uyak

  • Kafiye, Uyak Bilgisi Konu Testi 1. Sen akşamlar kadar büyülü sıcak Rüyalarım kadar sade, güzeldin Baş başa uzandık günlerce ıslak Çimenlerinde yaz bahçelerinin Bu dörtlükteki uyak türü, aşağıdakilerden hangisidir? A) Cinaslı uyak  B) Zengin uyak C) Yarım uyak D) Tam uyak E) Redifli uyak 2. Biliyorum gölgede senin uyuduğunu Bir…

  • Cinaslı Kafiye Nedir? Özellikleri, Örnekleri Cinaslı Kafiye: Yazılış ve söylenişleri aynı, anlamları farklı olan sözün veya sözcüğün birarada kullanılmasından oluşan kafiye türüdür. ♦ Cinas, ses bakımından birbirine benzeyen, fakat anlam bakımından benzemeyen sözcük ya da sözcük kümeleriyle yapıldığı için, bunlar kafiye olarak da kullanılmıştır. İşte bu şekildeki kafiyelere “cinaslı kafiye”…

  • Tunç Kafiye Nedir? Özellikleri, Örnekleri Tunç Kafiye: Ses benzeşmesinin üçten fazla olması durumunda kelimelerin biri genellikle diğerini içine alır. Bu, durumda zengin kafiyenin adı “tunç kafiye” olur. Fikrim bir hulyaya bazı dalar da Düşünür, derim ki: “Bu odalarda Kim bilir kaç kişi oturmuş yatmış.” (7 harf) (Yusuf Ziya Ortaç, Evim)…

  • Tam Kafiye (Tam Uyak) Nedir? Özellikleri, Örnekler Tam Kafiye: Dize sonlarında sözcük ve eklerin son hecelerinde –redif harici –biri ünlü biri ünsüz harf olmak üzere, en az iki harfin benzerliğine dayanan kafiye. Hani dün kokladığım saç, hani badem Gözlü güzel, hani hürrem, hani kösem? (Oktay Rıfat, Taşlar) Ürperme verir hayâle…

  • Kafiye (Uyak) Nedir? KAFİYE: Şiirde en az iki dize sonunda tekrarlanan, anlam ve görev bakımından birbirinden farklı ek ve sözcükler arasındaki ses benzerliği. eş. Uyak.  Halk edebiyatındaki karşılığı “ayak”tır. Eskiden vezinli (ölçülü) ve kafiyeli (uyaklı) sözlere şiir denirdi. Günümüzde bu tanım artık geçerliliğini yitirmiştir. Gerçek şiir için vezin ve kafiye…

Başa dön tuşu