Sponsorlu Bağlantılar
Toplam 2 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 2 arasi kadar sonuc gösteriliyor
  1. #1
    Üyelik tarihi
    19.Mart.2011
    Mesajlar
    357

    Söz Sanatları Konu Testleri

    Söz Sanatları Konu Testleri


    1. Aşağıdaki dizelerin hangisinde benzetmeye başvurulmamıştır?


    A) Düştüğüm yollar gibi sonsuzdur benim tasam

    Bekleyenim olsa da razıyım kavuşmasam

    B) Uzan başucuma perdeyi indir

    Mum, olduğu gibi kalsın akşamdan

    C) Bebeklerin ulusu yok

    Bebekler çiçeği insanlığımızın

    D) Dökülmüş saçların omuzlarına

    Bulutla örülen aya dönmüşsün

    E) Tunç bir çehre parladı alevlerin rüzgârıyla
    Yüksek gururlu alnı, geniş omuzlarıyla

    2. Bir sözün benzetme amacı güdülerek başka bir söz yerine kullanılmasıyla yapılan sanatlı söyleyişe eğretileme denir.

    Aşağıdaki dizelerin hangisinde bu açıklamayı örnekleyen bir kullanım yoktur?

    A) Salkım salkım mısralar gelir içimden Türkü söylemek türkülerin başka türlüsü

    B) Ben sana mecburum bilemezsin İçimi seninle ısıtıyorum

    C) Ey eski ve dayanıksız yaşam Sürüp geldin acının kanadında

    D) Kadınlar geçer yorgun bir rüzgâr gibi insanın camdan soluğu sokaklarda

    E) Görüyorsun ki çakıl taşları sende
    incilerse şairin kendi kalbinde kaldı

    3. Aşağıdakilerin hangisinde eğretilemeye
    başvurulmamıştır?

    A) Çelik testereyle kestim suları Yıkadım, duvara astım suları

    B) Dertler gecikince gidip yokladım Yırtık bohçalarda umut sakladım

    C) Ağaçlar kökünden kopacak gibi Bir türlü dinmiyor başlayan tipi

    D) Ufukta pas tuttu birdenbire yaz Gün çabucak geçti, akşam tez oldu

    E) içimde kar donar, buzlar çözülür
    Yağan ateş midir, kor mudur bilmem

    4. Sonra koşar ayağında yıldızların nalınları
    Küçük çapkın dalgacıklar bir aşağı bir yukarı

    Bu dizelerde dalgalar, insana özgü özelliklerle

    anlatılarak kişileştirilmiştir.

    Aşağıdakilerin hangisinde aynı mecazlı söyleyiş

    örneklenmektedir?

    A) Kurban olam, kurban olam Beşikte yatan kuzuya

    B) Sırma saçlım, fidan boylum Gelir sallanı sallanı

    C) Sivas yollarında geceleri Katar katar kağnılar gider

    D) Geldim işte mevsim gibi kapına Gözlerimde bulut, saçlarımda çiy

    E) Erzurum'dan akar Cennet pınarı
    Palandöken gülmez, nedir efkârı


    5. Görünce bir kuvvetin bükülmeyen kolunu
    Ne var değiştirse ayaklarım yolunu

    Bu dizelerde altı çizili sözcükler "insan"ı anlatacak biçimde kullanılarak ad aktarması yapılmıştır. Aşağıdakilerin hangisinde bu söz sanatını örnekleyen bir kullanım yoktur?

    A) Gece yarısı yollara düştü obalar Bre bu nasıl iştir Dadaloğlu

    B) Karanlıkta kaldık, yalnızlıkta kaldık İstanbul çığlık çığlığa ter döküyordu

    C) Yabancı bir fısıltı söyleyecek adını Tanıdığım bir gülüş kıvrılacak içerde

    D) Bir şilep sızıyor gözlerinden

    Belki Yeşilköy'de uçağa biniyorsun

    E) Anıların bırakıyor seni
    Sokaklar, evler, caddeler arasında

    6. Memleket isterim

    Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun;

    Kuşların, çiçeklerin diyarı olsun.

    Bu dizelerde aşağıdaki söz sanatlarından

    hangilerine başvurulmuştur?

    A) Ad aktarması - tenasüp

    B) Telmih - ad aktarması

    C) Eğretileme - abartma

    D) Kişileştirme-telmih

    E) Tecahül-i arif - tenasüp

    7. Deli gönül, neyi özler durursun?
    Acınacak dostun, cananın mı var?
    Dünya yansa yorganın yok içinde
    Harap olmuş evin, dükkânın mı var?

    Bu dizelerde aşağıdaki sanatlardan hangisine başvurulduğu söylenemez?

    A) Tenasüp B) Ad aktarması C) istifham D) Tecahül-i arif E) Kinaye

    8. Kimini vurguncu yaptı bu savaş
    Kimini karaborsacı

    Laf olur diye dost çayı içmeyenler

    Mahkemelik oldular rüşvet yüzünden

    Bu dizelerde aşağıdaki söz sanatlarından

    hangisine başvulmuştur?

    A) Tezat B) Tariz C) Kinaye

    D) Abartma E) Ad aktarması

    9. Sansürlü, sıkıyönetim günlerinin birinde Hüseyin
    Cahit Yalçın, Ziya Gökalp ve beraberindekiler,
    Viranbag'da öğle yemeği yiyorlarmış. Bir ara Ziya
    Gökalp'in kızı Hürriyet ortadan kaybolmuş. Gökalp
    kızını ortalıkta göremeyince başlamış seslenmeye:
    - Hürriyet! Hürriyet!

    Hüseyin Cahit, acı bir gülüşle çevresindekilere dönmüş:

    Ziya Bey, hürriyetin kaybolduğunu ne çabuk fark etti! demiş.

    Bu parçada, Hüseyin Cahit'in cümlesinde geçen "hürriyet" ve "ne çabuk" sözleriyle yapılan sanatlar, aşağıdakilerin hangisinde verilmiştir?

    A) Tevriye, tariz B) Kişileştirme, benzetme C) Benzetme, telmih D) Tenasüp, kinaye E) Tecahül-i arif, abartma


    10. Köroğlu'nun sevdası var başında
    Gümanı var şu gönlümün başında
    Leyla'yı ararken dağlar başında
    Mecnun'un aşkına giriftar oldum

    Bu dörtlüğün son iki dizesinde aşağıdaki söz sanatlarından hangisine başvurulmuştur?

    A) Tecahül-i arif B) Telmih

    C) Eğretileme D) Kişileştirme

    E) Tevriye

    11. Koca Ragıp Paşa, kütüphanesine gittiğinde rafların,
    kitapların toz içinde olduğunu görür ve görevliye:
    "Aferin, senin kadar güvenilir bir adam daha
    görmedim. Sana teslim edilen kitaplara elini bile
    sürmemişsin!"der.

    Bu parçada Koca Ragıp Paşa'nın kütüphane görevlisine söylediği sözle yaptığı sanat, aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Tariz B) Tevriye C) Tezat

    D) Hüsn-i talil E) Tecahül-i arif

    12. "Akıyordu su, gösterip aynasında söğüt ağaçlarını/
    Salkımsöğütler yıkıyordu suda saçlarını" dizelerinde
    şair, bir durumu hayali ve güzel bir nedene
    bağlayarak anlatmıştır.

    Aşağıdaki dizelerin hangisinde buna benzer özdeş bir mecazlı söyleyiş vardır?

    A) Günle birlikte erir uyuklayan mor dağlar Ekilmemiş tarlalar, çalı bitiren bağlar

    B) Böyle yalçın dağlarda sesiz dolaşanlar kim Köyler, ufka dizilen tozlanmış birer resim

    C) Dereler ardın sıra akmaya koyulmuş Arıyor batan güneş seni dağlar ardında

    D) Türkülerde tüter dağ dağ, yayla yayla Köyümüz, köylümüz, memleketimiz

    E) Aynalara bakma, aynalar fenalık
    Denizi, sonsuz olanı düşün artık

    13. Önce şiirde sevdim kavgayı
    Özgürlüğü kelime kelime şiirde
    Mısra mısra sevdim yaşamayı
    Öfkeyi de sevinci de

    Bu dizelerde belli bir imge oluşturmak için birbirle*riyle ilgili kavramlar, bir arada kullanılmıştır. Bu söyleyiş özelliğine "tenasüp" denir. Bu açıklamaya göre aşağıdakilerin hangisinde tenasüp vardır?*

    A) Bir çınar altında geçer her gecem Konuşur dururum orda rüzgârla

    B) Sen uyandın diye gün doğar Şu yol sen geçtiğin için güzel

    C) Sıra sıra dizilir yolun iki yanına

    Eski çadırlar gibi tozlanmış ıhlamurlar

    D) Gün bitti, ağaçta neşe söndü
    Yaprak ateş oldu kuş da yakut

    E) Paydos bundan böyle çılgınlıklara
    Sert konuşmaya başladı aynalar

    14. Ev kimsesizler, el veriniz kimsesizlere
    Onlardır ancak el verecek kimse sizlere

    Bu dizelerdeki altı çlzli sözcüklerle yapılan söz sanatı aşağıdakilerin hangisinde vardır?

    A) Ben aşığım, el göğüste yüz yerde Gel efendim del sinemi yüz yerde

    B) Yetmedi eksinin gücü artıya Geçmedi denizin sözü martıya

    C) Çepeçevre bahar içinde bir yer gördük Ferhat ile Şirin'i beraber gördük

    D) Aranırken ayın ölgün sesini Soğuk ay öptü beyaz ensesini ,

    E) Açmış kollarını yükselen çamlar
    Her dalın ucundan ay nuru damlar



    15. Aşağıdakilerin hangisinde yineleme (tekrir) sanatına başvurulmuştur?

    A) Neden kondun a bülbül kapımdaki asmaya Ben yarimden ayrılmam götürseler asmaya

    B) içime bir kurt düştü, gece gündüz yer beni Ben bu dertten ölürsem, kabul etmez yer beni

    C) Kısmetindir gezdiren yer yer seni Arşa çıksan akıbet yer yer seni

    D) Benim için her bir sözün kıymetlidir inciden Gözyaşlarını akıtma gel, odur beni inciden

    E) Kaç gece bu sazı çaldım oturdum
    Kaç gece telinden sildim ben onu

    16. Her nere gidersen eyle talanı

    Öyle yap ki ağlatasın güleni

    Bir saatte söyle yüz bin yalanı

    El bir doğru söz söylese sen inanma

    Bu dörtlükte aşağıdaki söz sanatlarından

    hangisi ağır basmaktadır?

    A) Mübalağa C) Tariz

    B) Kinaye D) Eğretileme

    E) Tecahül-i arif

    17. Almış aydınlığı günler yüzünden

    Geceler saçından siyah olmayı


    Bu dizelerde aşağıdaki söz sanatlarından hangisine başvurulmuştur?

    A)Kinaye B) Hüsn-i talil

    C)Ad aktarması

    D) Tariz



    E) Telmih

    18. Diyorlar ki kül olmaz ateş yanmadan Denizler durulmaz dalgalanmadan Bu dizelerdeki kimi sözcükler, hem gerçek hem mecaz anlamını düşündürecek biçimde kullanıl*mıştır.

    Aşağıdakilerin hangisinde bu dizelerdekine özdeş bir söz sanatı vardır?

