Etiket: Şiir
Türk Dili ve Edebiyatı
İstanbul Türküsü (Orhan Veli Kanık) İstanbul’da Boğaziçi’nde, Bir fakir Orhan Veli’yim; Veli’nin oğluyum, Tarifsiz kederler içinde. Urumelihisarı’na oturmuşum; Oturmuş da bir türkü tutturmuşum: “İstanbul’un mermer taşları; Başıma da konuyor, …
Nedir?
Dünya Şiir Günü İlk kez 1999 yılında UNESCO tarafından ilan edilen ve dünya çapında kutlanan Dünya Şiir Günü‘nün amacı “farkındalık yaratmak ve ulusal, evrensel, bölgesel şiir hareketlerine taze bir …
Makale
Ebediyâtını Yitirmiş Edebiyât:Edebiyâtın Edebi Yatık Mı? /Ahmet İnam Edebiyâtın çağdaş dünyadaki, ülkemizdeki genel durumunun değerlendirmesi, içinde büyük zorluklar taşıyan bir çaba. Edebiyât, içinde şiirden günlüğe dek zengin bir çeşitlilik …
Makale
Edebiyata Bakışta Bilimin ve Yorumun Yeri/ Ahmet İnam Konuşmam şu bölümlerden oluşacak: Önce bu “edebiyat bilimi” konusunda felsefenin ne gibi katkıları olabilir, felsefenin yeri ve felsefeden beklenen ne olabilir …
Makale
Kusursuz Şiir Genelde sanat yapıtlarının, özelde şiirin kusursuzluğu hedeflediği açıktır. İlk bakışta sıkı sıkıya bağlanılacak bir düşünce tarzıdır çünkü. Ama bir kişilik sanatı olan şiirin, kantarın topuzunu kaçırmamak koşuluyla, …
Makale
Entelektüel Şiir Ahmet Oktay, “entelektüel uçlarını sürekli abartan bir şiir, sonunda yapmacıklığa /züppeliğe dönüşebilir kolaylıkla” diyor (Gece Defteri, YKY, 1998) ve ben bu saptamaya bütün kalbimle katılıyorum. Kuşkusuz, yetenek …
Kitap
Poetika: Şiir Üstüne Kitaplar KİTABIN ADI- YAZARI- YAYINCI- YILI 1. Yazılanla Okunan Ahmet Oktay Yazko 2. Sesle Renk Rrasında Mehmet Ergüven İnkilap Kitabevi 3. Çağ ve İlham Sezai Karakoç …
Nedir?
Manzume-Şiir Ayrımı Geleneksel olarak ölçü ve uyak, şiirin temel öğesi sayıldığı için ölçülü ve uyaklı her söze şiir denmiştir. Oysa şiirsellik salt ölçü ve uyağa yaslandırılamaz. Şiir; dilin, sözcüklerin …