Anlatım Bozuklukları Konu Testleri
Toplam 3 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 3 arasi kadar sonuc gösteriliyor
  1. #1
    Üyelik tarihi
    19.Mart.2011
    Mesajlar
    358

    Anlatım Bozuklukları Konu Testleri


    Anlatım Bozuklukları Konu Testleri


    1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bo*zukluğu vardır?

    A) Bu maçı, yaklaşık otuz bine yakın insan izlemiş*ti.

    B) Gazetesindeki köşesinde, daha çok toplumsal konuları ele alır ve kamuoyu oluşturmaya çalı*şırdı.

    C) Yaşamı, tüm ayrıntılarıyla içinden geldiği gibi di*zelere taşırdı.

    D) Tarihi zenginlikleri ve doğal güzellikleriyle bu kent, insanı büyülüyor.

    E) Kasabadan birkaç yıl önce ayrılmış ve bir daha kasabaya dönmemişti.


    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bo*zukluğu vardır?



    A) Yarışmada kazandığı bütün ödülleri Lösemili Çocuklar Vakfı'na bağışladı.

    B) Ben bir kedi, o bir fareyse mutlaka onu yakala*rım.

    C) Her yıl buraya gelir, tatilimizin bir kısmını burada geçiririz.

    D) Kitap okumak ve müzik dinlemek için mutlaka zaman ayırıyorum.

    E) Çiçeklerin mis gibi kokuları odayı doldurdu.



    3. Adam (I) yeni (II) eşinin (III) çocuklarını benimseyip benimsemeyeceği (IV) kaygısı (V) içindedir.

    Numaralanmış yerlerden hangisine virgül getir*tirse anlam bulanıklığı giderilmiş olur?

    A)l. B) II. C) III. D) IV. E) V.



    4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bo*zukluğu vardır?

    A) Bütün bunlara belgeyi hazırlayan kişinin dikkat*sizlik ve hiçbir şeyi önemsememesi neden oldu.

    B) Yazdığım her öykümü en yakınımdaki insanlara okutur, ondan sonra dergilere gönderirim.

    C) Hata yaptığını anlayan insanın özür dilemesi, onu küçültmez aksine yüceltir.

    D) İkide bir dönüp arkaya bakması hepimizi huzur*suz etmişti.

    E) İngilizce bilmediğimiz için hiçbirimiz o turiste yardım edememiştik.



    5. Ona bakılırsa herkesin kendi geçmişine özlem çek*mesi doğaldır.

    Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdaki de*ğişikliklerin hangisiyle giderilebilir?

    A) "geçmişine" yerine "geçmişlerine" getirilerek

    B) "çekmek" yerine "duymak" getirilerek

    C) "kendi" sözcüğü cümleden çıkarılarak

    D) "doğaldır" yerine "olağandır" getirilerek

    E) "Ona" yerine "onlara" getirilerek



    6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bo*zukluğu vardır?

    A) Yeni hükümet 280'e karşı 120 oyla güvenoyu aldı.

    B) Ona güvenimiz sarsıldı artık; ne yaparsa yapsın güvenemeyiz.

    C) Çalışmalarının sonucu onun yüzünü güldürdü.

    D) Emek sarf etmeden kazanılanların manevi ola*rak pek değeri yoktur.

    E) Nişanlılık sürecinde eşler birbirini çok iyi tanı*malıdır.



    7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bo*zukluğu vardır?

    A) Nüfus kaydını çıkartmak için buraya gelmişti.

    B) Bir ulus, gençlerin eğitimine önem vermek zo*rundadır.

    C) Ülkemizin dışsatım gelirleri en yüksek düzeyine ulaştı.

    D) Alkol kullanan sürücülerin kaza şansı daha da artmaktadır.

    E) Çevre kirliliği gün geçtikçe yayılıyor.



    8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözün çıkarılması cümlenin anlamını daraltmaz?

    A) Takımımız, dün çok büyük bir galibiyet elde et*ti.

    B) Bu eseri oluşturmak için hep birlikte çalıştık.

    C) İşler günden güne giderek arap saçına dönü*yordu.

    D) Sanatçı pek erken yaşta hayata veda etmişti.

    E) Artık, sonbahar serin yüzünü iyice göstermeye başladı.



    9. (I) Dış dünyaya bağlı sanatçıların, genellikle görü*nen gerçeği değiştiremezler. (II) 1940'lı yılların sa*natçıları da böyledir. (III) Bu kuşağın anlatımı son derece yalındır. (IV) Sanatçılar mecazlara, abartma*lara hemen hiç yer vermemişlerdir. (V) Ancak bu sa*natçılar yaşadıkları ortamı beğenmezler.

    Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangi*sinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.



    10. Çocuk çevrede olup bitenlere ilgisiz ya da umursa*maz görünür.

    Aşağıdakilerin hangisinde bu cümledekine ben*zer bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Şiir dil üzerine düşünmez, dili üretir.

    B) Bilgi bazen kolay bazen de bireyin uzun bir eği*tim öğretim görmesiyle elde edilebilir.

    C) Folklor, hiçbir şeye düşman olmayan bir bilim*dir.

    D) Sağlıklı bir kültür politikası oluşturmadığımızı söyleyebilirim.

    E) Genel müdür şirkete geldi ve denetledi.



    11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bo*zukluğu vardır?

    A) Onun en büyük ideali dünya turuna çıkmaktı.

    B) Akşam olmadan bu işi bitirelim.

    C) Ameliyat olan çocuk kısa sürede sağlığına ka*vuştu.

    D) Yaralının sağ ön göğsünden iki kurşun çıkarıldı.

    E) Bu boş vermişliğe bir son vermemiz gerekiyor.

    12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bo*zukluğu vardır?

    A) Oyunlar gerçeğe bir şey katmadan, yorumlan*madan yazılmış.

    B) Anılar, geçmişte yaşadıklarımızı söyleyip durur bize.

    C) Hiçbir zaman umutsuzluk ve karamsarlığa ka*pılmadım.

    D) Onun söyledikleri sık sık zihnimde yankılanır.

    E) O, şair olarak çok çabuk unutuldu gibi geliyor bana.



    13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "öğretim" söz*cüğü yanlış kullanılmıştır?

    A) Bir üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışı*yor.

    B) Okuma - yazma öğretimi televizyondan da ya*pılabilir.

    C) Bu öğretim yılına da birçok sorunla başladık.

    D) Öğretim yöntemleri sürekli bir gelişme içindey*di.

    E) Yurt dışında birkaç yıl resim öğretimi görmüştü.



    14. Ahmet Ümit, son yapıtıyla birlikte, polisiye

    I II III

    türünün edebiyatımızdaki en seçkin yazarı olduğunu kanıtlıyor.

    IV V

    Bu cümledeki altı çizili sözcüklerin hangisi çıka*rılırsa cümlenin anlamı değişmez?

    A)l. B) II. C) III. D) IV. E) V.



    15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bo*zukluğu vardır?

    A) Bugüne dek insanlar arasında bir ayrım gözet*medik.

    B) Orman yangınlarına karşı herkes duyarlı olmalı*dır.

    C) Sivil toplum örgütleri bu olaya tepki gösterdi.

    D) Bu konudaki her çeşit söylentiye aldırmayın.

    E) Bilgisayar teknolojisi durmadan değişiyor, geli*şiyor.



    16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bo*zukluğu yoktur?

    A) Benim ve kardeşimin kaldığı otel farklıydı.

    B) Hava durumunu okumasını unuttular.

    C) Sarışın gözlüklü beyefendinindi bu çanta.

    D) Eğer söylediklerini uygulamadığın müddetçe başarıya ulaşamazsın.

    E) O, bütün şarkıları kendisine özgü bir şekilde yo*rumlar.



    17. "Kitabın konusunu çok beğendi ve bir solukta okuyup bitirdi." cümlesindekine benzer bir anlatır bozukluğu aşağıdakilerin hangisinde vardır?

    A) Öğlene doğru 12.30'da gelirsen bizi bulabilirsin.

    B) Her şeyi bir gün önceden hazırladım ve yemece çağırdım.

    C) Sen daha henüz ne yapacağına bile karar ver*memişsin.

    D) Dolap yiyecekle ful doluydu.

    E) Olayın üzerinden aşağı yukarı tam on yıl ger*miş.



    18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç kullanı*mı anlatım bozukluğuna yol açmıştır?

    A) Fransızca kurslarına katılacağım; fakat bu kurs*ların yararlı olduğuna inanıyorum.

    B) İki günden beri yemiyor, içmiyordu; çünkü çok hastaydı.

    C) Biz, sizi çok aradık; ama siz bizi aramadınız.

    D) Olan biten her şeyi anlatacağım; ama izin vermi*yorsunuz.

    E) Herkes roman yazamaz; zira roman yazmak bü*yük birikim ister.



    19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çelişen sözle*rin bir arada kullanılmasından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Söylediklerin hiç şüphesiz arkadaşının kulağına gitmiş olmalı.

    B) Bana yardım etmeyeceğini söyledi; ama içine sinmedi yardım etti.

    C) Eylülün sonuna doğru bu şehirden taşındılar.

    D) Bu yapıtın en önemli yanı, köylünün sorunlarını ilk kez işlemiş olmasıdır.

    E) Bilimsel yapıt yazabilmek, geniş bir bilgi gerek*tirir.



    20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlamca çeli*şen sözlerin bulunması anlatım bozukluğuna yol açmıştır?

    A) Konuklar galiba öğleden sonra gelecek.

    B) Bu konsere biz de gitmek istiyoruz.

    C) Öğleden sonra belki sizi ararız.

    D) Şurası kesin ki enflasyon, yıl sonunda artacak.

    E) Çocuklar mutlaka sinemaya gitmiş olmalılar.

    21. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bo*zukluğu vardır?

    A) Dengeli beslenemeyen insanlarda sağlık sorun*ları baş gösterir.

    B) C vitamini, vücudun direncini artırır; insanı güç*lü kılar.

    C) Vücudumuzun her organizması, ayrı bir görev yapar.

    D) Nişastalı ve şekerli besinlerin çok tüketilmesi şişmanlamaya yol açar.

    E) Diş çürükleri zamanında tedavi edilmelidir.



    22. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bo*zukluğu vardır?

    A) Bu olay hepimizin ilgisini çekti ve derinden etki*ledi.

    B) Kendisini çok beğeniyor ve durmadan övünü*yordu.

    C) Salondaki kargaşanın nedenini öğrenemedik.

    D) Beni çağırdı ve bana bir konuda fikrimi almak is*tediğini söyledi.

    E) Kazayı duyar duymaz olay yerine koştum.



    23. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne-yüklem uyuşmazlığından doğan bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Sınavda iyi bir dereceye girdiğim için beni teb*rik edip kutladı.

    B) Özgün yapıtlar mutlaka geleceğe kalırlar.

    C) Yapraklar sonbaharda hüzünle sararıp dökülü*yorlar.

    D) Son şiirleri de bu kitapta yer alacakmış.

    E) Sazın telleri sert çalmaktan dolayı koptu.



    24. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bo*zukluğu vardır?

    A) Öyle acemi ki ben onun eline su bile dökemem.

    B) Ekmeğini taştan çıkaran bu adama saygı duyu*yorduk.

    C) Yarışmayı kaybedince boyunun ölçüsünü almıştı.

    D) Bu sözleri duyunca kan beynime sıçradı.

    E) Onun buraya geleceği bir ara kulağıma çalın*mıştı.



    25. Genç futbolcunun bugünkü maçta oynaması için

    I II III

    hiçbir neden yok; çünkü formda gözüküyor.

    IV V

    Bu cümledeki anlatım bozukluğunu gidermek için hangi sözcükte değişiklik yapılmalıdır?

    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.



    Cevap Anahtarı: 1)A 2)B 3)C 4)A 5)B 6)A 7)D 8)C 9)A 10)E 11)D 12)A 13)E 14)B 15)D 16)E 17)B 18)A 19)A 20)E 21)C 22)A 23)B 24)A 25)C

  2. #2
    Üyelik tarihi
    19.Mart.2011
    Mesajlar
    358

    Cevap: Anlatım Bozuklukları Konu Testleri


    Anlatım Bozuklukları - Test (55 Soru)

    1. Silsile halindeki dağlar yüksek de olsalar, sanki hep birbirlerine omuz verirler, birbirine yaşarlar.

    Bu cümledeki anlatım bozukluğu, aşağıdaki değişikliklerin hangisiyle giderilebilir?

    A) "birbirine" sözcüğünden sonra "güvenerek" getirilerek.

    B) "birbirine" sözcüğünden önce "kendi başlarına değil" getirilerek.

    C) "hep" sözcüğünden sonra "nasıl olsa" getirilerek.

    D) "olsalar" sözcüğü kaldırılarak.

    E) "birbirlerine" sözcüğü kaldırılarak.


    2. (I) Üstleri ağır kokulu mersin ağaçlarıyla kaplı tepeler geçildikten sonradır ki, kayalar birdenbire başlar. (II) İnsan birden ürker. (III) Kayalarla birlikte çam ağaçları da başlar. (IV) Çamların birer billur parıltısındaki sakızları buralar havaya koku verir, sızar. (V) İlk çamlar geçildikten sonra, gene düzlüklere varılır.

    Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde, bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.





    3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Ümit insan ruhunun vazgeçilmez ihtiyaçlarındandır.

    B) Üzüntü, insan için oldukça tehlikeli bir düşmandır.

    C) Ümitlerini daima canlı tutanlar; ne kadar yaşlansalar da ihtiyarlamazlar.

    D) Bu şişe, hiçbir zaman, hayat kaynağı olan oksijenden yoksun kalır.

    E) Nice hastalar vardır ki, onlara ilâç yerine ümit aşılamak daha hayırlıdır.





    4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyimin yanlış kullanılmasından doğan bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Sınıf geçmenin sevinciyle burnundan soludu.

    B) Korkudan bir an yüreğim ağzıma geldi.

    C) Durup dururken öfkeden kudurmak da neyin nesi?

    D) Hep böyle saman altından su yürütür zaten.

    E) Bu sözleriniz onun kulağına küpe olmalı.



    5. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde özne ile yüklem arasında kişi bakımından uygunluk yoktur?

    A) Arabanın çıkardığı gürültüden, çatıdaki bütün kuşlar uçtu.

    B) Balkondaki çiçeklerimin hepsi bir hafta içinde açtı.

    C) Öğrenciler, etüt için dersaneye yeni geldiler.

    D) Tolga, Zafer ve sen tiyatroya gidecekmişsiniz.

    E) Kızımla ben geçen yıl şubat tatilinde Uludağ'a gitmiştim.





    6. (I) Parmağıyla o ünlü Fransız ressamının tablosu yanında asılı duran bir küçük halıyı gösterdi. (II) Bu, bir Gördes seccadesiydi. (III) Şimdi bütün gözler bu nefis esere çevrilmişti. (IV) Ziyaretçilerden birinin, seccadenin yanına giderek altından atılan, küçük ilmiklere bakıldığı görüldü. (V) Seccade koyu mavi zemin üstüne, kırmızı bir kenar süsüyle çevrilmişti.

    Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.





    7. "Bu davranışın yanlış ve yerinde yapılmadığını hemen anladım."

    Bu cümledeki anlatım bozukluğu, aşağıdaki değişikliklerden hangisiyle giderilebilir?

    A) "yanlış" yerine "doğru" getirilerek.

    B) "davranışın" yerine "sözlerin" getirilerek.

    C) "yerine" sözcüğü yerine "doğru" sözcüğü getirilerek.

    D) "hemen" yerine "şimdi" sözcüğü getirilerek.

    E) "yanlış" sözcüğünden sonra, "olduğunu" sözcüğü getirilerek.




    8. "Belediye tarafından inşa edilmekte olan dokuz katlı mağazanın inşaatı ekim ayında bitecek ve faaliyete geçecektir."

    Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni, aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Nesne eksikliği

    B) Gereksiz sözcük kullanılması

    C) Yüklem eksikliği

    D) Yükleme ek eylemin getirilmesi

    E) Özne eksikliği


    9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Herkesin kendisine yakın bulduğu yazarlar, besteciler vardır.

    B) Ben romanlarımda, yaşam koşulları ağır diye, karamsarlığa saplanıp kalmıyorum.

    C) Yapıtlarımda iyimserlik gerçeğini araştırıp bulmak isteyişim de buradan kaynaklanıyor.

    D) Bir yazarın bu gerçeği anlamaması, anlatımının yanlışlarla dolu olması korkunç bir şeydir.

    E) Yazarın bu konudaki görüşlerine katılıyor ve destekliyorum.



    10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Her yazar bir dil işçisi, her yapıt da bir dil ürünüdür.

    B) Yazarın bir görevi de anadilini korumak ve geliştirmektir.

    C) Her kuşak, klasik yapıtlardan yeni tatlar, yeni duygular, yeni düşünceler kazanır.

    D) Yeni sözcükler yaratmak için her ulus, dilinin sunduğu olanakları kullanmak zorundadır.

    E) Gerçek sanatçı yaratmak yeteneğini kullanarak, yaşamı bilgi, duygu ve düşünce süzgecinden geçiren kişidir.




    11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Geleneksel anlamda ne tam bir öykü ne de tam bir roman olan bu eser, aslında bir yaşam öyküsüdür.

    B) Özensiz, çarpıtma çeviriler yüzünden, dil ve üslup sorunları ortaya çıktı.

    C) Yazar, malzemesini yani dili yakından tanımalı, sevgi duymalıdır.

    D) İpini takacağı bir kaya parçası gözlüyor; adım adım tırmanıyor, sınaya sınaya yükseliyor.

    E) Zaten önemli olan başarmak değil benim için; özellikle yeni şeyler denemektir.



    12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Artık ne anı var canlanabilen, ne de geçmiş günlerin güzelliği.

    B) Değerlendirmelerin sanatçının kişiliğinden çok, yapıtıyla ilgili olması gerekir.

    C) Başkentin kültürel ve sanat etkinlikleri, bu kış görülmeye değer.

    D) Tanıdığım her yazara, piyes yazmayı da denemesini söylerdim.


    E) Öykülerinin anlatımında bir kuruluk, bir tekdüzelik görülür.



    13. (I) Biz gazeteciler, dışarıdan pek sevimli gözükmeyiz. (II) Sanırım bunun temelinde, daha çok, işimizin eleştiri olması yatıyor. (III) Çünkü insanoğlu doğası gereği eleştiriden pek hoşlanmaz, hoşgörüyle karşılamaz. (IV) Oysa eleştirinin tarih içindeki önemini küçümsememeliyiz. (V) Çağdaş uygarlığın bu düzeye gelmesinde eleştiri önemli rol oynamıştır."

    Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.



    14. "Deneme sınavlarında aldığı sonuçları göz önüne alırsak, onun bu sınavı başarmama şansı ancak yüzde ondur."

    Bu cümledeki anlatım bozukluğu, aşağıdakilerden hangisiyle giderilebilir?

    A) "göz önüne" yerine "dikkate" sözcüğü getirilerek.

    B) "deneme sınavlarında" yerine "denemelerde" sözcüğü getirilerek.

    C) "şansı" yerine "olasılığı" sözcüğü getirilerek.

    D) "başarmama" yerine "başarma" sözcüğü getirilerek.

    E) "ancak" sözcüğü atılarak.




    15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "onu" sözcüğü çıkarılırsa, cümlenin anlamı bozulur?

    A) Verdiğin kitabı büyük bir zevkle okuyorum, onu herkese öneriyorum.

    B) Yazarın bu kitabını eleştirmenler çok beğenmiş , onu birçok yayınevi basmak istemişti.

    C) Okur, şairi görevinde ciddiyete çağırmakta, onu toplumsal sorunlar üzerinde kalem oynatmaya davet etmektedir.

    D) Durdum; etrafıma bakındım, tarif ettiği çiçekçi dükkanını aradım, ancak onu bulamadım.

    E) Söyleyişine çarpıcılık kazandırmak için boyalı bir yol seçiyor, böylece onu renkle kılmaya çalışıyordu.



    16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Bu sanatçılardan hiçbiri saygınlıklarını sürdürememiş, tarihin tozlu yaprakları arasında yok olup gitmişlerdi.

    B) Sanatçılardan çoğu, ilgisizlikten değil, anlaşılmamaktan, sevilmemekten yakınır.

    C) Ne yazık ki, çok defa öznel nedenlerle, yazarlarımız, anılarının etkisinde kalıyorlar.

    D) Yazar, yansıtmak istediği düşünceyi dile getirecek uygun bir söyleyiş biçimi bulmak zorundadır.

    E) Masal, çocuğa kendi karakterini, benliğini geliştirmesi için ipuçları verir, onu yüreklendirir.



    17. "Bu konuyu sizinle uzun uzadıya tekrar görüşmeli, çözüm yolları aramalıyız." cümlesindeki anlatım bozukluğunun nedeni, aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Özne eksikliği

    B) Nesne eksikliği

    C) Dolaylı tümleç eksikliği

    D) Çelişkili sözcüklere yer verilmesi

    E) Özne-yüklem uyuşmazlığı



    19. "Mutlu ve sorunları olmayan öğrencilerin, daha başarılı oldukları saptanmış."

    Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerden hangisiyle giderilebilir?

    A) "daha" yerine "çok" sözcüğü getirilerek

    B) "daha" dan önce "elbette" sözcüğü getirilerek

    C) "başarı" yerine "verimli" sözcüğü getirilerek

    D) "sorunları olmayan" yerine "sorunsuz" sözcüğü getirilerek

    E) Cümlenin başına "günümüzde" sözcüğü getirilerek



    20. "Her gün gazetenin bulmacasını ve spor sayfasını okurdu." cümlesindeki anlatım bozukluğunun gidermek için aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır?

    A) "Bulmacasını" sözcüğünden sonra "okur" sözcüğü getirilmelidir.

    B) "Ve" bağlacı kaldırılmalıdır.

    C) "Bulmacasını" sözcüğünden sonra "çözer" sözcüğü getirilmelidir.

    D) "Okurdu" yerine "karıştırırdı" sözcüğü getirilmelidir.

    E) "Her gün" sözlerinden sonra "o" sözcüğü getirilmelidir.






    21. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Emil Zola şöyle diyor: "Artık zevk olsun diye, tasvir için tasvir yapmamamız gerektiğini biliyoruz."

    B) Şiirin, bizi bulunduğumuz ruh halinden alıp başka bir ruh haline götürebilmesinin nedeni, güzellik öğeleriyle süslenmiş olmasındandır.

    C) Tıka basa dolu bir otobüste öylesine yalnızlaşıyorum ki, o anda yakaladığım bir imgeden öykümün oluşabileceğini hissedip seviniyorum.

    D) Bugünse, şiiri nesre çevirmekle şiiri ortadan kaldırdığımız kanısı belirmiş çoğu ozanlarımızın düşüncelerinde.

    E) Jean Costeau'ya göre: "Şiir öyle ayrı bir dildir ki, başka hiçbir dile çevrilemez; hatta yazılmış olduğu dile bile."



    22. (I) Saatte yüz kilometrelik bir hızla yerinden fırlayan bir atlet düşünün. (II) Çok özel bir aerodinamik yapı, soylu çizgiler, zarif bir kürk... (III) Bu yüzden dolayı türsel tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. (IV) Gerçek bir avcı; ama onu da avlamak için peşine düşenler var. (V) Gelin geniş ovaların en hızlı ve en narin yırtıcısı çitaların dünyasına yakından bakalım.

    Yukarıdaki numaralanmış cümlelerden hangisi anlatımın akışını bozmaktadır?

    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.





    23. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Burada birtakım değişiklikler yapmak zorundasınız kanımca.

    B) Sanatçılar bir yerde bugünün bilirkişileri olmak zorunda.

    C) Okulları kapsayan bu pislik, öğrencilerin sağlığını tehdit ediyor.

    D) Numaralanmış dosyaların hangileri buraya ait değildir?

    E) Sanatçı, yaşamıyla


    TEST - 2



    1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde aynı anlama gelen iki sözcüğün bir arada kullanılması anlatım bozukluğuna yol açmıştır?

    A) Her çeşit türlü spor gösterilerini izlemeyi severim.

    B) İnsanlar toplu yaşamaktan elbette hoşlanırlar.

    C) Bu yaz Akdeniz sahillerinde sıcaktan çok bunaldık.

    D) Kalemi, sana diye aldım, benim işime yaradı.

    E) Her söylenene kulak asma, diye seni uyarmıştım.




    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili söz çıkarılırsa cümlenin anlamında bir değişme olmaz?

    A) Oyundaki aktörler, bence rollerine tam uygundurlar.

    B) Sözlerinde hem de yalan olduğu bilinen bölümler vardı.

    C) Bu resimleri nereden aldığımı hiç kimse bilmiyordu.

    D) O, her şeye, herkesten daha iyi yaklaşır.

    E) Daha çok, çoğunluğun düşüncesine katılır.




    3. "Namık Kemal'in yazdığı piyesler içinde "Vatan Yahut Silistre" piyesi, ülkemizde bugüne kadar en çok sahnelenen ve oynanan oyundur.

    Bu cümledeki anlatım bozukluğu, aşağıdakilerden hangisiyle giderilebilir?

    A) "yazdığı piyesler" atılarak "yazdıkları" getirilmeli

    B) "piyesi" ile "ve oynanan" atılmalı

    C) "piyesi" atılmalı

    D) "bugüne kadar" atılmalı

    E) "sahnelenen ve" atılmalı




    4. Bu değerli övgüler, birer nezaket sözü değildir;

    I

    gerçekten yurdumuz Akdeniz ikliminden Alpler

    II III

    iklimine kadar basamak basamak değişen doğal

    IV

    yapısıyla eşsiz tek bir cennettir.

    V

    Bu cümlede numaralanmış sözcüklerden hangisi atılırsa cümlenin anlamında bir daralma ya da bozulma olmaz?

    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.


    5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Çalışmalarım sırasında, ondan çok faydalandım.

    B) Bir süre sonra çalışmalarıma, bıraktığım yerden devam edeceğim.

    C) Zihnimden geçenleri, yazıya dökmekte zorlanıyorum.

    D) Dışarıda çalışırken, işlerimi de hiç ihmal etmedim.

    E) Sınava hemen hemen en az bir çalışmayla girdi.





    6. Aşağıdakilerin hangisinde "ben" sözcüğünün çıkarılması, cümlede anlatım bozukluğu yol açar?

    A) Ben bugün seninle ne olursa olsun görüşmeyecektim.

    B) Ben kendimi onunla hiçbir konuda eşit tutmuyorum.

    C) Nerede oturduğunu ben söyledim sanıyordum.

    D) Öğrencilerin girdikleri sınavın sonucunu en çok ben merak ediyorum.

    E) Sana bunu daha önce de söylemedim mi ben?





    7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gereksiz sözcük kullanımından doğan bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) O yırtık gömleği niye sırtından atmıyorsun?

    B) El örgüsü çantanı kullanamıyorsun.

    C) Donup buz tutan gölde kayıyorlardı.

    D) Bana yaptıklarından ötürü ona kırgınım.

    E) Kimileri sorumluluk almaktan kaçınır.






    8. "Salona girince ilk dikkati çeken, ortadaki kocaman masadır."

    Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerden hangisiyle giderilebilir?

    A) "girince" yerine "girer girmez" getirilerek.

    B) "ilk" sözcüğü atılarak.

    C) "kocaman" sözcüğü yerine "büyükçe" getirilerek.

    D) "salona" sözcüğü yerine "içeri" sözcüğü getirilerek.

    E) "ilk" sözcüğü "dikkati" sözcüğünden sonraya alınarak.



    9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Roman yazarı, hayal dünyasını genişletmelidir.

    B) Deneme türünün bazıları, çeşitli değişik konularda bilgi verebilir.

    C) Tiyatro seyircisi, seyrettiği oyunla ilgili yorum yapabilmelidir.

    D) Oyuncunun duyarlılığı seyirciyi eserle bütünleştirir.

    E) Epik tiyatronun duyarlılığına ve izleyiciyi etkilemesine hayranım.





    10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, gereksiz sözcük kullanılmasından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Burada ileriye dönük bir açıklama yapmadan geçemeyeceğim.

    B) Dilimiz yeni sözcük türetilmesine son derece elverişli ve müsaittir.

    C) Bizim "koşa" sözcüğü, "beste"nin tam karşılığı gibi bir şey.

    D) Buna ancak daire sahipleri karar verir ve uygulamaya koyar.

    E) Kuzu eti, sağlıklı ve yaşlı olmayan kişilerce yenmelidir.





    11. (I) Ankara'da sonbahar hem uzun, hem de yağışlı geçer. (II) Hava fazla soğuk değildir. (III) Gün, bazen ılık ve güneşli, bazen, serin ve nemlidir. (IV) Sürekli havada hafif bir esinti ve ıslak toprak kokusu etrafı sarar. (V) İçinizi açan güneşi her an beklersiniz.

    Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.




    12. Yanımda oturan bayan, sürekli eşinin

    I II

    kulağına eğilip, işitilmeyecek kadar

    III IV

    alçak sesle bir şeyler söylüyordu.

    V

    Bu cümlede numaralanmış sözcüklerden hangisi atılırsa cümlenin anlamında daralma olmaz?



    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.



    13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Şairin isteği, şiirlerinin özünü ikinci, biçimini birinci plana çıkarmaktı.

    B) Bu türler içinde en çok romanları, sonra öyküleri severmiş.

    C) Şiirlerim övülmesin, ama gerçek anlamda değerlendirilip tanıtılsın isterim.

    D) İnsanlara bakıyor, yüzlerindeki ifadeleri değerlendiriyorum.

    E) Yazar vapurda, trende, uçakta her yerde, her an yazma halinde olmalıdır.



    14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Yazdıklarımın değişik konuları içerdiğini ve eleştirildiğini biliyorum.

    B) Bu kadar çok işi bir günde nasıl bitirebildiğime ben de şaşıyorum.

    C) Günlük türünün konu ve kullanım alanı genişledi.

    D) Anı yazarı, yaşamını anlatırken, başkalarının yaşamına da girer.

    E) Onun tek amacı, eserinin başarılı olması ve eserlerine başarılı ün kazandırmaktır.



    15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "kendi" sözcüğünün çıkarılması, anlatımda bozukluğa yol açmaz?

    A) Bu çalışmaları kendi değil, kardeşi yapmış.

    B) Çorbayı kendi için değil, hasta annesi için istemiş.

    C) Bu güzel şiirlerin kendi için yazıldığını sanıyorsa, aldanıyor.

    D) O da diğerleri gibi, mirastan kendi hakkıma düşene saygı göstermelidir.

    E) Herkesin kendi gibi duymasını, düşünmesini istiyor.



    16. "Sözcüklerin cümle içinde gereken yerden başka yerde kullanılmaları, kimi kez anlamın bulanıklaşmasına, kimi kez de amaçlananın dışında bir anlam çıkmasına yol açar."

    Burada sözü edilen durum, aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır?

    A) Sevgi konusunda kısaca görüşlerimi ona da anlattım.

    B) Kitaplar yazarak, ölmezlik peşinde koşarlar yazarlar.

    C) Çocukların kafalarını birtakım gülünç düşüncelerle doldurmuşlar.

    D) Yazar, diğer insanlarla aynı yazgıyı, aynı yaşamı paylaşır.

    E) O zaman, bu eleştiride art niyet aramamak elde değil.



    17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük çıkarılırsa anlam değişmez?

    A) Düşüncelere dalmamı hep anlayışla karşılamasına alıştım.

    B) Babam arada bir Dikmen pazarında dolaşır, insanları izlerdi.

    C) Sözünü ettiğim olaylar, başımdan geçen, yaşadığım son sürüvendi.

    D) Yeri gelmişken birkaç sözcükle annem ve babamdan söz açmak isterim.

    E) Güçlü mü güçlü, hamarat ve sessiz sakin bir kadındı.



    18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "çekimser" sözcüğü yanlış kullanılmıştır?

    A) Türkiye, bu konudaki oyunun, çekimser olduğunu duyurdu.

    B) Her sorun karşısında çekimser tavır hoş karşılanmaz.

    C) Çekimserlikle tarafsızlık kesinlikle özdeş değildir.

    D) Niçin çekimser kaldığını anlamak olası değil.

    E) Uğur, içine kapanık, kimseyle kaynaşamayan, çekimser bir çocuktur.



    19. Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük yanlış kullanılmıştır?

    A) Üstü başı perişandı, saçları uzamış, tırnakları büyümüştü.

    B) Bahçedeki ağaçların altına şöyle bir uzanacağım.

    C) Bulutlar korkunç bir gürültüyle çarpışıyordu.

    D) Bu güzellikleri ne olursun, yıkmaya çalışma.

    E) Senin gizli dertlerin, sıkıntıların da var mı?



    20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Dilimize, İtalyanca ve Rumca dillerinden denizcilikle ilgili pek çok sözcük geçmiştir.

    B) Çevrede binlerce ağacın milyarlarca dalı ve yarağı arasında kaybolmuş kuşların cıvıltısı...

    C) Eleştirinin saygı, sevgi ve anlayış ortamı içinde yapılması gerektiğine inandım.

    D) İnsanın hem kendini hem de başkalarını eleştirmesi, yaşlılara özgü bir davranıştır.

    E) Kimi roman kahramanları, gerçek hayattaki kişiler kadar inandırıcı, etkileyicidirler.


    21. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

    A) Yayla adamı, toprağı gibi dışından sönük, içinden uyanık, duyarlıdır.

    B) Yayla nasıl sessiz görünürse, insanı da durgun, vurdumduymaz görünür.

    C) Sanıyorum yayla, bir büyük ruhun, kendini saklayan bir ruhun boz maskesidir.

    D) Yayla, Anadolu'nun yalnız vurur silahı değil, duyar yüreği, özler gözü, ister gönlüdür.

    E) Bence, yayla buğdayının, olmayacakmış gibi, ağır ağır yetiştiğini sanıyorum.



    22. (I) Yağmur aralıksız yağıyordu. (II) Açık pencereden içeriye keskin bir toprak kokusu geliyordu. (III) Yağmurlu günün sıcak ıslaklığı bunaltıyordu insanı. (V) Yağmur damlaları stabilize yolda birikimler oluşturuyordu. (V) Bu yağmur, bu mevsimde ekinleri mahvedecek, diye söylendi Ali Dede.

    Parçadaki, numaralanmış cümlelerin hangisinde yanlış anlamda kullanılan bir sözcük vardır?


    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

  3. #3
    Üyelik tarihi
    19.Mart.2011
    Mesajlar
    358

    Cevap: Anlatım Bozuklukları Konu Testleri


    ÇÖZÜMLÜ ÖRNEKLER

    ÖRNEK - 1 (ÖSS - 2002):

    Anneleri yaramazlık yapan çocuklara söylendi.

    Bu cümlenin yüklemiyle aşağıdaki cümleler*den hangisinin yüklemi arasında çatı yönün*den benzerlik vardır?

    A) Toplantıda önemli kararlar alındı.

    B) Bayram bu yıl daha coşkulu kutlandı.

    C) Okul arkadaşlarını karşısında görünce çok sevindi.

    D) Üyelere verilen kartların tümü yenilendi.

    E) Törende çağdaş ozanlardan şiirler okundu.

    ÇÖZÜM:

    Örnek cümledeki "söylendi" yüklemi, dönüşlü bir fiildir. Çünkü söyleme eylemini yapan "anneleri", bu eylemden etkilenen de yine "anneleri'dir. A, B, D ve E seçeneklerindeki "alındı, kutlandı, yenilen*di ve okundu" yüklemleri edilgen çatılı fiillerdir. C seçeneğindeki "sevindi" fiili ise dönüşlüdür. Çün*kü eylemi yapan ve eylemden etkilenen aynı kişi*dir. Doğru cevap (C) seçeneğidir.

    ÖRNEK - 2 (ÖSS - 2003):

    Oyunda, üç arkadaşın 1980'den bugüne kadar gelen birlikteliği, zaman zaman mizahi, zaman za*man da hüzünlü bir dil kullanılarak anlatılıyor.

    Bu cümleyle ilgili aşağıdaki yargılardan hangi*si yanlıştır?

    A) ilgeç vardır.

    B) Sıfat - fiil vardır.

    C) Yüklem, çatısı bakımından etkendir.

    D) Zarf tümlecinde ikileme yer almıştır.

    E) Belgisiz sıfat kullanılmıştır.

    ÇÖZÜM:

    "kadar" ilgeçtir. "gelen" sıfat - fiildir.

    Zarf tümlecinde "zaman zaman" ikilemeleri kul*lanılmıştır.

    "bir dil"deki "bir" sözcüğü, belgisiz sıfattır.

    "anlatılıyor" yüklemi etken çatılı değil, edilgen ça*tılıdır.

    Doğru cevap (C) seçeneğidir.


    ÖRNEK - 3 (ÖSS - 2005):

    (I) İçine kapanmış olan Anadolu dağları, sessizli*ğini, bilge dalgınlığında sürdürür zamanın akışı içinde. (II) Kendi dilince söyler türküsünü, kendi gönlünce sürer yaşamını. (Ill) Dağlar vardır, yüre*ğinden eski uygarlıklar gülümser çağımıza. (IV) İş*te bundan dolayı birçok efsaneyi bağrında yaşatır bizim Anadolu dağları. (V) Anadolu'nun en eski sahiplerinden şimdikilere değin olanları anlatır bi*ze.

    Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden han*gisinin yüklemi, çatısı bakımından geçişsizdir?

    A)l. B) II. C) III. D) IV. E) V.

    ÇÖZÜM :

    Bir fiilin geçişsiz olması demek, o fiilin istense de nesne alamaması demektir. Bir başka deyişle ge*çişsiz fiiller nesne buldurucu "neyi, kimi" sorula*rına cevap veremeyen fiillerdir. Numaralanmış cümlelerin yüklemlerini sırayla inceleyelim:

    I. cümlede sürdürür yüklemi "Neyi sürdürür?" so*rusuna "sessizliğini sürdürür" cevabını; II. cümle*de "söyler ve sürer." yüklemleri "Neyi söyler?" sorusuna "türküsünü söyler." "Neyi sürer?" soru*suna "yaşamını sürer" cevabını; IV. cümlede "ya*şatır" yüklemi "Neyi yaşatır?" sorusuna "birçok efsaneyi yaşatır" cevabını; V. cümlede "anlatır" yüklemi "Neyi anlatır?" sorusuna "Anadolu'nun en eski sahiplerinden şimdikilere değin olanları

    anlatır." cevabını verir. I., II., IV. ve V. cümledeki yüklemler nesne alabildikleri için geçişlidir. Ancak III. cümledeki "gülümser" yüklemi "Neyi veva kimi gülümser?" sorusuna cevap veremez. Yani nesne alamaz, bu nedenle III. cümledeki yüklem çatısı bakımından geçişsizdir.

    Doğru cevap (C) seçeneğidir.


    ÖRNEK - 4 (ÖSS - 1990):

    Aşağıdaki atasözlerinden hangisinin yüklemi geçişli bir fiildir?

    A) Araba devrilince yol gösteren çok olur.

    B) Boş çuval ayakta durmaz.

    C) Kurunun yanında yaş da yanar.

    D) Gülü seven dikenine katlanır.

    E) Ayağını yorganına göre uzat.

    ÇÖZÜM :

    Verilen cümleler nesne - yüklem ilişkisi açısından incelendiğinde "olmak, durmak, yanmak, katlan*mak" fiillerinin yüklem olarak kullanıldıkları görü*lür. Bu fiiller geçişsiz olduğundan nesne alama*mışlardır. "E" seçeneğinde, yüklem olan fiil "uzat*maktır. Nesne alabilme özelliği olan bu fiil geçiş*lidir. Zaten cümlede "ayağını" nesnesi de kullanıl*mıştır.

    Doğru cevap (E) seçeneğidir.


    ÖRNEK - 5 (ÖSS - 1992):

    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili söz*cük, çatı bakımından ötekilerden farklıdır?

    A) Seni darıltmak istemiyorum.

    B) Bu konuyu birlikte seçmiştik.

    C) Seni durakta çok bekledim.

    D) Onun için bu kadar üzülmemelisin.

    E) Önerdiğin kitabı alacağım.

    ÇÖZÜM:

    Fiiller çatı yönünden incelenirken hem özne -yüklem, hem de nesne - yüklem ilişkisine bakılır. Özne - yüklem ilişkisine göre incelediğimizde bü*tün sözcüklerin "etken" fiil olduğu, çatı farkı ol*madığını görürüz. Oysa, nesne - yüklem ilişkisine göre incelediğimiz zaman "istemiyorum, seçmiş*tik, bekledim, alacağım" sözcüklerinin (fiillerinin) "neyi, kimi" sorularına cevap verdiklerini, yani "geçişlilik" özelliği yansıttıklarını görürüz. D seçe-neğindeki "üzülmemelisin" sözcüğü (fiili) bu soru*lara cevap veremez; geçişsiz bir fiildir. Doğru cevap (D) seçeneğidir.

    ÖRNEK - 6 (ÖSS - 1997):

    (I) Köşedeki masaya oturdu. (II) Eldivenlerini çıka*rıp yanına koydu. (III) Usulca çantasını açtı. (IV) Küçük el aynasını çıkardı. (V) Yüzünü uzun uzun inceledi.

    Yukarıdaki numaralanmış cümlelerden hangi*sinin yüklemi geçişsiz bir fiildir?

    A)l. B) II. C)lll. D) IV. E) V.

    ÇÖZÜM:

    "Koydu, açtı, çıkardı ve inceledi" yüklemleri "onu" nesnesini kabul edebilen geçişli fiillerdir. I. cümle*deki "oturdu" fiili, "onu" nesnesini kabul edeme*yen geçişsiz bir fiildir.

    Doğru cevap (A) seçeneğidir.


    TEST


    1. (I) Bir vapur yanaşıyor Eminönü'ndeki vapur iskelesine. (II) Martılar ona çığlıklarıyla eşlik ediyor. (Ill) Günün ilk ışıklarıyla birlikte insan*lar birer ikişer çıkıyorlar kaldırımlara. (IV) Yol kenarındaki taksiler, gecenin yorgunluğunu atıyor. (V) Caminin avlusundaki güvercinler uçuşuyor.

    Yukarıdaki numaralanmış cümlelerden hangisinin yüklemi geçişli bir fiildir?

    A)l. B) II. C) III. D) IV. E) V.


    2. Aşağıdaki dizelerin hangisinde yüklem çatı bakımından ötekilerden farklıdır?

    A) Melekler dolanır bu kuytu yerde.

    B) Ufukta pas tuttu birdenbire yaz.

    C) Akşam, sanki boşluk içime dolar.

    D) Rüzgârda bir kadın, saçını yolar.

    E) Gün çabuk geçti, akşam tez oldu.


    3. I. Yaşlı kadın odasında söylendi, durdu.

    II. Kurallar ona da söylenmemiş mi?

    III. Bütün koridorlar yıkanmış.

    IV. Herkes kazandığıma çok sevinmişti.

    V. Son olarak parkta görülmüştü.

    Yukarıdaki cümlelerde altı çizili fiillerden hangileri dönüşlü çatılıdır?

    A) I. ve II. B)l. ve IV. C) I. veV.

    D) II. ve III. E) II. ve IV.


    4. Aşağıdaki atasözlerinden hangisi nesne -yüklem ilişkisi bakımından ötekilerden farklıdır?

    A) Dost başa düşman ayağa bakar.

    B) Görünen köy kılavuz istemez.

    C) Ayağını yorganına göre uzat.

    D) İyilik eden iyilik bulur.

    E) Duvarı nem, insanı gam yıkar.


    5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çatı özelliği aranmaz?

    A) Bu kitabı, yakınlarım için bir kolaylık ol*sun diye yazdım.

    B) Ben, kendimi olduğum gibi anlatıyorum.

    C) Burada kusurlarım apaçık görülecektir.

    D) Kendime şeref kazandırmak aklımdan hiç geçmedi.

    E) Anlattığım hayat, yalın ve gösterişsizdir.


    6. Aşağıdaki dizelerin hangisinde yüklem, geçişli bir eylemdir?

    A) Yürüyorum, arkama bakmadan yürüyo*rum.

    B) Sanki beni bekleyen bir hayal görüyo*rum.

    C) Geceler toprağa benimle inmiş.

    D) Bana, yakan gözlerle bir kerecik baktı*nız.

    E) Gidiyor, gidiyor nurdan heykeller.


    7. Aşağıdaki dizelerin hangisinde yüklem, oldurgan bir fiildir?

    A) Otuz üç yıl, saatim işlemiş, ben durmu*şum.

    B) Alıp beni götürsün, tam dört inanmış adam.

    C) Bana, gerçekleri söyledi her biri.

    D) Onu bir kez gördüm bundan altı yıl ev*vel.

    E) Yıllarca gezdirdim hoyrat başımı.


    8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne -yüklem ilişkisi "Çocuklar gün boyu çalıştı*lar." cümlesindekiyle aynıdır?

    A) O akşam, kötü haber duyuldu.

    B) Evin etrafı kuşatılmıştı.

    C) Eşyalar, dördüncü kata taşındı.

    D) Gerçek dostluğun ne olduğunu bilirim.

    E) Yarışmanın kuralları açıklandı.

    9. İçimde damla damla bir korku birikiyor;

    I

    Sanıyorum, her sokak başını kesmiş, devler.

    II III

    Üstüme camlarını, hep simsiyah, dikiyor.

    IV

    Gözüne mil çekilmiş, bir âmâ gibi evler.

    V

    Yukarıdaki dizelerde numaralı sözcükler*den hangisi, çatısı bakımından ötekiler*den ayrılır?

    A)l. B) II. C) III. D) IV. E)V.


    10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem, dönüşlü bir fiildir?

    A) Çektiği fotoğraflarla durmadan övünü*yordu.

    B) En kaliteli halılar burada dokunuyor.

    C) Bu ağaçların hepsi budanacak.

    D) Her gece bütün cadde yıkanıyordu.

    E) Çimler her gün sulanmalıydı.


    11. Aşağıdakilerden hangisi özne - yüklem ilişkisi yönünden ötekilerden farklıdır?

    A) Kampta sabaha kadar şarkılar söylendi.

    B) Başarılı öğrencilere ödülleri verildi.

    C) Çocuğundan haber alamayan yaşlı ka*dın kaygılandı.

    D) Perdeler yeni ütülendi.

    E) İzinsiz gösteri yapanlar çok geçmeden yakalandı.


    12. Aşağıdakilerin hangisinde yüklem edilgen çatılı bir fiildir?

    A) Her dakikasını ayrı hatırlarım Erenköy'de geçen zamanın

    B) Bir gün bizim de dokunacak Atlasımız çalışkan ellerde

    C) Süzüyor ufukta bir kızıl yeri İçi karanlıkla dolu gözleri

    D) Yanan bir kâğıtta küçük bir satır Yazı gibi akşam onu karartır

    E) Yıllar bir gözyaşı olup da kaymış Nurlu ihtiyarın yanaklarında


    13. İşteş fiiller genellikle nesne almaz. Aşağıdakilerin hangisinde bu kurala aykırı bir kullanım vardır?

    A) Onunla dershaneye gelirken karşılaştık.

    B) Araya amcam girince barıştılar.

    C) Artan yiyecekleri paylaştılar.

    D) Bir ara gülüştüler.

    E) Ağaçların gövdeleri iyice kalınlaşmıştı.


    14. Aşağıdakilerin hangisinde özne, yaptığı işten yine kendisi etkilenmektedir?

    A) Korkmasınlar diye amcam da yanlarında bulundu.

    B) Yoksullara yiyecek, içecek ve yakacak yardımı yapıldı.

    C) Bineceğimiz araçlar belli oldu.

    D) Aşı yaptırmayan çocuklar hastalandı.

    E) Tapular, dağıtılmaya başlandı.


    15. I. Hazırlıklar kısa sürede tamamlandı.

    II. At iyice huysuzlaştı.

    III. Onun kendisini sevdiğini biliyordu.

    IV. Araba kullanırken sağa sola bakmaz.

    V. Yazdığı dörtlüğü yüksek sesle okudu.

    Numaralanmış cümlelerden hangi ikisinin yüklemi hem özne - yüklem hem de nes*ne - yüklem ilişkisi bakımından özdeştir?

    A) I. ve II. B) II. ve III. C) ll.veV. D) III. ve V. E) IV. ve V.

    16. Aşağıdakilerden hangisinin yüklemi dö*nüşlü bir eylemdir?

    A) Kimlerle gideceğimiz konuşulacaktı.

    B) Yürüyüş sonrası mutlaka yıkanırdı.

    C) Gömleklerimin hepsi de çok güzel ütülenmişti.

    D) Tasarı kabul edilmedi.

    E) Takıların bir kısmı söylenmedi.


    17. (I) Evimin balkonundan arka bahçelere baka*rak sonbaharı günü gününe izliyorum. (II) Sonbahar bu yıl da bana her zamankinden daha yakın geliyor. (Ill) Ama yine de yazın üzerimdeki etkilerinden bir türlü sıyrılamıyorum. (IV) Sanki avucumdan birdenbire kayıp gitti yaz. (V) Adalar Denizi'nin bol yıldızlı ge*celerinin tadına varamadan sonbahar geli*verdi.

    Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisinin yüklemi geçişli bir fiildir?

    A)l. B) II. C) III. D) IV. E)V.



    Cevap Anahtarı: 1)D 2)A 3)B 4)A 5)E 6)B 7)B 8)D 9)E 10)A 11)C 12)B 13)C 14)A 15)D 16)B 17)A

Benzer Konular

  1. Kelime türleri anlatım bozuklukları ve söz sanatları vs..
    Konu Sahibi ozgurarslan Forum Soru-Cevap
    Cevap: 2
    Son Mesaj : 26.Şubat.2012, 16:26
  2. Anlatım Biçimleri Konu Testleri
    Konu Sahibi edebiyatci Forum Türk Dili Edebiyatı Soru Bankası
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 12.Mayıs.2011, 13:55
  3. Anlatım biçimleri ve düşünceyi geliştirme yolları konu testleri
    Konu Sahibi edebiyatci Forum Türk Dili Edebiyatı Soru Bankası
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 12.Mayıs.2011, 13:40
  4. Anlatım bozuklukları Türkçe konu testi
    Konu Sahibi edebiyatci Forum Türkçe Dersi Soru Bankası
    Cevap: 5
    Son Mesaj : 12.Mayıs.2011, 12:55
  5. Anlatım bozuklukları çözümlü sorular
    Konu Sahibi ahbar Forum Türk Dili Edebiyatı Soru Bankası
    Cevap: 2
    Son Mesaj : 12.Mayıs.2011, 11:20

Bu Konu için Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •