Osmancık – Tarık Buğra

Osmancık (roman)

Osmancık – Tarık Buğra

Osmancık – Tarık Buğra

Osmancık, Tarık Buğra‘nın 1983 yılında yayımlanan tarihsel romanı.

Tarık Buğra, esere ikinci bir başlık olarak, “Cihan devletini kuran irade; şuur ve karakter.” ifadesini kullanmıştır.

Konu, Osmancık’ın (yahut Kara Osman’ın) Osman Gazi olarak tarih sahnesine çıkışını ve Osmanlı Devleti’nin kuruluşunu anlatmaktadır.

Osmanlı’yı cihan çapında büyük yapan bir devlet ve insan anlayışının ilk tohumlarının roman çerçevesinde ele alınışını okuyacağınız bu eser, TV’de “Kuruluş” adıyla dizi film olarak da defalarca yayınlanmıştır.

Özet

Osman Gazi ele avuca sığmaz, aşırı özgür bir çocuktur. Gücünü kuvvetini düşünmeden istediği gibi kullanır. Roman bu özelliklere sahip Osman’ın Bey olma serüvenini, beyliğini devlet yapışını işler. Babasının gözünde abisi Gündüz Bey’den sonra gelir. Şeyh Edebali’yi tanıyınca gerçek yiğitliğin ve beyliğin nasıl olduğunu öğrenir. Rüyalarında hep kuracağı devleti görür.

Gücünü, kuvvetini, kabiliyetlerini soyu için kullanmaya başlar. Edebali’nin kızı Malhun Hatun’la evlenir. Babası vefat edince Bey olur. Türk boylarını birleştirir, Bizans’tan toprak alır. Selçuklular Osman’dan memnundur. Tekfur’un kızı Müslüman olup Nilüfer adını alır ve Osman Bey’le evlenir. Osman Bey’in en önemli isteği Bursa’yı almaktır. Ölüm döşeğindeyken bu müjdeyi de alır.

Benzer İçerikler:

İlginizi Çekebilir:
Kapalı
Başa dön tuşu