İsim Tamlamaları Test Soruları
Toplam 7 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 7 arasi kadar sonuc gösteriliyor
  1. #1
    Üyelik tarihi
    27.Mart.2011
    Mesajlar
    530

    İsim Tamlamaları Test Soruları


    İSİM TAMLAMALARI TEST SORULARI

    1.”Ada”kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir isim tamlaması oluşturmuştur?
    A) Garson bize iki ada çayı yapar mısın?
    B) Siz hiç ada tavşanı yediniz mi?
    C) Balıkçılar adanın öteki kıyısına geçtiler.
    D) Ada soğanını çok sevdiğini söylüyordu.

    2. Aşağıdaki cümlelerde geçen tamlamaların hangisi farklı bir tamlamadır?
    A) Çocukların oyuncağını ellerinden aldı.
    B) Zeyneplerin okulu buraya oldukça yakındır.
    C) Bunu insanların çoğu bilmez
    D) Nişan günü bu adam nereye gitmiş

    3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtili isim tamlaması kullanılmıştır?
    A) Vişne suyunu ananesine uzattı.
    B) Cam vazoyu temizlerken kırdı.
    C) Dükkânın kirasını vermiyordu.
    D) Yolcu vapuru limana girdi.

    4.”İsim tamlamasında tamlayan önce, tamlanan sonra gelir.”
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu kurala uymayan bir kullanım vardır?
    A) Türkçe kitabını evinde unutmuştu çocuk.
    B) Türkçülüğün Esasları Ziya Gökalp’in bir eserdir.
    C) Türkçe ağzımda annemin sütü gibidir.
    D) Karanlığında yalnızlığımın seni düşündüm.

    5. Tamlayanı sıfat tamlaması olan belirtili isim tamlaması aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Tahta kapının boyası oldukça solmuş.
    B) Bu sorunun cevabını bir türlü bulamadık.
    C) Sınıf başkanı yoklama listesini kaybetmiş.
    D) Merdivenleri silen hizmetçi bir miktar para bulmuştu.

    6.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir tamlama kullanılmıştır?
    A) Sarışın adam daha cesaretliydi.
    B) Zor soruları kimse çözemiyor.
    C) Korkusundan küçük çocuk da kaçmış.
    D) Altın madalya almak için çalışıyor.

    7.Aşağıdaki cümlelerde geçen bileşik isimlerden hangisi farklı bir tamlamadır?
    A) Adapazarı güzel bir şehirdir.
    B) Gelecek yaz Kuşadası’na yerleşiyoruz.
    C) Kepçekulak , çam ağacına çıkmış.
    D) Hanımeli sulanmayınca buruşmuş.
    8. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili tamlamaların hangisi ötekilerden farklıdır?
    A) İyi adam her halinden belli olur.
    B) Askerde çelik süngüler dağıtılmış.
    C) Kendine bir mermer köşk yaptırmıştı.
    D) Bu taş köprü iki yüz yıl önce yapılmış.

    9.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması farklıdır?
    A) Yol üzerinde açık bayi varsa alırız.
    B) Futbolcunun şutu kalenin direklerini sarstı.
    C) Yine de suyun tadını hiçbir şey tutmuyor.
    D) Çocuğun paltosu çok eskimişti.

    10.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlayan ve tamlananı yer değiştirmiş bir belirtili isim tamlaması vardır?
    A) Sonunda kırılmıştı kalbi köşede oturan kızın.
    B) Eski müdür alınmıştı adamın sözlerine.
    C) Onarılmamıştı maalesef masanın ayağı.
    D) Sigardan yanmıştı arabanın döşemeleri.

    11. “Mermer merdiven” tamlamasının özdeşi aşağıdakilerin hangisinde vardır?
    A) Altın saçları güneşte parlıyor.
    B) Altın yüzüklerin hapsi çok güzeldi.
    C) Demir bilekli adam herkesi yendi.
    D) Altın kitaplar serisi ne güzel.

    12.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlamasının tamlayanını niteleyen bir sözcük vardır?
    A) Kitaplığın eski vidalarını arabada unutmuş.
    B) Daktilonun eski şeritlerini neden atıyorsun.
    C) Yeni öğretmenin acemiliği bizi de etkiliyor.
    D) Fencinin soruları oldukça zordu.

    13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlamasının tamlananını niteleyen bir sözcük vardır?
    A) Evin odalarının birinde saklanıyormuş.
    B) Yeni dükkanın masaları gittikçe arttı.
    C) Arabanın motorunu yıkatmaya gitmiştik.
    D) Kalemin ucu yine bitti, bıktım artık.

    14.Aşağıdakilerin hangisinde belirtisiz isim tamlaması sıfat görevinde kullanılmıştır?
    A) Eski Milli Eğitim binasının önünde beni bekle.
    B) Sağlık ocağı yeni binasına taşındı.
    C) Kestane rengi saçlar sahipti kadın.
    D) Gözlüğünün camını neden silmiyorsun?

    15.Aşağıdakilerin hangisinde isim tamlaması kullanılmamıştır?
    A) Halıda adamın ayak izleri kalmıştı.
    B) Dershanenin kapısı önünde öğrenciler vardı.
    C) Kazadan sonra yolun üzerinde kan lekeleri kaldı.
    D) Martılar, batıya doğru uçuşuyorlardı.

    16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlananı takısız ad tamlaması olan zincirleme ad tamlaması kullanılmıştır?
    A) Çocuğun deri montu gerçekten de güzelmiş.
    B) Taş duvarın üstünden atlayıp kayboldu.
    C) Babamın eski ceketini ona verelim.
    D) Kentin sorunları için çözüm önerileri sundu.

    17.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması kullanılmamıştır?
    A) Kitabın sayfalarını arkadaşının suratına fırlattı.
    B) Ayak ağrılarım bir dinse diyordu.
    C) Yarlı yüreğini dinlemeye karar vermişti.
    D) Çay bardakları temizlenemiyordu susuzluktan.

    18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtisiz isim tamlaması farklı öğedir?
    A) Gün boyu kaldırımlarda yürüdüm.
    B) Her yeri örümcek ağı kaplamıştı.
    C) İnsan emeği kutsaldır.
    D) Öğretmenler günü kutlandı.

    19.”Toprağı bile kurumamıştı merhumun.” cümlesindeki tamlamanın özelliği aşağıdakilerin hangisinde aynıdır?
    A) Gözbebekleri çakmak çakmaktı adamların.
    B) Artık duygularımın çoğunu anlatamıyorum.
    C) Onlar babamın gençliğini bilirlermiş.
    D) Adamı okuma tutkusu sarmıştı bu yaşta.

    20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlayan, ile tamlananı yer değiştirmiş bir isim tamlaması vardır?
    A) Burası tellal pazarıdır, eski eşyalar satılır.
    B) Vurdum tellerine seni sazımın.
    C) Büyüyen avucumda ter boncuk boncuk.
    D) Nice canın boğulduğu zindan burası.

    21.Aşağıdakilerin hangisinde”-den” hâl eki ile kurulmuş bir isim tamlaması vardır?
    A) Uzaktan gelmişim,yorgunum hancı.
    B) Damdan düşer gibi lafa girilmez.
    C) Bu soruları hangi kitaptan aldınız?
    D) Şarkılardan birini çok beğendim.

    22.Aşağıdakilerin hangisinde isim tamlamasının tamlayan ve tamlananı zamirdir?
    A) Şunun şurasında ne kaldı tatile.
    B) Burada hangi kapıyı çalsan kapalı.
    C) Kaçının işine son verildi?
    D) Kimin şarkısıydı dinlediğin.

    23.Aşağıdakilerin hangisinde zincirleme isim tamlaması vardır?
    A) Gam günlerinin üstüne akşam gelecek.
    B) Açık denizin yolcusu bu gemi.
    C) Elindeki kalemin rengi nasıl?
    D) Genzimde çam kokusu var.

    24.Aşağıdakilerin hangisine tamlama zıt kelimelerden oluşmuştur?
    A) İlkbaharı geldi Anadolu’nun
    B) Her tarafı yeşillendi Bolu’nun
    C) Zor gelmez yokuşun inişi.
    D) Eğri yollar yaylaların kuşağı

    25. Çekiç sesleri geliyor doklardan
    Güzelim bahar rüzgarında ter kokuları
    İstanbul’u dinliyorum gözlerim kapalı
    Yukarıdaki dizelerde kullanılan ad tamlamalarının çeşidi nedir?
    A) Belirtisiz ad tamlaması B) Belirtili ad tamlaması
    C) Zincirleme ad tamlaması D) Takısız ad tamlaması

    26.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması nesne görevindedir?
    A) Önüne adamın ceketini getirdiler.
    B) İşin içyüzü bize ilginç geldi.
    C) Onu burada tutan tarlanın verimidir.
    D) Sınıfın üstünde bir şeyler dolaşıyordu.

    27. “Unkapanı köprüsünden mavnaları seyreder, parklarda avareliklerden hoşlanır, macera filmlerini sever,şehrin geniş caddelerinde dolaşarak vakit geçirirdi.”

    Yukarıdaki cümlede kaç isim tamlaması vardır?
    A) 2 B) 3 C) 4 D) 4


    29. Kıraç mı kıraç toprakların üstüne
    Güneşler açar yağmur kesilince
    Çırçıplak kayada yeşerir incir ağacı
    Dağların kuytusunda bir uslu çiçek.
    Yukarıdaki altı çizili tamlamalardan hangi ikisi ad tamlaması değildir?
    A) 1.ile 2. B) 2. ile 5.
    C) 3.ile 5. D) 4.ile 5.

    30.”Kültürün sürekliliğini , bir yazboz tahtası olmamasını sağlayan gelenektir.”cümlesindeki altı çizili tamlamaların özdeşi, aşağıdakilerin hangisinde vardır?

    A) Yolcu gemisi iki saat önce limandan çıktı.
    B) Veda partisi, otelin bahçesinde yapıldı.*
    C) Tepsiye çarpınca çay bardakları kırıldı.
    D) Tül perdeleri makineye atmadan önce suya ıslat.

    31.Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde “Yalancının evi yanmış, kimse inanmamış.”atasözündekiyle özdeş tamlama yoktur?

    A) Terzi kendi söküğünü dikemez.
    B) Sevenin kuluyum, sevmeyenin sultanı.
    C) Gençliğin kıymeti ihtiyarlıkta bilinir.
    D) Kırlangıcın zararını biberciden sor.


    32.Aşağıdaki cümlelerde geçen tamlamalardan hangisi ötekilerden farklıdır?

    A) Kitaplığın raflarını düzenlemesi gerekiyor.
    B) Bu yolun asfaltı gelecek hafta dökülecek.
    C) Bahçemizdeki iğde ağacı da kurudu.
    D) Kararsızlığın sıkıntısını zaman zaman yaşıyor.

    33. Tanıdığım bir ağaç var
    Etlik bağlarına yakın
    Saadetin adını bile duymamış
    Tanrı’nın işine bakın

    Yukarıdaki dizlerde kaç isim tamlaması vardır?

    A) 1 B) 2 C) 3 * D) 4

    34.Belirtili isim tamlamalarında tamlayanla tamlanan arasına sözcük girebilir.
    Aşağıdakilerin hangisinde böyle bir isim tamlaması yoktur?

    A) Ayten’in yeşil kazağını ben de çok beğendim.
    B) Kesme şeker kutusunu kavanoza boşaltıver.*
    C) Sokağımızın bütün gençleri eğlenceye katıldı.
    D) Evimizin kullanışsız bir mutfağı var.

    35. Belirtili isim tamlamalarında tamlayanla tamlanan arasına sözcük girebilir.
    Aşağıdakilerin hangisinde böyle bir isim tamlaması vardır?

    A) Mavi gözlü çocuğun kitabını almıştı.
    B) Korku filmlerinin hiçbirini izleyemezdi.
    C) Köşedeki satıcıların bazıları sergilerini topluyorlardı.
    D) Karşı sokağın ahşap evleri de yıkılacakmış.*


    36.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne, belirtisiz isim tamlamasıdır?

    A) Radyo programlarını hiç kaçırmadan dinler.
    B) Burada, akşama dek çocuk sesleri duyulur.*
    C) El halılarını özenle silip kaldırdı.
    D) Su şişelerini buzdolabına yerleştiriver.37.Aşağıdaki cümlelerin hangisinin nesnesi belirtili isim tamlamasıdır?

    A) Saçının rengini iki ayda bir değiştirir.*
    B) Çizgili elbisenin rengi de beyazlaştı.
    C) Çam ağaçları bile bu rüzgâra dayamadı.
    D) Caddenin ortasında insanlar birikmişti.
    38.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat tamlaması yoktur?

    A) Kırmızı minderleri divanın üstüne yerleştir.
    B) Kızın iri gözleri korkudan iyice büyüdü.
    C) Saçlarının parlaklığıyla çok övünür.*
    D) Dik yokuştan koşa koşa çıktılar.


    39.
    I. Bütün insanları kardeş biliyorum.
    II. Canımın çekirdeğinde diken
    III. Gözümün bebeğinde sitem
    IV. Gök masmavi bu sabah
    V. Güzel şeyler düşünelim diye

    Yukarıdaki dizelerin hangi ikisinde sıfat tamlaması yoktur?

    A) I. ile II. B) II. İle III.*
    C) III. ile IV. D) IV. İle V.


    40. Yeşil çamlar altında uyuyor şimdi ada
    Ve apaçık gözlerin derin bir rüyada
    Güneşi yudum yudum içtiğim şu lahzada
    Ruhumuz yıkanıyor yanan sonsuz semada

    Yukarıdaki dizlerde kaç sıfat tamlaması vardır?

    A) 2 B) 3 C) 4 * D) 5

    41.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlayanı ad tamlaması olan bir sıfat tamlaması kullanılmıştır?

    A) Masanın üstündeki sürahiyi de kırmışsın.
    B) Gökyüzü birden kül rengi bulutlarla kaplandı.
    C) Yıkık bahçe duvarını akşama kadar ördüler.
    D) Bir bardak limonatayı nefes almadan içti.42.Aşağıdakilerden hangisinde ikilem , adı niteleme görevinde kullanılmamıştır?

    A) Kasabada küçük küçük kızlar fabrikaya gidiyordu.
    B) Kadın kucak kucak ot taşıyordu hayvanlara
    C) Yarım saattir konuşmadan sessiz sessiz oturuyordu.*
    D) Işıl ışıl gözlerle etrafındakilere bakıyordu.

    43.Aşağıdakilerin hangisinde ikilem farklı görevde kullanılmıştır?

    A) Derme çatma bir ev yapıp oturmuşlardı.*
    B) Parkta oturanlara baka baka geçti gitti.
    C) Sokağa çıkan kızını bağıra bağıra eve getirdi.
    D) Memleketine ait fıkraları güle güle anlatıyordu.

    44.Aşağıdaki ikilemelerden hangisi “Arkadaşları ile tek tek vedalaştı.”cümlesindekiyle aynı görevde kullanılmıştır?

    A) Misafirlere sıcak sıcak çay ikram etti.
    B) İnsanlar ara sıra kuyruklar meydana getirirler.
    C) Seve seve, kendisine verilen işi yaptı.*
    D) Arkadaşlarına uzun uzun mektuplar yazdı.

    45.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden çok tamlama vardır?

    A) El kapısı hem geç, hem güç açılır.
    B) Deniz suyu ne içilir, ne geçilir.
    C) Keçinin eceli gelince çobanın sopasına sürtünür.*
    D) Ağacın meyvesi olunca başını aşağı salar.


    46.Aşağıdakilerin hangisinde zincirleme isim tamlaması vardır?

    A) Yurdumun her şeyi güzeldir:
    B) İzmir’de çekirdeksiz üzüm,
    C) Adana’da kıyma kebabı ,
    D) Konya’nın bulgur pilavı.*
    47.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zincirleme ad tamlaması vardır?
    A) Çocuğun yüz korkudan sapsarı kesilmişti.
    B) Trafik kurallarına her zaman uymalıyız.
    C) Çamaşır makinesinin fişi daha onarılmamıştı.
    D) Yağmur sesi nedense beni çok duygulandırır.

    48. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde takısız ada tamlaması kullanılmıştır?
    A) Babamın verdiği hediyeyi iş yarinde unutmuşum.
    B) Dışarı çıkarken evin kapısını kapamayı unutma
    C) Babam, sınıfımı geçince bana deri mont aldı.
    D) Yeni aldığı pantolonu sökülmüş.

    49. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması kullanılmamıştır?
    A) Dağın batı yakası hâlâ karanlıktı.
    B) Çamlıbel’e son yıllarda çok turist geliyor.
    C) Köyümüz , deniz kenarındadır.
    D) Hava yolu daha güvenli bence.

    50.Aşağıdakilerin hangisinde tamlama yoktur?
    A) Sınıfın başkanı çabuk buraya gelsin.
    B) Küçüğün sözleri herkesi etkilemişti.
    C) Geri geldiğinde gözlerinin içi gülüyordu.
    D) Belediyede çalıştığını söyledi.

  2. #2
    Üyelik tarihi
    27.Mart.2011
    Mesajlar
    530

    Cevap: Isim tamlamaları test soruları


    51.Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki isim tamlamasında , tamlayanla tamlanan arasına başka kelime girmiştir?
    A) Evin en geniş odasını ona verdik.
    B) Soruların hepsini ben çözdüm.
    C) Yarın sizin memleketinize gidiyoruz.
    D) Bu iş hepimizin canını sıkıyor.

    52.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat tamlamasında birden fazla sıfat vardır?
    A) Artık güzel günler geride kaldı.
    B) Sevimli, yaramaz bir çocuktu.
    C) Kardeşinin yeni evine gidecek.
    D) Köyüne gitmekten çekiniyor.

    53. “ Kişi zamirleri de ad tamlamalarında tamlayan olabilir.”
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu kurala uygun bir örnek vardır?
    A) Hepimizin güvenliğini sağlayacaklar.
    B) Programın sonunu bekleyemedi.
    C) Onların evine kimse gitmez.
    D) Meyvelerin fiyatını beğenmediler.

    54.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde , isim tamlamasında tamlayan, birden fazla tamlananı belirtmektedir?
    A) Arkadaşımın annesi ve babası yokmuş.
    B) Ayşe’nin ve Zeynep’in zayıfı yoktu karnede.
    C) Küçük ama şiirin bir köydü burası.
    D) Yaramaz çocuk ve gençlerle konuşma.

    55.Aşağıdakilerin hangisinde isim tamlamasında tamlayan ve tamlanan arasına başka sözcükler girmiştir?
    A) Yılın en soğuk günüydü,onu tanıdığım gün.*
    B) Uzaktan birkaç kişi buraya doğru geliyor.
    C) Başını kitaplarına arasından çıkarıp bize baktı.
    D) Albümdeki ararmış fotoğraflara birlikte baktık.

    56.Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili tamlama diğerlerinden farklıdır?
    A) Genç kızlar burayı ağlama duvarına çevirdiler.*
    B) Ağzındaki kaplama dişler de bir bir dökülüyor.
    C) Pazardan bir kilo süzme yoğurt alarak eve gitti
    D) Başvuru formlarını dolma kalemle doldurdum.

    57.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ad tamlamasının tamlayanı ile tamlananı arasına sayı sıfatı girmiştir?
    A) Arabanın ikinci taksitini eylül ayında ödeyeceğiz.*
    B) Öğretmen sınıftaki her öğrenciye birer kitap verdi.
    C) Bu şirkette kârın yüzde beşi işçilere dağıtılıyor.
    D) Muhtar, mahallemizin birçok sorununu çözdüğünü söylüyor.

    58. Belirtisiz ad tamlamalarında tamlayanla tamlanan arasına sözcük girmez.
    Aşağıdakilerin hangisinde bu açıklamaya uyulmamıştır?
    A) Adalet eski bakanı yeni bir geziye çıktı.
    B) Mavi okul önlükleri kullanılmaya başlandı.
    C) Ders saatleri yeniden düzenlendi.
    D) İstifa eden müdür okula bir daha dönmedi.


    59.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlayanı ile tamlananı arasına sıfat girmiş bir belirtili a tamlaması vardır?
    A) Dedemin yeni gözlüğü hep masada dururdu.
    B) Pantolondaki lekenin izi bir türlü çıkmıyor.
    C) Dün bizim sınıfın öğrencileri pikniğe gitti.
    D) Uzun boya fırçası gerekli, burayı boyamak için.

    60. Aşağıdakilerin cümlelerin hangisinde isim tamlaması kullanılmıştır?
    A) Şiirlerim dolaşıyor durmadan dillerde.
    B) Şair, ölümsüzlüğe bakandır.
    C) Gürültüler kopmaktadır, evin ardında .
    D) İçiyoruz yorgun eliyle koyduğu çayı.


    61.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtisiz isim tamlaması kullanılmıştır?
    A) Onun söylediklerini kimse dikkate almıyor.
    B) Eşkenar üçgenin açıları birbirine eşittir.
    C) Eski kapı kolunu değiştirmemiz gerekir.
    D) Arabanın lastiği tam zamanında patlamıştı.

    62. Aşağıdakilerin hangisinde tamlananı ortak isim tamlaması vardır?
    A) Derdin ,kederin sahibi ben miyim?
    B) Yolları toz, çamur,evleri kerpiç.
    C) Gönül perdeleri bir sökülsün...
    D) Biten takvimler sattığım gençliği.

    63. Belirtili ad tamlamalarında tamlayanla tamlanan yer değiştirebilir.
    Aşağıdakilerin hangisinde buna örnek bir kullanım vardır?
    A) Güverteyi yıkıyor çığlığı yolcuların
    B) Ümidi kuştüyü gibi yere sereceksin.
    C) Yine anımsadım çağlayan suların feryadını.
    D) Gördüm yaprakların bir bir döküldüğünü.

    64. Aşağıdaki tamlamaların hangisinde tamlayan, tamlananın nedeni değildir?
    A) Sinir hastalıklarının tedavisinde sevgi, ilaçtan etkilidir.
    B) Hafta boyunca deprem yıkıntıları temizlendi.
    C) Baş ağrısına doktor kesin teşhis koyamadı.
    D) Sel felaketinde evler büyük hasar gördü.

    65.Aşağıdaki belirtisiz ad tamlamalarından hangisinde tamlayan sözcük, tamlananın neden yapıldığını bildirmektedir?
    A) Yolcu vapuruna yetişebilmek için koşuyorlar.
    B) Site, çam ormanına yakın bir yere kurulmuş.
    C) Ana şefkatine özlem duya duya büyüdü.
    D) Patlıcan kebabını annem yapacak da yemeyeceksin.*

    66.”Şairim, zifiri karanlıkta gelse şiirin hasını ayak sesinden tanırım.”
    Bu cümledeki altı çizili tamlamanın özdeşi ,aşağıdakilerin hangisinde vardır?
    A) Güneşin yakıcı sıcağını arıyorum bu havalarda.
    B) İnsan sevgisinde kin ve nefretin yeri yoktur.*
    C) Günün yorgunluğunu denizin serin sularında gideriyor.
    D) Bulutların ardında gün yanmadan sönüyor.

    67.Aşağıdakilerin hangisinde tamlayanı da tamlananı da ad tamlaması olan zincirleme ad tamlaması vardır?
    A) Piknik yerinin temizlenip düzenlenmesi gerekir.
    B) Deniz suyunun tuz oranı değişir mi?*
    C) Sokağın başından duyuluyor çocukların gürültüleri.
    D) Onun nüktelerinin tadı bir başkaydı.

    68.Aşağıdaki ad tamlamalarından hangisinde tamlayan, işaret zamiridir?
    A) Bunların hiçbiri çalışmıyor , biliyorsun.
    B) Onun eserleri her zaman ödül alıyor.
    C) Sizin işlerinizle ben ilgilenirim.
    D) Herkesin dediğini yapmak zorunda mıyım?

    69.Aşağıdakilerin hangisinde “Sokak fotoğrafçısının elinde eski bir makine vardı.” cümlesindeki tamlamayla aynı çeşitten bir tamlama kullanılmıştır?

    A) Adamın biri kavga edenleri ayırdı.
    B) Gecenin serinliği bizi dışarıda oturtmadı.
    C) Roman kahramanlarının adını bile hatırlamadı.*
    D) Kalem kutusunu kardeşi gizlice almış.


    70.Aşağıdakilerin hangisinde tamlayanı zamir olan bir isim tamlaması vardır?

    A) Hiçbirimizin parası kalmayınca kirayı vermedik.*
    B) Evimizin birçok yeri tamir edilecek.
    C) Bizlerden hiç kimse şikayet edemez.
    D) Arabaların bazıları depremden zarar gördü.

    71.Aşağıdakilerin hangisinde tamlananı zamir olmayan bir isim tamlaması vardır?
    A) Yazıların bazılarını kimse okuyamadı.
    B) Pazarda, sebzelerin hiçbiri ucuz değildi.
    C) Hepsinin evi özenle döşenmişti.*
    D) Kitapların birçoğunu bizden ödünç aldı.
    72.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlayanı kişi zamiri olan bir isim tamlaması kullanılmamıştır?

    A) Senin konun bizimkinden daha ağırdı.
    B) Burak, onların yanında oturmak istemez.
    C) Bu yol sizin evinize çıkmaz mı?
    D) Bizler çevre temizliğine önem veririz.*

    73.Aşağıdakilerin hangisinde tamlayanı soyut ad olan bir belirtisiz isim tamlaması vardır?

    A) İlginç hediyeler almayı çok severdi.
    B) Sevgi yolunda eski kitapçılar da vardı.*
    C) Güneş gözlüğünün camları çizilmişti.
    D) Gaz lambasını söndürmeden uyuma.

    74.Aşağıdaki cümlelerde geçen bileşik adlardan hangisi belirtisiz isim tamlaması biçiminde oluşturulmamıştır?

    A) Balkondaki saksıda hanımeliler vardı.
    B) Ankara’dan gelirken kuşlokumu getirmiş.
    C) Yavruağzı renginde bir elbise giymişti.
    D) Sivrisinekler yazın insanı rahat uyutmuyor.*

    75.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlananı sıfat tamlaması olan bir isim tamlaması kullanılmıştır?
    A) Asık suratlı insanların sızlanmalarından bıktım.
    B) Ağaçların kuru yaprakları sokakları doldurmuştu.*
    C) Annesinin yemeklerini çok özlediğini söylüyordu.
    D) Bisikletinin tekerini tamir etmek için durdu.

    76.Aşağıdakilerin hangisinde belgisiz zamirle yapılmış bir isim tamlaması vardır?
    A) Birkaç veliye kayıt bürosu gezdirildi.
    B) Kimilerinin sözlerine katılamayız.*
    C) Sizin dileklerinize yürekten katılıyoruz.
    D) Onların sorunlarını siz çözemezsiniz.

    77.Aşağıdakilerin hangisinde belirtisiz isim tamlaması dolaylı tümleç görevindedir?
    A) Folklor ekibimiz yarışmada birinci oldu.
    B) Tiyatro oyuncularına maddi destek sağladı.*
    C) İstanbul’da sinema günleri başlamış.
    D) Masanın örtüsüne kırmızı saçaklar yapıldı.

    78.Aşağıdakilerin hangisinde özneyi oluşturan isim tamlamasının tamlananı zamirdir?
    A) Davetlilerin bazıları eğlenceden erken ayrıldılar*.
    B) Müziğin sesi bütün apartmanı rahatsız ediyordu.
    C) Kimi insanlar sokakların pisliğinden şikayetçi değildi.
    D) Birilerinin hatasını biz düzeltmeye çalışıyorduk.
    79.Aşağıdakilerin hangisinde dolaylı tümleç “Meydanın köşesinde ayakkabı boyayan çocuklar vardı.”cümlesindeki dolaylı tümleçle aynı türden tamlamadır?
    A) Işıksız sokaklarda başıboş yürüyordu.
    B) Bahçe kapısından bize sesleniyor.
    C) Teyzem, elbisemin renginden hoşlanmadı.*
    D) Misafir odasında iki saat uyudu.

    80.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması yüklem görevinde değildir?
    A) Kulağıma çalınan ses tren sesiydi.
    B) En pahalı giysiler çocuk giysileriydi.
    C) Bembeyaz elbiseli olan sarışın kızdı.*
    D) Evde kalanlar günlük plânlarıymış.

    81.Yetişkin bir kızı, işlek bir oğlu, sessiz bir karısı, üç çift öküzü, sulu susuz tarlası olan bir adamın köy yerinde ne sıkıntısı olabilir, dememeli.”
    Yukarıdaki cümlede kaç sıfat tamlaması vardır?
    A) 3 B) 4 C) 5* D) 6

    82.Aşağıdaki cümlelerden hangisinde nesne sıfat tamlamasından oluşmuştur?
    A) Televizyonun sesini biraz kısar mısınız?
    B) Gençlerin birçoğu bu teklifi onaylamadı.*
    C) İskeledeki biletçiden biletimizi aldık.
    D) Bu havada soğuk su içilmez mi?

    83.Aşağıdakilerin hangisinde sıfat tamlaması yoktur?
    A) Acı patlıcanı kırağı çalmaz.
    B) Bedava sirke baldan tatlıdır.
    C) Çivisiz tahtayı yel alır.
    D) Güzel görünür çirkin bürünür.*

    84.Aşağıdakilerin hangisinde sıfat tamlaması özne görevinde değildir?
    A) Elinde beyaz bir mendil vardı.
    B) Kimi insanlar okumayı pek sevmezler.
    C) Küçük kız bebeğiyle oynuyordu.
    D) Okul yolu ilköğretim öğrencileriyle doluydu.*

    85.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat tamlaması dolaylı tümleç görevindedir?
    A) İncecik bir gömlekle dışarıda dolaşmamalısın.
    B) İri yarı bir adama bir şeyler anlatıyordu.*
    C) Herhangi bir insan bile size yardım ederdi.
    D) Gökyüzündeki kuşları sevgiyle izliyordu.
    86.Aşağıdakilerin hangisinde sıfat tamlaması dolaylı tümleç görevindedir?

    A) İhtiyar adam gençlere sevgiyle baktı.
    B) Çeşme başında kadınlar birikmişti.
    C) Sıvasız bir evde yıllarca oturdular.*
    D) Hüzünlü şarkılar hepimizi duygulandırdı.

    87.Aşağıdakilerin hangisinde ad tamlaması yüklem görevindedir?
    A) Vitrindeki elbiseyi çok beğendim.
    B) Bugün kitap fuarına gideceğim.
    C) Kırılan parça televizyonun düğmesiydi
    D) Bahçedeki en güzel çiçek kırmızı karanfildi.88.
    I. İskele babası
    II. Bronz madalya
    III. Mayın tarlası
    IV. Altın madeni
    Yukarıdaki tamlamalardan kaçı isim tamlamasıdır?
    A) 1 B) 2 C) 3 D) 4*89.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir isim tamlaması kullanılmıştır?
    A) Sevgi ırmağı çağıldar içimizde.
    B) Hep dost yüzü görmek isterdi.
    C) Bahar günlerinin coşkusu vardı .*
    D) Yine ayrılık şarkısı söylüyor rüzgar.


    90.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir isim tamlaması kullanılmıştır?
    A) Yolun sonu görünmüyordu yağmurdan.
    B) Elindeki kitabın sayfaları yırtılmıştı.
    C) Sınıf başkanı olmuştu okulunda.*
    D) Akşamki fırtınada evin çatısı çok zara görmüş.

    91.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması yoktur?
    A) Kimsenin haberi olmadan aramızdan ayrıldı.
    B) Sıcaklık mevsim ortalamalarının üzerindeydi.
    C) Bu güzel günde denizde yüzmek ne hoş olurdu.*
    D) Tatilin başlamasına az bir zaman kalmıştı.

    92.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı türde bir isim tamlaması vardır?
    A) Konunu anlaşılmayan yönlerini bana soruyordu.*
    B) Sınavların zorluğundan şikâyet ediyordu.
    C) Anlatılanlar, öğrencilerin ilgisini çekmişti.
    D) Türkçe dersini çok sevdiğini söylüyor.

    93.Aşağıdakilerin hangisinde birden fazla tamlayan aynı ismi tamlamıştır?
    A) Kitabın sayfa düzeni hiç hoşuma gitmemişti.
    B) Toplantıda öğrencilerin ve velilerin görüşleri de alındı.*
    C) Bu sokağın çamuru ve tozu hiç bitmeyecek.
    D) Biriktirdiği paralarla kendine bir bilgisayar masası aldı.


    94.Aşağıdakilerin hangisinde bir isim tamlamasının arasına sıfat girmiştir?
    A) Bir bahar akşamı rastladım size.
    B) İnsanların musikiyi andıran sesleri buradan duyuluyordu.*
    C) Gecenin sessizliğini köpek sesleri bozuyordu.
    D) Gece bütün güzelliğiyle ruhumuza bir şeyler fısıldıyordu.

    95.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir isim tamlaması kullanılmıştır?
    A) Ölümün ayak seslerini duyuyorduk âdeta!*
    B) Bu hayatın cazibesi herkes gibi onu da etkilemişti.
    C) Kasabanın eski pazarı bugün oldukça kalabalıktı.
    D) Akşama doğru portakalların hepsi satılmış.

    96.Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi bir isim tamlamasını nitelememektedir?
    A) Uzun bir yolculuğun ardından dinlenmeye ihtiyacımız vardı.
    B) Solmuş sayfaları arasında bir şeyler unutulmuştu.
    C) Ona kalın çizgili bir gömlek hediye etmiştim.
    D) Öğrenciler mavi okul önlükleriyle resim çektiriyorlardı.

    97.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “baharın ilk günleri”tamlamasının yapıca benzeri vardır?
    A) Sabahın erken saatinde yola çıkacaktık.*
    B) Dağların ardından bir gümüş aydınlık şehre yayılıyordu.
    C) Akşamın güzelliği, onun şiirlerinin teması olmuştu.
    D) Onu büyüleyen, leylak ağaçlarının kokusuydu.

    98.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlananı zamir olan bir ad tamlaması vardır?
    A) Kiminin parası, kiminin duası...
    B) Buraların güzelliğine turistler hayran kalmıştı.
    C) Öğrencilerin hangisine birincilik ödülü verildi.
    D) Herkesin derdi başından aşkındır.

    99.Aşağıdaki isim tamlamalarının hangisinde tamlayan ile tamlanan yer değiştirmiştir?
    A) Kırılmış, bir göçmen kuşun kanadı.
    B) Uçamıyor gökyüzünün mavi köşelerinde.
    C) Şiirleri yazılır tükenmeyecek bu sevincin.
    D) Azalmasın yılların bu bitmeyen neşesi.

    100.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir sıfat tamlaması vardır?
    A) Bahçenin kenarında dut ağaçları vardı.
    B) Bahçedeki çiçekleri dedesi dikmişti.*
    C) Çocuklar bahçede sessizce oynuyor.
    D) İhtiyarın gözleri buğulandı hafiften.

  3. #3
    Üyelik tarihi
    16.Mart.2011
    Mesajlar
    1,603

    Cevap: Isim tamlamaları test soruları


    1. "Konağa bitişik Süleymaniye Camii'nin avlusunda buluşmuştuk onunla."

    Bu cümledeki ad tamlamasının özdeşi, aşağıdakilerden hangisinde vardır?

    A) Bir ağaç gölgesinin serinliğine sığındılar.

    B) Kasabadan ayrılırken Saffet Bey'in gözleri doldu.

    C) önce Serhat Şehri'ne varıp bir süre orada durak*ladılar.

    D) Saffet Bey hepsinin elini tek tek sıktı.

    E) Saffet Bey harcırahının tamamını, şoförün cebine koydu.

    2. Dilene dilene eğilmiş belim

    Yüzüm kaktüs yaprağına benzemiş

    Bilmiyorum neden böyle tembelim

    Kim bana "çalışma, yaşarsın" demiş.

    Yukarıdaki dizelerde tamlayanı düşmüş kaç ad tamlaması vardır?

    A) 1

    B) 2

    C) 3

    D) 4

    E) 5



    3. Belirtisiz ad tamlamalarında tamlayan ya da tamlanan, adlaşmış sıfattan oluşabilir.

    Aşağıdakilerin hangisinde bu açıklamanın örneği vardır?

    A) Gül dalında güzeldir, bunu unutma.

    B) Annemin yaptığı mis gibi yemeklerin kokusu hâlâ burnumda tütüyor.

    C) Daha ne olmasını bekliyordun, tembel işi ancak bu kadar olur.

    D) Bu günlerde bütün gazeteler tencere tava kuponu verme yarışına girdiler.

    E) Söğüt ağacı genellikle dere kenarlarında yetişen bir ağaç türüdür.



    4. Aşağıdakilerin hangisinde tamlananı tamlayanın*dan önce söylenmiş bir isim tamlaması vardır?

    A) Kim bilir belki bu kadar sevmezdik birbirimizi,

    B) Uzaktan seyretmeseydik ruhunu birbirimizin.

    C) Kim bilir felek ayırmasaydı bizi birbirimizden,

    D) Belki bu kadar yakın olmazdık birbirimize.

    E) Ayrılığı ölüm ile tartarlar;

    Elli dirhem fazla gelir ayrılık



    5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ad tamlaması yoktur?

    A) Üniversite sınavını kazanmak için gece gündüz çalışıyorum.

    B) Herkes ekmek parasını kazanmak için çalışıp kim*seye muhtaç olmamalı.

    C) Hiçbir doktor gönül yarasının merhemini bulamadı.

    D) Bu kitap tutumlu olmanın yaralarını anlatmak için yazıldı.

    E) Daracık sokaklar geçilince karşınıza geniş bir cad*de çıkıyordu.



    6. Aşağıdaki dizelerin hangisinde ad tamlaması kullanılmıştır?

    A) Akan su bulanıksa akar akar durulur.

    B) İki bacak bir bedeni çekmez olur yorulur.

    C) Neden Lokman Hekimler bulamadılar deva.

    D) Her şey erir erimeyen bu zamanın elinde.

    E) Yeşil yapraklar gibi yeşillere bezendim.



    7. Saffet Bey, Belediye'nin kapısından ok gibi fırlayıp ormanı teftişe gitmek üzere Hüsnü'nün ardı sıra cami*nin yolunu tutuğu an, Belediye reisi de, kapıdan fırladı*ğı gibi öbür yönde çarşıyı arşınlayıp, Parti Merkezi' ne destursuz girip Osman Ağa'nın karşısına oturmuştu.

    Bu parçada kaç tane belirtili isim tamlaması kullanılmıştır?

    A) 1

    B) 2

    C) 3

    D) 4

    E) 5



    8. Ad tamlamalarında zamirler, tamlayan ya da tamlanan olabilir.

    Aşağıdakilerin hangisinde tamlananı zamir olan bir ad tamlaması vardır?

    A) Kaçak olarak kesilen ağaçların odunundan odun kömürü yapılıyormuş.

    B) Saffet Bey, rugan ayakkabılarının ucunda zıpla*masını sürdürüyordu.

    C) Osman Ağanın babası buraların en zengin insanıymış.

    D) Terzi: "Kaymakam bu elbisenin neyini beğenmedi." diye söylenip duruyordu.

    E) Hüsnü: "Bu işin sonunda yakayı ele vermek de var:" dedi.

    9. Karagözlü anam neden ağlarsın;

    Ağlarsın da yüreğimi dağlarsın.

    Sabaha doğru ben gideceğim

    Akşamdan azığımı bağlarsın

    Yukarıdaki dörtlükte tamlayanı düşmüş kaç ad tamlaması vardır?

    A) 1

    B) 2

    C) 3

    D) 4

    E) 5



    10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtisiz ad tam*laması kullanılmıştır?

    A) Çölde yolculuk yapanlar, gündüz dinlenip gece ayın ışığında yollarına devam ederlerdi.

    B) Bahar gelince ilk önce badem ağaçları çiçek açar.

    C) Bizim köydeki derenin kenarında piknik yapardık.

    D) Masanın örtüsünü her hafta başka bir öğrenci evi*ne götürüp yıkatırdı.

    E) Müdür: "Öğrencilerin başarısını arttırmak için neler yapabiliriz:" diye sordu.



    11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlayanı düş*müş bir ad tamlaması vardır?

    A) Okulun bahçesinde neşeyle oynayan çocukları gö*rünce birden eski günleri hatırladım.

    B) Katmerli yalanlarından bıktım, artık sana inanma*yacağım.

    C) Geyik, avcının onu yakalamak için kurduğu tuzak*tan son anda kurtuldu.

    D) Hakemin gözü maçta yediği yumruktan sonra morardı.

    E) İnsan babasının kıymetini ölmeden önce bilmelidir.



    12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikileme belirtisiz ad tamlaması oluşturmuştur?

    A) Annem her akşam yaptıklarımı babama bir bir an*latırdı

    B) Şırıl şırıl akan bir derenin kenarında saatlerce yürüsem de hiç yorgunluk hissetmem.

    C) Günümüzde insanlar eş dost ziyaretlerini de unu*tur hale geldiler.

    D) Bayramlarda komşularımızı bir bir ziyaret ederdik.

    E) Araban olmadığına üzüleceğin yerde evi barkı ol*mayan insanların halini düşünsen iyi edersin.



    13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlayanı zamir olan bir İsim tamlaması kullanılmıştır?

    A) Yalvarmak, yakarmak nafile, delikanlılık çağındaki cevher, gözünün yaşına bakmadan gider

    B) Neden böyle düşman görünürsünüz, yıllar yılı dost bildiğim aynalar.

    C) Gökyüzünün başka rengi de varmış, geç fark ettim taşın sert olduğunu.

    D) Hayata beraber başladığımız dostlarla da ayrıldı yollar bir bir.

    E) Neylersin, ölüm hepimizin başında; uyudun uyana*madın olacak, kim bilir nerde, nasıl, kaç yaşında.



    14. Saffet Bey'in derdi Osman Ağa'ya Yurt Bilgisi öğret*mek değildi, derdi başkaydı.

    Yukarıdaki cümle ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

    A) Belirtili ad tamlaması kullanılmıştır

    B) Zincirleme ad tamlaması kullanılmıştır

    C) Belirtisiz ad tamlaması kullanılmıştır.

    D) Soyut ad kullanılmıştır.

    E) Tamlayanı düşmüş bir ad tamlaması kullanılmıştır.



    15. I. Gazete sayfalarının haber kalitesi gittikçe düşüyor.

    II. Eskiden insanlarımız gün doğmadan önce uyanır, tarlalarına çalışmaya giderlermiş.

    III. Rüzgârlı havalarda dışarı çıkarken daha sıkı gi*yinmelisin.

    IV. Bana hep doğruluktan ayrılma diyen anamın sesi hala kulaklarımda çınlıyor.

    V. Kahramanlık dolu bir mazisi olan bir milletin evlât*ları böyle mi olacaktı?

    Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangilerinde belirtili ad tamlaması kullanılmıştır?

    A) I. ve II.

    B) II. ve III.

    C) II. ve IV.

    D) III. ve IV

    E) IV. ve V.



    16. "Zenginin malı züğürdün çenesini yorarmış."

    Yukarıdaki atasözünde bulunan altı çizili tamlama*nın özdeşi aşağıdaki atasözlerinin hangisinde var*dır?

    A) Baba malı tez tükenir, malı evlat kazana.

    B) El yarası geçer, dil yarası geçmez.

    C) İyiliğe iyilik olsaydı, koca öküze bıçak olmazdı.

    D) Kurtla ortak olan tilkinin hissesi ya bağırsaktır, ya tırnak.

    E) Dağ başından duman, yiğit başından boran eksik olmaz.



    17. Takısız ad tamlamalarında, tamlayan, tamlananın neye benzediğini ya da neden yapıldığını anlatır.

    Aşağıdaki cümlelerin hangisi bu açıklamaya örnek gösterilemez?

    A) Annemin yıllar önce ördüğü yün kazağı hâlâ kulla*nıyorum.

    B) Gece evimize giren hırsızlar, annemin altın bilezik*lerini alıp kaçmışlar.

    C) Marmara'da deprem olduğunda eğlencesine ara vermeyen katı yürekli insanlar da var bu memle*kette.

    D) Adana'daki taş köprü çok eski zamanlardan beri ulaşım için kullanılmaya devam ediyor.

    E) Artık evlerimizi süsleyen saksılardaki çiçeklerin yerlerini naylon çiçekler aldı.



    Cevap Anahtarı: 1)A 2)B 3)C 4)B 5)E 6)D 7)D 8)D 9)C 10)B 11)B 12)C 13)E 14)B 15)E 16)D 17)C

  4. #4
    salvadorhasan18 Misafir

    Cevap: Isim tamlamaları test soruları


    paylaşım için teşekkürler..

  5. #5
    NUSRET Misafir

    Cevap: İsim Tamlamaları Test Soruları


    1c2d3c4b5a6c

  6. #6
    umut123 Misafir

    Cevap: İsim Tamlamaları Test Soruları


    bu 100 soruluk isim tamlamalırıyla ilgili testin cevap anahtarını nerden temin edinebilirim lütfen acil yardımcı olurmusunuz

  7. #7
    Üyelik tarihi
    16.Mart.2011
    Mesajlar
    1,603

    Cevap: İsim Tamlamaları Test Soruları


    Alıntı umut123 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    bu 100 soruluk isim tamlamalırıyla ilgili testin cevap anahtarını nerden temin edinebilirim lütfen acil yardımcı olurmusunuz
    Testin cevap anahtarı yoktur.

Benzer Konular

  1. Ses olayları Test soruları
    Konu Sahibi Kayıtsız Üye Forum Soru-Cevap
    Cevap: 3
    Son Mesaj : 05.Mayıs.2013, 20:35
  2. Test Soruları-Güzel Sanatlar ve Edebiyat
    Konu Sahibi refresh Forum Türk Dili Edebiyatı Soru Bankası
    Cevap: 1
    Son Mesaj : 23.Nisan.2012, 10:14
  3. İsim Tamlamaları Konu Testleri
    Konu Sahibi edebiyatci Forum Türk Dili Edebiyatı Soru Bankası
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 12.Mayıs.2011, 14:51
  4. Zamir Konusuyla ilgili Test Soruları
    Konu Sahibi edebiyatci Forum Türk Dili Edebiyatı Soru Bankası
    Cevap: 2
    Son Mesaj : 20.Nisan.2011, 21:48
  5. Servet-i Fünun ve Fecr-i Ati Edebiyatı Test Soruları
    Konu Sahibi edebiyatci Forum Türk Dili Edebiyatı Soru Bankası
    Cevap: 1
    Son Mesaj : 20.Nisan.2011, 21:21

Bu Konu için Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •