YGS Hakkında Bilgi

YGS (Yüksek Öğretime Giriş Sınavı) Hakkında Bilgi

Temel Matematik: -Matematik, -Geometri

Türkçe: -Türkçe

Sosyal Bilimler: -Tarih, -Coğrafya, -Felsefe

Fen Bilimler: -Fizik, -Kimya, -Biyoloji

———————————————–

YGS Nedir?

YGS’ de 6 çeşit puan türü vardır: ygs 1, ygs 2, ygs 3, ygs 4, ygs 5, ygs 6

YGS-1 ve YGS-2 eski sistemdeki Sayısal-1 yerine geçen puan türleridir.

YGS-3 ve YGS-4 eski sistemdeki Sözel-1 yerine geçen puan türüdür.

YGS-5 ve YGS-6 eski sistemdeki EA-1 yerine geçen puan türüdür.

YGS ‘ de adayın puanının hesaplanması için en az iki testten 0.5’ er net yapması gerekir.

YGS’ de yer alan 4 testte yer alan sorulardan bırakılan netler ve bunların puan olarak değeri LYS puanına toplamda %40 olarak katkı yapacaktır.
Ancak YGS’ nin Dil puanlarına etkisi farklı oranlarda olacaktır.

DİL-1 puanı hesaplanırken YGS %35 etkili olurken DİL-2 puanı hesaplanırken %50, DİL-3 puanı hesaplanırken %80 oranında etki edecektir.

YGS ‘ de 6 çeşit puan türünün her birindeki Temel Matematik, Türkçe, Sosyal ve Fen Bilimleri testlerinin her puan türündeki % lik ağırlığı birbirinden farklıdır. Her puan türüyle farklı yükseköğretim programlarına yerleştirme yapılacaktır eski sistemde puan türü hesaplanırken ders grubu başarısı göz önüne alınırken 2010 YGS ‘de ders başarısı ön plana çıkmış durumdadır.

YGS’ de 3 baraj puanı bulunmaktadır. Peki adaylar hangi baraj puanını geçerse hangi haklara sahip olacaktır.

TABAN PUAN-1 =140 puan(Birinci baraj puanı): YGS’ de 140 puanı alan adaylar sınavsız geçişle girilen 2 yıllık MYO’ ları dışındaki 2 yıllık Ön Lisans programları ve açık öğretim programlarını tercih etme liselerin resim, müzik, spor vs alanlarından mezun adaylarda kendi alanlarıyla ilgili yetenek sınavlarına girme hakkını elde edeceklerdir. Liselerin FEN, TM, SOSYAL alanlarından mezun olan adaylar yetenek sınavlarına girebilmek için YGS’ den en az 180 ve üstü puan almalıdır.

Açık öğretim Fakültesi Açık öğretim Okul Öncesi Öğretmenliği (YGS), Açık öğretim İngilizce Öğretmenliği( DİL-1)gibi bölümler açık öğretim olmasına rağmen kontenjanlıdır ve YGS, LYS puanı ile girilir.

Bunlardan Açık öğretim Okul öncesi Öğretmenliği sadece Kız Meslek lisesi Çocuk Gelişimi alanından mezun olan adayların YGS puanıyla yerleşebildikleri bir bölümdür. Diğer adaylar bu bölümü tercih edememektedir.

Açık öğretim İngilizce öğretmenliği bölümüne de Anadolu öğretmen lisesi mezunları ek puanla yerleşerek diğer liselerin İngilizce alanından mezun olanlara göre avantaj elde ederek bu bölümlerin kontenjanlarını doldurmaktadır.

2 yıllık meslek yüksekokullarına Meslek Lisesi öğrencileri sınavsız geçişle yerleştikten sonra onlardan boş kalan kontenjanlara merkezi yerleştirmeden sonra tercihleri arasında bulunuyorsa genel lise yada diğer meslek liselerinin farklı alanlarından mezun olan adaylar alan dışı kırılmış(AOBP 0, 12 ile çarpılmış) YGS puanlarıyla yerleşme şansı bulabilirler

TABAN PUAN-2 =180 puan(İkinci baraj puanı): YGS’ de 180 ve üstü puan alan adaylar LYS sınavların dan istediklerine girme hakkına sahiptir.

TABAN PUAN-3 =180 puan(Üçüncü baraj puanı): LYS puanı ile öğrenci alan 4, 5 ve 6 yıllık lisans programlarını ve (eski sistemde EA-1, SAY-1 ve SAY-1) yeni sistemde YGS puanlarıyla öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakkına sahiptirler.

Adaylar 6 YGS puan türü(YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5, YGS6) içerisinde kendi alanıyla ilgili olmayan bir puan türünden 180 barajını geçse dahi LYS sınavlarında kendi alanıyla ilgili LYS sınavlarına girme ve kendi alanındaki LYS puanlarıyla girilen 4-5-6 yıllık lisans programlarına tercih yapma hakkına sahiptir. Meslek lisesinden mezun bir aday ek puanla ir yere yerleşebilmek için YGS ‘ den en az 180 puan almalıdır.

2 ya da 4 yıllık kontenjansız bir açık öğretim programına yerleşen bir aday bir sonraki yıl bir yükseköğretim programına yerleştirilirken AOBP’ si kırılmaz. 2010’ da 2 ya da 4 yıllık bir örgün yükseköğretim programına yerleşen bir aday aynı yıl AÖF ‘ nin kayıt döneminde yerleştiği programla aynı olmamak koşuluyla direkt AÖF bürosuna giderek açık öğretim fakültesine de kayıt yaptırıp iki üniversite birden okuma hakkına sahiptir.

Kimya öğretmenliği neden YGS puanıyla öğrenci almaktadır? Kimya Öğretmenliğinin YGS-2 puanıyla öğrenci almasının sebebi meslek liselerinde Kimya ve Kimya Teknolojisi alanlarının bulunmasıdır. Bu alanlardan mezun olan adaylar Kimya Öğretmenliğine ek puanla yerleşirken Genel Liselerin ve diğer liselerin Fen alanından mezun olan adaylarda YGS-2 puanlarıyla alan içi olarak tercih edebilmektedirler.

Karşısında Fakülte ya da Yüksekokul yazan programlar o programın Fakülte ya da Yüksekokul bünyesinde bulunmasına göre puan türündeki farklılığı belirtmek içindir.

Eşit Ağırlıklı, Sosyal Ağırlıklı ve Sayısal Ağırlıklı programların özelliği nedir ?
Örneğin Eşit Ağırlıklı Programlar; Bu programa yerleşmek isteyen adaylar Eşit Ağırlıklı programlar Yüksekokulu için YGS-5, Eşit Ağırlıklı programlar Fakültesi için TM-2 puanlarına göre iktisadi ve idari bilimler fakültesi gibi alanlara yerleşiyorlar daha sonra 2.sınıfta iktisat, işletme, kamu yönetimi gibi bölümleri seçebiliyorlar .

Eşit Ağırlıklı Programlar, Sayısal Ağırlıklı Programlar, Sözel Ağırlıklı Programlar, Dil Ağırlıklı Programlar’ a üniversite de yerleştirme fakülte ve puan bazındadır.
Fakülte ve puan türü tercihi yapan öğrenciler kayıt olurken istedikleri bölüm/programı tercih ederler.

Birinci sınıfın sonunda bu tercihlerini (puan türü bazında)değiştirme veya kesinleştirme hakları vardır.

Ancak, ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınavla bu programlara yerleştirilen öğrencinin ortak eğitimi başarı ile tamamladıktan sonra Yükseköğretim kurumları arasında Ön Lisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına ilişkin Yönetmeliğin 10 ncu maddesi hükümleri kapsamında bu lisans derecelerinden birinde öğrenime devam edebilmesi için merkezi sınavdan aldığı puanın, merkezi sınava girdiği yıl itibariyle yurt içindeki diğer üniversitelerdeki eşdeğer programa kayıt yaptıran en düşük puanlı öğrencinin puanından az olmaması şarttır.

Sayısal Ağırlıklı Programlar; “Fakülte seçiyorsunuz. Örneğin Mühendislik Fakültesi seçtiniz. Birinci sınıfı fakültenin diğer bölümlerindeki öğrencilerle ortak derslerden oluşan bir sistemle okuyorsunuz. Meslekleri, bölümleri tanıyorsunuz. Sonra Mühendislik Fakültesi içindeki Bilgisayar, Elektronik, Endüstri, Makine
Mühendisliği arasında bir seçim yapıyorsunuz.

ygs ile girilecek 4 yıllık bölümler ,ygs barajı geçmek için kaç net ,180 puan kaç net ,ygs de kaç net yapmak gerekir ,ygs sınavı türk dili ve edebiyat bölümüne kaç puanla girilir ,kaç netle hangi üniversiteye girilir ,hukuk fakültesi için kaç net gerekir ,kaç puanla hangi üniversiteye girilir ,ygs baraj puanı kaç net
2009’da ÖSS puanı veya özel yetenek sınavı sonucu ile bir yükseköğretim programına (açıköğretimin kontenjansız bölümleri hariçtir.)yerleştirilen adaylar 2010-ÖSYS ile bir yükseköğretim programına yerleştirilirken AOBP’ ye eklenecek katsayılar yarıya düşürülecektir.

Sınavsız geçiş ile 2009 ÖSYS’ de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2010 da AOBP’ lerine uygulanacak katsayılarda ise herhangi bir değişiklik olmayacaktır.

2010 da sınava giren her aday Ortaöğretim başarı puanı (AOBP-SÖZ, AOBP-SAY ve AOBP-EA ) üç puan türünde hesaplanacaktır. OBP’ lerin ağırlıklandırılmasında okulun son sınıf öğrencilerinin ilgili yılda elde ettiği AOBP –SAY için YGS-1 VE YGS-2’ nin ortalamalarının ortalaması AOBP-SÖZ için YGS-3 ve YGS-4’ ün ortalamalarının ortalaması, AOBP EA için de YGS-5 ve YGS-6’nın ortalamalarının ortalaması kullanılacaktır.

Benzer İçerikler:

Başa dön tuşu