dilin işlevleri

  • ALICIYI HAREKETE GEÇİRME İŞLEVİ Bu işlevde ileti alıcıyı harekete geçirmek üzere düzenlenmiştir. İletinin bir çeşit çağrı işlevi gördüğü bu işlevde amaç, alıcıda bir tepki ve davranış değişikliği yaratmaktır. Propaganda amaçlı siyasi söylevler, reklâm metinleri, genelgeler, el ilanları genellikle dilin bu işleviyle oluşturulur. Dilin alıcıyı harekete geçirme işleviyle hazırlanan metinlerde gönderici,…

  • DİLİN HEYECANA BAĞLI İŞLEVİ Bir ileti, göndericinin iletinin konusu karşısındaki duygu ve heyecanlarını dile getirme amacıyla oluşturulmuşsa dil heyecana bağlı işlevde kullanılmıştır. Bu işlev, göndericinin kendi iletisine karşı tutum ve davranışını belirtir. Bu işlevde çoğunlukla duygular, heyecanlar, korkular, sevinç ve üzüntüler dile getirilir. Dilin göndergesel işlevinde nesnellik, heyecana bağlı işlevinde…

  • DİLİN GÖNDERGESEL İŞLEVİ Bir ileti dilin göndergeyi olduğu gibi ifade etmesi için düzenlenerek oluşturulmuşsa dil göndergesel işlevde kullanılmıştır. Başka bir ifadeyle dilin bilgi verme işlevidir. Göndergesel İşlevde Amaç Nedir? Göndergesel işlevde amaç; gönderge konusunda doğru, nesnel, gözlemlenebilir bilgi vermektir. Göndergesel İşlev Nerelerde Kullanılır? Bu işlev daha çok kullanma kılavuzlarında, nesnel…

Başa dön tuşu