İstek Kipi

  • Fiilde (Eylemde) Kip: Haber Kipleri, Dilek Kipleri FİİLDE KİP Fiiller, zaman ve anlam özelliklerine göre türlü ekler alarak değişik biçimlerde kullanılırlar. Bu kullanılış biçimlerinin her birine kip denir. Kip, fiillerin zaman, şahıs, tekillik ve çoğulluk bildiren şekilleridir. Bunların yanında olumsuzluk ve soru biçimleri de vardır, ama bu ikisi zaten var…

  • Dilek (Tasarlama) Kipleri Nelerdir? Özellikleri, Örnekleri Zaman anlamı taşımayan fiillerdir. Bu kiplerle çekimlenen fiiller, bir tasarı, dilek hâlinde olduğundan zaman kavramı taşımaz. Dilek (Tasarlama) Kipleri şunlardır: 1. İstek Kipi (-e, -a) 2. Dilek-Koşul Kipi (-se, -sa) 3. Gereklilik Kipi (-meli, -malı) 4. Emir Kipi (-) 1. İstek Kipi (-e, -a)…

  • İstek Cümlesi (İstek Kipi) Gerçekleşmesi mümkün olan veya olmayan bir dileği, isteği bildiren cümlelere istek cümlesi denir. İstek cümlesi istek ve dilek-şart kipleriyle yapılır; bu kiplerle birlikte “bari, tek, n’olaydı, keşke” kelimeleri de kullanılabilir. İstek kipi, fiile “-a /-e” eki getirilerek yapılır. Fiilin (eylemin) yapılmasının istendiğini bildirir. İstek Kipinin Çekimleri…

Başa dön tuşu