    A) Bir sarmaşık uyanıyordu uykusundan Geriniyordu eski bir duvarın sıvasında

    B) Eskici dükkanındaki asma saat Çelik bir şal atmış omuzlarına

    C) Ben garip çizgilerle uğraşırken baş başa Rastlamıştım duvarda bir şair arkadaşa

    D) Geceleri gölgem yollarda donar Kar gibi kürürüm kendi gölgemi

    E) Doğrusu çok alın teri döktük; ama değerdi
    Neşe veren kasvetimiz yorgunluğu giderdi

    19. Aşağıdakilerin hangisinde şair bir durumu bilmezden gelerek anlatmıştır?

    A) Gönlüme dokunmadı göğsümü yırtan eller İncimi kaybetmedim kırılsa da sedefim

    B) Sana varmak için verdiğim sözden Ben de anlamadım niye dönmüşüm

    C) Gezdirir rüzgâr gibi üstünde yamaçların Boynuma çifte zincir, çift örgülü saçların

    D) Uyu da gündüzler su gibi dinsin Menekşe gözüne kirpikler insin •

    E) Saçını rüzgâr tarar, meltem okşar yüzünü
    Vücudunu gece ay, gündüz güneş kucaklar

  2. #2
    Üyelik tarihi
    19.Mart.2011
    Mesajlar
    357

    Cevap: Söz Sanatları Konu Testleri

    EDEBİ SANATLAR VE SÖZ SANATLARI SORULARI-CEVAPLARI

    1. “Yeşile koşan Londra’yı gördükçe hep denizi kovalayan İstanbul’u düşündüm.” cümlesinde aşağıdaki söz sanatlarından hangisi vardır? (1974/ÖSYS)
    A) Teşbih

    B) Teşhis

    C) Mürsel mecaz

    D) Tekrir

    E) Kinaye



    2. Kurban olam kurban olam

    Beşikte yatan kuzuya

    Bu beyitte aşağıdaki edebi sanatlardan hangisi yapılmıştır? (1976/ÖSYS)

    A) Cinas

    B) İstiare

    C) Benzetme

    D) Kişileştirme

    E) Abartma



    3. Ey benim sarı tamburam,

    Sen ne için inilersin?

    İçim oyuk, derdim büyük

    Ben onun’çün inilerim.

    Sazın gerçekten de içi oyuktur. Ama burada anlatılmak istenen başka bir şeydir.

    Böyle bir yazın sanatı (edebi sanat) aşağı*dakilerden hangisinde vardır? (1979/ÖSYS)

    A) Güleriz ağlanacak halimize.

    B) Şu karşıma göğüs geren,

    Taş bağırlı dağlar mısın?

    C) Sakinler meclisten çekmiş ayağı.

    D) Kısmetimdir gezdiren, yer yer seni,

    Arşa çıksan akıbet yer yer seni.

    E) Gül hasretinle yollara tutsun kulağını.

    4. Ne efsunkâr imişsin ah ey didar-ı hürriyet

    Esir-i aşkın olduk gerçi kurtulduk esaretten

    Aşağıdaki dizelerin hangisinde, yukarıdaki beytin ikinci dizesindeki sanata benzer bir sanat vardır? (1980/ÖSYS)

    A) Karlar altında bir ilkbaharım ben

    B) Kar değil gökyüzünden yağan beyaz ölümdü

    C) Şu bakır zirvelerin ardından

    Bir süvari geliyor kan rengi

    D) Ruhu her yerde buhurdan gibi yıllarca tüter

    E) Ben garip çizgilerle uğraşırken baş başa

    Rastlamıştım duvarda bir şair arkadaşa



    5. “Menekşeler külahını kaldırır”

    dizesindeki edebi sanat, aşağıdaki dizelerden hangisinde vardır? (1981/ÖSYS)

    A) Güzel gitti diye pınar ağladı

    B) Ak kuğular sökün etti yurdundan

    C) Gül budamış dal dal olmuş

    D) Kara yerde mor menekşe biter mi?

    E) Gözlerim kapıda kulağım seste



    6. Dağ dağ o güzel ses bütün etrafı gezindi;

    Görmüş ve geçirmiş denizin kalbine sindi.

    Bu dizelerdeki kişileştirme, aşağıdakilerden hangisinde yoktur? (1982/ÖSYS)

    A) Bir sarmaşık uyanıyordu uykusundan;

    Geriniyordu bir eski duvarın sıvasından

    B) Bir bulut geldi üstüne bahçenin,

    Bütün ağaçların keyfi kaçtı.

    C) Toros dağlarının üstüne

    Ay, un eledi bütün gece

    D) Eskici dükkanındaki asma saat,

    Çelik bir şal atmış omuzlarına

    E) Ay, zeytin ağaçlarından yere damlıyordu;

    Açtım avucumu altına tuttum



    7. “Sakin ve rüzgârsız havalarda, bacalar üzerinden bir türlü savrulup dağılmayan dumanlar birbiri üzerine nasıl birikirse, bu sesler de öylece göğün boşluğunda toplanıyor, kolay kolay dağılmıyordu.

    Bu cümlede birbirine benzetilen iki şey aşağıdakilerden hangisidir? (1984/ÖSYS)

    A) Hava - Rüzgâr

    B) Rüzgâr - duman

    C) Hava - Ses

    D) Duman - Gök

    E) Duman - Ses



    8. “Anadolu” kelimesinin, “Anadolu, hepimize hınç, şüphe ve emniyetsizlikle bakıyordu.” cümlesin*deki kullanılışına benzer bir kullanım, aşağı*dakilerden hangisinde vardır? (1984/ÖSYS)

    A) Ankara, bütün Orta Anadolu’ya bir iç kale vazifesi görmüştür.

    B) Erzurum, Türkiye coğrafyasına 1890 metreden bakar.

    C) O günlerde Konya’nın nasıl yaşadığını ve ne düşündüğünü bilmiyoruz.

    D) İstanbul’un asıl manzarasına bir sivil mimari oluşturmuştur.

    E) Bursa kadar muntazam bir devrin malı olan bir şehir bilmiyorum.



    9. “Ey saz benizli yolucu, sen, söyle bana,

    Kuş uçmaz, kervan geçmez sema yolunda;

    Gündüzün, gecenin hangi kovuğunda

    Dinlenmek için gidip yatacaksın?”

    Burada şairin “yolcu” diye seslendiği “ay”dır.

    Bunu, şiirdeki hangi sözlerinden çıkarabiliriz?

    (1985/ÖSYS)

    A) sema yolunda

    B) kuş uçmaz, kervan geçmez

    C) saz benizli

    D) gündüzün, gecenin hangi kovuğunda

    E) dinlenmek için gidip yatacaksın



    10. “Artık dağlar sırtlarından kürklerini attılar. Fakat henüz sabahları serince olduğundan, omuzlarına sislerden birer atkı alıyorlar. Şimdi rüzgâr ağaçlar arasında ılık ılık esiyor. Hece böcekler, görülecek şey!”

    Parçada kişileştirilen varlık, aşağıdakiler*den hangisidir? (1985/ÖSYS)

    A) böcekler

    B) sisler

    C) rüzgâr

    D) ağaçlar

    E) dağlar



    11. Kalem böyle çalınmıştır yazıma

    Yazım kışa uymaz, kışım yazıma.

    Bu iki dizedeki söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir? (1986/ÖSYS)

    A) benzetme (teşbih)

    B) cinas

    C) kişileştirme (teşhis)

    D) abartma (mübalağa)

    E) istiare



    12. Durgun bir akşamın erguvan örtüsünü

    Yırtarken çekinerek gecenin kara eli

    Yorgun bir gölge, omzunda bir günün yükü

    Sürüklüyor ufuklara ağır adımlarını

    Bu dizelerde kişileştirilen varlıklar aşağıda*kilerin hangisinde verilmiştir? (1987/ÖSYS)

    A) Yorgun omuz - sürüklenen ufuklar

    B) Durgun bir akşam - ağır adımlar

    C) Erguvan örtü - bir günün yükü

    D) Akşamın örtüsü - omuzun yükü

    E) Gecenin kara eli - yorgun bir gölge



    13. Kısmetindir gezdiren yer yer seni

    Arşa çıksan akıbet yer yer seni

    Bu iki dizedeki söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir? (1988/ÖSYS)

    A) Mecaz

    B) Cinas

    C) Kinaye

    D) İstiare

    E) Hüsn-i ta’lil



    14. Anavarza at oynağı

    Kana bulanmış gömleği

    Kıyman a zalımlar kıyman

    Kör karının bir deyneği

    Yaşlı bir kadının öldürülen tek oğlu için duyduğu acıyı dile getiren bu dörtlükte, aşağıdaki açıklamalardan hangisine uygun bir söz sanatı vardır? (1988/ÖSYS)

    A) Bir anlam inceliği yaratmak için bildiği şeyi bilmez görünme

    B) Bir sözcüğü, iki anlamını birden sezdirecek biçimde kullanma

    C) Bir sözcüğü, gerçek anlamı dışında başka bir sözcük yerine kullanma

    D) Bir olgunun gerçek etkenini bir yana bıra*karak olguyu başka bir nedene bağlama

    E) Birkaç şeyi söyledikten sonra onlarla ilgili başka şeyleri bir sıra gözeterek anlatma



    15. Adam, elini uzattı; tam onu koparacağı sırada, mor menekşe: “Bana dokunma!” diye bağırdı.

    Bu cümledeki en belirgin söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir? (1989/ÖSYS)

    A) Teşbih (benzetme)

    B) Tezat

    C) İstiare

    D) Kinaye

    E) İntak (konuşma)



    16. İlahi, kabul senden ret senden; şifa senden, dert senden... İlahi, iman verdin, daim eyle; ihsan verdin, kaim eyle.

    Bu parçadaki altı çizili sözcükler aşağıdaki*lerden hangisine örnektir? (1989/ÖSYS)

    A) İmale

    B) Seci

    C) Aliterasyon

    D) Redif

    E) Cinas



    17. Yalnız zaman olur bazı akşamlar

    Bir kadın çehresi; yanarken camlar

    Bir lahza belirir loş aynalarda

    Bu dizelerde geçen, “yanarken camlar” sö*zünde, aşağıdaki açıklamalardan hangisine uygun bir söz sanatı vardır? (1990/ÖSYS)

    A) Bir durumu, gerçekte olduğundan daha üstün gösterme

    B) Bir sözü benzetme amacıyla bir söz yerine kullanma

    C) Birden çok anlamı bulunan bir sözcüğü uzak anlamıyla kullanma

    D) İnsanlara özgü bir niteliği cansız varlıklara aktarma

    E) Bir olguyu, gerçek nedeninin dışında, hoşa giden bir nedene bağlama



    18. Yapıtlarında daha çok kırsal kesim insanlarını anlatan birkaç yazar, Yakup Kadri Karaosman*oğlu’yla görüşmeye gider. Bu ilgiden çok hoşnut olan Yakup Kadri, bir ara merakla konuk yazarlara nerelerden geldiklerini sorar. Yazarlardan biri gülerek: “Yabandan geliyoruz üstat, Yaban’dan!” der.

    Parçada geçen “Yaban’dan geliyoruz.” sözünde, aşağıdaki açıklamaların hangisine uygun bir söz sanatı vardır? (1990/ÖSYS)

    A) Bir anlam inceliği yaratmak için bildiğini bilmezlikten gelme

    B) Bir sözcüğü alışılmış anlamının dışında bir anlamda kullanma

    C) Söylenmek isteneni en az sözcükle anlatma

    D) Bir gerçeği sezdirmek için bir sözü hem gerçek hem mecaz anlamıyla kullanma

    E) Söz arasında, bilinen bir duruma işaret etme



    19. Nedir can kim anı sen nazenin canane vermezler

    Sana aşık olanlar yoluna cana ne vermezler

    Bu dizelerde olduğu gibi, söylenişleri bir, anlamları ayrı sözü bir arada bulundurma sanatı aşağıdakilerden hangisidir?(1991/ÖSYS)

    A) Cinas

    B) Hüsn-i ta’lil

    C) Teşhis

    D) Tevriye

    E) İntak



    20. Aşağıdaki dizelerin özellikle hangisinde bir abartma vardır? (1991/ÖSYS)

    A) Bir ah çeksem dağı taşı eritir.

    Gözüm yaşı değirmeni yürütür.

    B) Bu topraklar ecdadımın ocağı

    Evim, köyüm hep bu yerin bucağı

    C) Ne doğan güne hüküm geçer

    Ne halden anlayan bulunur.

    D) Derdim çoktur hangisine yanayım

    Yine tazelendi yürek yarası

    E) Yükseğinde büyük namlı karın var

    Alçağında mor sümbüllü bağım var



    21. (I) Dik, sarp bir doruğa tırmanan bir dağcıyı andırıyor deneme yazarı. (II) Yamaçta ayağını koyacağı bir yer arıyor. (III) Elleriyle tutunacak bir yer seçiyor. (IV) İpini takacağı bir kaya parçası gözlüyor; adım adım tırmanıyor, sınaya sınaya yükseliyor. (V) Tepede, ulaştığı noktada, bir dağcı gibi güven duygusu sarıyor içini.

    Yukarıdaki cümlelerin hangisinde benzetmeye yer verilmiştir? (1992/ÖSYS)

    A) I ve III B) I ve V C) II ve III D) II ve IV E) IV ve V



    22. Aşağıdakilerin hangisinde bir kinaye vardır? (1992/ÖSYS)

    A) Gönül sevdiğinden soğur

    Görülmeyi görülmeyi

    B) Gölgesinden dinlendiğim

    Koca çamlar yerinde mi

    C) Şu karşıma göğüs geren

    Taş bağırlı dağlar mısın

    D) Elbet bir devasız dertten

    Doğan göz bir zaman ağlar

    E) Uçtu kuşların kervanı

    Her biri bir dala gider



    23. Aşağıdaki dizelerden hangisinde dört öğesi de bulunan bir “teşbih” vardır? (1995/ÖSYS)

    A) Her hatıra bir damla yaş oldukça gözümde

    B) Gördüm deniz dedikleri bin yaşlı ejderi

    C) Canlandı hayalimde o mazideki yazlar

    D) Her gölge bir insan kadar inceydi, derindi

    E) Ben böyle değildim, bu deniz böyle değildi



    24. Aşağıdaki beyitlerin hangisinde “cinas” vardır?(1995/ÖSYS)

    A) Gönlümle oturdum da hüzünlendin o yerde,

    Sen nerdesin ey sevgili, yaz günleri nerde.

    B) Kısmetindir gezdiren yer yer seni

    Arşa çıksan akıbet yer yer seni

    C) Akşam lekesiz, saf, iyi bir güz gibi akşam;

    Ta karşı bayırlarda tutuşmuş iki üç çam

    D) Gözlerin mahmur olurmuş her zaman

    Pek yamansın, pek yamansın, pek yaman

    E) Görmeden mecnunların sahradaki cem’iyyetin

    Sevdiğim meşk-i nigah eylesin ahularla sen



    25. Aşağıdaki dizelerin hangisinde bir söz sanatı yoktur? (1996/ÖSYS)

    A) Düşlerimde bir güzel

    Bakışı ayva çürüğü

    B) Tam otların sarardığı zamanlar

    Yere yüzükoyun uzanıyorum

    C) Asılı salkımlardır çocuklar

    Anaların uzun eteklerinde

    D) Saçların uçuşuyor rüzgârda

    Her telinde ayrı bir kalp çarpıyor

    E) Acılarım, acılarım benim

    Çiçeğe durmuş badem ağacı



    26. Tablasındaki taze salatalıkları övmek için, “Badem bunlar, badem” diye bağıran satıcı, aşağıdaki söz sanatlarından hangisine başvurmaktadır? (1995/ÖSYS)

    A) Benzetme

    B) Tenasüp

    C) Kinaye

    D) Hüsn-i ta’lil

    E) Mecaz-ı mürsel



    27. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, tırnak içine alınmış sözlerde bir söz sanatı vardır?

    (1997/ÖSYS)

    A) Ben, sizin sandığınız gibi “ünlü biri” değilim.

    B) “Beş sınıflı, tek öğretmenli” bir ilkokulda okudum ben.

    C) Dergi yöneticilerinin bu “hoşgörülü tutum”u duygulandırdı beni.

    D) Emekliliğin nasıl “güç bir iş” olduğunu bilmiyorum henüz.

    E) “Aslanın ağzındaki”ne yetişmek için koşuşturup duruyorum.



    28. Çocuğun birine sormuşlar:

    - Ne olacaksın?

    - Adam olacağım, demiş.

    Çocuğun bu yanıtı aşağıdakilerden hangisi*ne örnek olabilir? (1998/ÖSYS)

    A) Benzetme

    B) Kinaye

    C) Tenasüp

    D) Mecaz-ı mürsel

    E) Hüsn-i ta’lil



    29. (I) Güneş yavaş yavaş yükselirken antik kent aydınlanmaya başlıyor. (II) Güneşle birlikte, kentin geçmişindeki bilinmeyen yönlerin de ortaya çıkacağını sanıyor insan; ama bir süre sonra yanıldığını anlıyor. (III) Yüzyıllardır yalnızlığa alışmış, unutulmuş bu kentin geçmişini düşünüyor. (IV) Acaba bu tiyatro sahnesinde kaç oyun sergilendi, odeonda ne gibi sorunlar tartışıldı, ölümüne savaşlar nasıl yaşandı buralarda? (V) Bugün, bütün bunlardan habersiz, tarih sahnesindeki rolünü tamamlamış ve mağrur bir sessizliğe gömülmüş bir kentle karşı karşıyayız.

    Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangilerinde kişileştirme sanatı vardır? (2006/ÖSYS)

    A) I ve II B) I ve IV C) III ve IV D) III ve V E) IV ve V


    Cevaplar: 1-E 2-B 3-B 4-A 5-A 6-E 7-E 8-C 9-A 10-E 11-B 12-E 13-B 14-C 15-E 16-B 17-B 18-D 19-A 20-A 21-B 22-C 23-D 24-B 25-B 26-E 27-E 28-B 29-D

Benzer Konular

  1. Sıfatlar (önadlar) Konu Testleri
    Konu Sahibi edebiyatci Forum Türk Dili Edebiyatı Soru Bankası
    Cevap: 1
    Son Mesaj : 20.Aralık.2012, 01:44
  2. Ses Bilgisi Konu Testleri
    Konu Sahibi edebiyatci Forum Türk Dili Edebiyatı Soru Bankası
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 12.Mayıs.2011, 15:25
  3. Anlatım Biçimleri Konu Testleri
    Konu Sahibi edebiyatci Forum Türk Dili Edebiyatı Soru Bankası
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 12.Mayıs.2011, 13:55
  4. Cümle Yorumu Konu Testleri
    Konu Sahibi edebiyatci Forum Türk Dili Edebiyatı Soru Bankası
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 12.Mayıs.2011, 13:54
  5. Halk Edebiyatı Konu Testleri
    Konu Sahibi edebiyatci Forum Türk Dili Edebiyatı Soru Bankası
    Cevap: 7
    Son Mesaj : 21.Nisan.2011, 19:15

Bu Konu için Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •