Reklam
0 oy
2.1k gösterim
Edebiyat kategorisinde tarafından
"Geline oyna demişler, 'yerim dar' demiş; yer açmışlar, bu kez de 'yenim dar' demiş." sözü atasözü müdür, deyim midir? Bu sözün anlamı nedir?
Reklam

1 cevap

0 oy
(30.4k puan) tarafından
 
En İyi Cevap

Bu atasözü, yeteneği veya isteği olmayan birinin, kendisine verilen bir görevi yerine getirmemek için bahaneler bulmaya çalıştığını anlatır.

"Geline oyna demişler, 'yerim dar' demiş; yer açmışlar, bu kez de 'yenim dar' demiş." atasözü, yeteneksiz veya isteksiz olan kişinin, kendisine verilen imkanlar ne olursa olsun, birtakım bahaneler üreteceğini anlatır.

Atasözünün asıl anlamı, "İstemeyen kişi, ne kadar fırsat verilse de başarılı olamaz." şeklindedir.

Atasözünde yer alan gelin, yeteneksiz veya isteksiz olan kişiyi temsil eder. Gelin, kendisine dans etme fırsatı verildiğinde, "yerim dar" diyerek dans etmez. Gelinin yere açılması, kendisine verilen imkanların genişletilmesi anlamına gelir. Ancak gelin, bu kez de "yenim dar" diyerek dans etmez.

Atasözü, bize, yeteneksiz veya isteksiz olan kişinin, kendisine verilen imkanlar ne olursa olsun, bahaneler üretebileceğini anlatır.

Eğer bir şeyi başarmak istiyorsak, yeteneklerimizi geliştirmeli ve istekli olmalıyız. Yeteneklerimiz ve isteklerimiz doğrultusunda çalışır çabalarsak, başarılı olacağımızı unutmamalıyız.

Reklam
...