Kompleks Nedir?

Kompleks Nedir? Kompleks Sözcüğünün Anlamları

kompleks
sıfat (ko’mpleks) Fransızca complexe

1 . Karmaşık:

  • “Heveskârlar için hece ve aruz bir kompleks, içinden çıkılmaz bir yoldu.”- S. Birsel.

2 . Vitamin veya proteinlerin oluşturduğu bileşik.

3 . kimya Karmaşık.

4 . isim Karmaşıklık, karmaşa.

5 . isim Aynı ekonomik etkinliği gerçekleştiren sanayinin tesisler bütünü, kuruluşlar bütünü: “Çinko kompleksi.”

6 . isim, ruh bilimi Karmaşa:

“Esma gibi şahsiyet sahibi bir genç kızı kompleks sahibi etmişlerdi.”- A. Kulin.

  • Hastalıklı davranışları ortaya çıkaran, kişinin bilincini az çok şartlandıran, genellikle çocukluk döneminde kazanılmış, baskı altında tutulmuş hatıra, duygu ve düşüncelerin bütünü.
  • Bilinçdışında var olan ve karar verme yetisini, sağduyu etkileyen, baskı altında tutan, ruhsal dengesizliklere neden olabilen karmaşıklıkların tamamı.

——————————–

Birleşik Sözcükler

♦ komplekse kapılmak
aşağılık duygusu hissetmek:
“Haklarında yazılan yüceltici eleştirileri de tam anladığımı söyleyemem. O zaman biraz komplekse kapılıyorum.”- N. Meriç.

♦ aşağılık kompleksi -isim, ruh bilimi

“İçindeki aşağılık kompleksinin fitilini tutuşturabilirim tipimle.”- E. Şafak.

♦ Aşağılık duygusu: Aşağılık kompleksi, Bireysel Psikoloji ekolünün kurucusu Alfred Adler tarafından ortaya atılan ve kişinin bazı yönlerde kendini diğerlerinden aşağı hissetmesi neden olan karmaşa.

Bu komplekse sahip kişilerde genellikle kendini ispat etme çabası görülür. Sıklıkla farkına varılmaz ve telafi etme düşüncesi, kişileri eziyet içine sürükler, şaşırtıcı bir kazanım veya aşırı bir antisosyal davranışla sonuçlanır. İlk çalışmalara, teorisini göstermek için Napolyon komplekslerini kullanan Alfred Adler öncülük etmiştir. Özgüven eksikliği, saplantı bozuklukları, kültürel yozlaşma; aşağılık kompleksinin nedenleri arasında gösterilebilir. Psikiyatrik bir hastalıktan çok psikolojik bir durumdur.

Adler, bütün gelişme dönemi süresince çocuğun ebeveyni ve genel dünyayla ilgili bir yetersizlik duygusu hissettiği kavramını geliştirmiştir. Hastanın kompensasyon için gösterdiği psikolojik veya fizik çabaların sonuçsuz kalmasıyla psikonevrozlar gelişir; hasta başarısızlıklarını örtbas etmek ve başkaları üzerinde bir güç kazanmak için bu semptomlarını kullanır. Çok kere depresyonla birlikte beliren aşağılık duygularına emeklilikte ve yaşlılıkta sık rastlanır. Bu vakalarda, hasta kendisine saygısını önemli derecede kaybetmiştir. Kişi toplumsal bakımdan düştüğünü, önemsiz kaldığını hisseder ve böylece paranoid reaksiyon tipleri gelişebilir.

♦ narsist kompleksi-isim, ruh bilimi

Kendini sevme özelliğini ön plana çıkarma işi:
“Narsist kompleksi az buçuk herkeste vardır.”- H. Taner.

♦ üstünlük kompleksi– isim, ruh bilimi

Üstünlük duygusu:
“Yürekli bir soylunun üstünlük kompleksi sergilenir bu oyunda.”- H. Taner.

TDK Sözlük, Vikipedi Sözlük

Benzer İçerikler:

İlginizi Çekebilir:
Kapalı
Başa dön tuşu