarım” dedim durdum da tekinden zerre zevk alamadım……

Benzer İçerikler:

Başa dön tuşu