Toplam 3 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 3 arasi kadar sonuc gösteriliyor
  1. #1
    Üyelik tarihi
    19.Mart.2011
    Mesajlar
    357

    Zamir Konusuyla ilgili Test Soruları

    Zamirler Konu Testi

    1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamı bir zamirle sağlanmıştır?

    A) Önce hangi derse çalışalım?
    B) Yeni taşındığınız ev nasıldı?
    C) Ne tür filmlerden hoşlanırsınız?
    D) Kimi aradığını hangi memura sormuştun?
    E) Nasıl bir ev aldıklarını hanginiz biliyor?

    2.Aşağıdaki altıçizili sözcüklerden hangisi gerektiğinde zamir görevinde kullanılamaz?
    A) Bazı kişiler klasik müzik dinlemeyi çok seviyor.
    B) Kimi sokaklarda, temizliğe özen gösterilmiyor.
    C) Kaç gün içinde bitirebilirsiniz işinizi?
    D) Ne güzel bir eviniz var böyle!
    E)Küçük bir sorun yaşadık gittiğimiz yerde.

    3.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı türden zamirler bir arada kullanılmıştır?
    A) Buraya yalnız geldiğimi sakın ona söylemeyin.
    B) Okuma gözlüğümü nereye koyduğumu hatırlamıyorum.
    C) Sizden bu filmi dikkatlice izlemenizi istiyorum.
    D) Onlar, birkaç hafta sonra memleketine dönmeyi düşünüyor.
    E) Bu yoksul insanlara ne yazık ki kimse yardım etmiyordu.

    4. "Zamirler bir sıfat tarafından belirtilemeyen sözcüklerdir."
    Aşağıdakilerin hangisinde bu kurala uymayan bir kullanım görülmektedir?
    A) Senin nasıl biri olduğunu hiç bilmez miyim?
    B) Kapıyı çal bakalım evde kimse var mı?
    C) Çoğunuzun işi olduğu halde beni kırmayıp geldiniz.
    D) Kalabalıktan biri ayağa kalkıp bize seslendi.
    E) Hiç kimse olayın böyle biteceğini kestiremedi.

    5.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altıçizili sıfat, nitelediği isim düştüğünde onun yerine geçerek zamir olur?
    A) Evdeki eski eşyaları atıp onun yerine yeni eşyaları getirdik.
    B) Ben çiçekleri sularken diğer arkadaşlar ağaçları budadı.
    C) Hayatı boyunca fakir ailelere yardım etmeyi görev bilmişti.
    D) Kafesteki kuşları seyreden afacan çocuklara öğretmenleri söz dinletemiyordu.
    E) Bu proje ancak başarılı insanlarla hayata geçirilebilir.

    6."Hiç kimse ona bunu kimin yaptığını bilmiyor mu?"
    Bu cümlede aşağıdakilerden hangisi yoktur?
    A) İşaret zamiri
    B) Soru zamiri
    C) Şahıs zamiri
    D) Belgisiz zamir
    E) Dönüşlülük zamiri

    7.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır?
    A) Dalgalar geminin yaşlı gövdesini dövüyordu.
    B) Gemidekilerin çoğu kadın ve çocuktu.
    C) Kaptan çoğu işi kendisi yapıyordu.
    D) Yolcular bunun hiç bitmeyeceğini düşünmeye başladılar.
    E) Oysa gidecekleri yerde onları yeni bir hayat bekliyordu.

    8.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden fazla zamir kullanılmıştır?
    A) Bazı günler kimseyle görüşmek istemezdi.
    B) Masadaki kitapların hepsi kendisine ait değildi.
    C) O, evine gelen bütün misafirlerle tek tek ilgilenir.
    D) Her hafta sonu, arkadaşlarından biriyle gezmeye çıkardı.
    E) Herhangi bir derdimiz olduğunda ilk önce ona giderdik.

    9.Belgisiz sıfat görevinde kullanılan sözcükler, belirttikleri isimler düştüğünde onların yerine geçerek belgisiz zamir görevini üstlenebilir. Örneğin "Birkaç öğrenci derse gelmedi." cümlesindeki "birkaç" sıfatı, "Birkaçı derse gelmedi." cümlesinde zamir görevini üstlenmiştir.
    Aşağıdaki cümlelerde geçen zamirlerden hangisi buna örnek gösterilemez?
    A) Hiçbiri bu kasabaya niçin getirildiğini bilmiyordu.
    B) Bazıları emek harcamadan para kazanmak istiyor.
    C) Birçoğunun olaydan haberi yoktu.
    D) Herkes çevresindekilere yardımcı olmak için uğraşıyor.
    E) Zor gününde yanında birini bile bulamazsın.

    10.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "o" sözcüğü farklı türden bir zamirdir?
    A) O benim en sevdiğim ceketimdi.
    B) Onu önce bir tamirciye götürmeliyiz.
    C) Onu daha yüksek bir dolaba kaldıralım.
    D) Ona, yaptığının yanlış olduğunu söylemelisiniz.
    E) Bu araba ondan daha hızlıdır.

    Cevaplar: 1-E 2-E 3-A 4-A 5-B 6-E 7-A 8-B 9-D 10-D

  2. #2
    Üyelik tarihi
    19.Mart.2011
    Mesajlar
    357

    İsim - Zamir Test Soruları

    İsim - Zamir Test Soruları

    1. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi küçültme anlamlı bir addır?
    A) Bu daracık pantolonla rahat edebilecek misin?
    B) Öyle üzgün durma, azıcık gülümse, ne olur.
    C) Minicik ellerini ceplerine sokmuş, ısıtmaya çalışıyor.
    D) Sıcacık suyla küveti iyice doldurup içine daldı.
    E) Parmağımın ucunda bir yaracık oluştu.


    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çoğul eki, sonuna geldiği sözcüğe “benzerleri” anlamı katmıştır?
    A) Barış Manço’lar kolay mı yetişir sanıyorsun?
    B) Özgürlükleri kazanmak kadar kaybetmemek de önemlidir.
    C) Adamlar kendilerini her konuda uzman sanıyorlar.
    D) Toplumların gelişmişlik düzeyleri nasıl anlaşılır?
    E) Sözler, buz üstüne yazılmış yazılar gibidir.


    3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük addır?
    A) Çalışmakla kazanılır güzel günler.
    B) Bazı arkadaşlar üye olmak istemiyor.
    C) Sınavı kazanmak biraz özveri ister.
    D) Planlı çalışmak işinizi kolaylaştırır.
    E) Uzun bir koşudan sonra mola verdik.


    4. Biçimce tekil, anlamca çoğul olan adlara topluluk adı denir.
    Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi topluluk adı değildir?
    A) Elinde bir demet kırmızı karanfil vardı.
    B) Kervan akşama doğru hana sağ salim ulaştı.
    C) Çoban sürüyü dağın yamacında otlatıyordu.
    D) Küçük kızı için bir düzine kurşun kalem aldı.
    E) Bizim sınıf iki gündür hiç süpürülmedi.


    5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yansımadan türemiş bir ad kullanılmıştır?
    A) Üst kattan garip tıkırtılar geliyordu.
    B) Çatlayan boruların onarılması gerek.
    C) Yemek yerken ağzını şapırdatır.
    D) Horlamazsan ben de uyuyabilirim.
    E) Dışarda havlayan köpek bebeği uyandırdı.


    6. Kimi tür adları kişilere özel ad olarak verilebilir.
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tür adı ile yapılmış bir özel ad yoktur?
    A) Bekleyin, Çiçek de bizimle gelecek.
    B) Yarın Kaya’yı okuldan kim alacak?
    C) Dosyayı Selim’e imzalattınız mı?
    D) Annesinin hastalığını önce Şahin öğrendi
    E) Bahar, bugün pek neşesiz görünüyor.


    7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde durum (hal) eki almış bir ad yoktur?
    A) Bu konu üzerinde çok fazla düşünme.
    B) Yoldan geçenlere çiçekler attılar.
    C) Gençler, cumhuriyeti sizler yaşatacaksınız.
    D) Çocuklar annelerini dört gözle bekliyordu.
    E) Üç hafta sağ bacağı sarılı kalacakmış.


    8. Soyut adlar özne olup çoğullanırsa yüklem tekil olur.
    Aşağıdakilerin hangisinde bu kural örneklenmiştir?
    A) Yol çalışmalarında dağlar büyük zorluk çıkardı.
    B) Bu sesler beni benden alıp uzaklara götürür.
    C) Hatıraları gözünde canlandırdı yaşlı kadın.
    D) Duygular tüm insanları hemen hemen aynı biçimde etkiler.
    E) Ormanlar ülkemizin hem süsü hem de ciğeridir.

    9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlananı ortak bir belirtisiz ad tamlaması vardır?
    A) Şiirin de romanın da görevi insanı insana yaklaştırmaktır.
    B) Sizlere çiçek kokuları, renkleri getirdim dağlardan.
    C) Gördüğünü, düşündüğünü yazmıyorsa ne yazacak?
    D) Kalitesiz, sıradan bir kitabı bir bakışta anlardı.
    E) Bu şiirler daha çok Acem ve Akdeniz havası taşıyordu.

    10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden çok belirtisiz ad tamlaması vardır?
    A) Şairin dizelerinde aruz ölçüsü kendini çok belli ediyor.
    B) Yenilgi duygusu, kan kokusuna gelen köpekbalığı gibidir.
    C) Sanatsal kaygı güdülmeden yazılmış bir roman okudum.
    D) Eski özlemi, yeniyi anlamayanların özlemidir.
    E) Beyaz diziler, pembe diziler okurdu durmadan.

    11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir zincirleme ad tamlaması kullanılmıştır?
    A) Uçağımızın kalkış saatine daha çok var.
    B) Siyah bir güneş gözlüğü taktığı için onu tanıyamadık.
    C) Büyük odanın penceresinden deniz görünüyordu.
    D) Öğrencilerin zayıf notları ikinci yarıyılda düzelmişti.
    E) Yoksul insanların dertlerini dinlemeye gitmiştik.


    12. Aşağıdakilerin hangisinde belirtisiz ad tamlamasının tamlayanı cümle niteliğindedir?
    A) Kendi uçağını kendin yap kampanyası hızla gelişiyor.
    B) Artık gazete anketlerinin yerini TV anketleri alıyor.
    C) Deli dana hastalığı çıkınca tavuk satışları patladı.
    D) Hukuk sisteminde önemli değişiklikler yapılacak.
    E) Türk - Fransız anlaşmazlığı Ermeni tasarısı ile yeniden gündeme geldi.


    13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlayanı ortak bir ad tamlaması vardır?
    A) Konuşmacılardan birkaçı o konuya değindi.
    B) Adayların adresleri, telefonları not ediliyordu.
    C) Çiçek kokuları, kuş sesleri sarmıştı ortalığı.
    D) Baharın gelişi en çok çocukları sevindirir.
    E) Doğruların, yanlışların söylenmesi herkesi memnun etmez.


    14. Aşağıdaki dizelerin hangisinde tamlayanı ile tamlamanı yer değiştirmiş bir ad tamlaması vardır?
    A) Bir sonsuz rüyaya açılmış gözler
    Kim ondan daha çok hayatı özler
    B) Eriyen karlar gibi içinden
    Bütün sıkıntıların akıp gidecek
    C) Böyle akar bahar gelince
    Irmakları bu memleketin
    D) Ben yıllardır o yarin yolunu gözlerim
    Yaş yerine kan akıtır benim gözlerim
    E) Kara gözlüm düğün dernek yaklaştı
    Vatan borcu biter bitmez ordayım



    15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ad tamlaması vardır?
    A) Okula giden en kestirme yol budur.
    B) Otomobil durduğunda yolcular teker teker indi.
    C) Üst kattaki piyano sabahtan beri hiç susmadı.
    D) Doğa, bu insanlara biraz acımasız davranmıştı.
    E) Kamyon, süt şişelerini dükkanın önüne bıraktı.



    16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtili ad tamlamasının arasına sıfat girmiştir?
    A) Ani kalp krizlerinde yapılacak ilk müdahale hastayı kurtarabilir.
    B) Sağlık Bakanlığı yeni mezun doktorlarının görev yerlerini belirledi.
    C) B vitamini en çok yeşil sebzelerde bulunuyormuş.
    D) Beslenme uzmanlarının önemi 20. yüzyılda daha iyi anlaşıldı.
    E) Göğsünün sağ tarafı özellikle sabahları müthiş ağrıyormuş.


    17. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi, bir zincirleme ad tamlamasının tamlayanını nitelemektedir?
    A) Bu yoksul dağ köyünün sorunları saymakla bitmezdi.
    B) Kardeşimin anlamsız karne kaygısı günlerce sürdü.
    C) Kentimizin bütün meydanları yemyeşildir.
    D) Minik kuşların cıvıltısını dinlerdik sabahları.
    E) Evimizin arka bahçesinde toplanırdık arkadaşlarla.


    18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir zamir, belirtili ad tamlamasının tamlayanı olarak kullanılmıştır?
    A) Hangisinin kumaşı daha iyisine onu almamı tavsiye etti.
    B) Eleştirmenlerin çoğu sanatı ve sanatçıyı yönlendirdiğini sanır.
    C) Birçoğunu tanımama rağmen, bu çocuğu bir türlü hatırlayamadım.
    D) Yağmurun şiddeti arttıkça eve dönme isteğim de büyüyordu.
    E) Başbakanın açıklamaları bazı gazetecilere doyurucu gelmedi.


    19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük türce ötekilerden farklıdır?
    A) Hiçbiriniz yaşamınızı bir düzene sokmak için çaba gösteremiyorsunuz.
    B) Okul kitaplarındaki bu bilgiler, gözden geçirilmek zorundadır.
    C) Şunları daha sonra çözüp sonuçlarını bir kağıda yazın.
    D) Tanpınar’ı çok severim, o benim hayata bakışımı değiştirmiştir.
    E) Bu kitapları kitaplığa, ötekileri masaya koyar mısın?


    20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, soru anlamı bir zamirle sağlanmıştır?
    A) Programa kimin çıkacağını söylediler mi?
    B) Nasıl bir dünyada yaşamak isterdiniz?
    C) Soruların kaçıncısında hata varmış?
    D) Otomobilin arızası fren sisteminde miymiş?
    E) Neden anlamaz insanlar birbirlerini?


    21. Aşağıdaki dizelerin hangisinde birden çok zamir vardır?
    A) Hâlâ koşar durur Karamanoğlu’nun kızı
    Solgun elinde devletinin ay ile yıldızı.
    B) Anlat bana bir parçacık ecdadımı anlat;
    Muhtacım o efsaneye, tarihe masal kat.
    C) Günler, elimin çizdiği yerlerden akardı;
    Üç kıt’ada korkunç atımın izleri vardı.
    D) Maziye sor, ecdadımı söyler sana kimdi;
    Bir bitmez ufuktan, küre vaktiyle benimdi.
    E) Çünkü üç kıt’ayı takmıştı bu ruh arkasına
    Gidiyorken şu siyah örtülü sandukasına.


    22. Aşağıdaki dizelerin hangisinde işaret zamiri vardır?
    A) Bir devdi o sanmayınız cücedir
    Mağrur başı Altaylar’dan yücedir.
    B) Kır ata nal mı dayanır.
    Dağlar uykudan uyanır.
    C) Ateşten kızaran bir gül arar da,
    Gezer bağdan bağa çoban çeşmesi
    D) Paydos bundan böyle çılgınlıklara
    Şart koşmaya başladı aynalar.
    E) İçmiş gibi geceyi bir yudumda
    Göğün mağrur bakışlı bulutları


    23. Aşağıdaki dizelerin hangisinde tamlayanı zamir olan bir tamlama vardır?
    A) Çocuk düşerse ölür, çünkü balkon
    Ölümün cesur körfezidir evlerde
    B) Mehtap kemer taze belinde
    Yıldızlar onun güldür elinde
    C) Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
    Eğri kılıç kında paslanmalıdır
    D) Sen kaçan bir yavru geyiksen dağda
    Ben peşine düşmüş bir canavarım
    E) Aylarca gezindim yıkık ve şaşkın
    Benliğim kazan ve aklım kepçe

    1)E 2)A 3)C 4)E 5)A 6)C 7)E 8)D 9)E 10)B 11)A 12)A 13)B 14)C 15)E 16)E 17)A 18)A 19)B 20)C 21)D 22)D 23)B

  3. #3
    Üyelik tarihi
    19.Mart.2011
    Mesajlar
    357
    ZAMİRLERLE İLGİLİ TEST SORULARI

    1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek halinde zamir yoktur?

    a) Akşamki program herkesi çok etkiledi.

    b) Karanlıktan sağımı solumu göremiyordum.

    c) Ömrüm seni sevmekle nihayet bulacaktır.

    d) Yüreğimin ezildiğini, gözlerimin dolduğunu hissettim.

    e) Bizimki her gün durmadan ders çalışıyor.



    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kişi zamiri kullanılmamıştır?

    a) Kendimi aldatılmış hissettim.

    b) Biri buna yatacağı yeri göstersin!

    c) Ona yardım etmeye çalışıyordum.

    d) Bizde onun şiirleri çok sevilir.

    e) Benden bunu nasıl istersin?



    3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcükte iyelik zamiri kullanılmamıştır?

    a) Göğsümden havaya kattığım zehir

    b) Toprağında bir taş olur, beklerim…

    c) Pembe gül yaprağı tırnakların, apak fildişi

    d) Kalbimin küt küt atarak seni beklediği

    e) Al götür beni gerçeklerin çağrısına



    4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru zamiri kullanılmıştır?

    a) Niçin başkalarını suçluyorsun?

    b) Söylediklerimi neden Esra’ya anlattın?

    c) Bu elbiselerin hiçbirini beğenmedin mi?

    d) Hangi tür romanları tercih ediyorsunuz?

    e) Şirket müdürlüğüne önereceksiniz?



    5. Deli gönül gezer gezer gelirsin

    Arı gibi her çiçekten alırsın

    Nerde güzel görsen orda kalırsın

    Ben senin derdini çekemem gönül

    Yukarıdaki dizelerde sözcük biçiminde kaç adıl kullanılmıştır?

    a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 e) 5



    6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “neden” sözcüğü, ötekilerden farklı bir türdedir?

    a) Siz neden bu konuda konuşmuyorsunuz?

    b) Neden dünkü sınava girmedin ki?

    c) Bugün neden bahsedelim size?

    d) Bu gazeteleri neden biriktiriyorsunuz?

    e) Neden bu kadar sinirlendiğini anlayamadım?



    7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikilemeyi oluşturan sözcükler adıl görevinde değildir?

    a) Lütfen şunun bunun itirazına kulak asmayınız!

    b) Bitsin bu sen ben kavgası; huzura ihtiyacımız var.

    c) Çocuk masadaki radyonun orasını burasını kurcalıyordu.

    d) Falanın filanın sözüyle iş yapmam ben!

    e) Şöyle böyle iki yıl sonra diplomasını alır sanırım.



    8. Bütün bunları sana, ona ötekine ve diğerlerine söylememiş ve sizleri onlara karşı uyarmamış mıydım ben?

    Bu cümlede adıl görevinde kaç sözcük vardır?

    a) 4 b) 5 c) 6 d) 7 e) 8



    9. Aşağıdakilerin hangisinde iyelik zamiri almış bir sözcük yoktur?

    a) Gülsen, gülün olayım

    Dile, kulun olayım

    b) Yıllar yorgun, ben yorgun

    Dolu dolu yaşadım hicranları

    c) İndim bahçesine

    Gülden geçilmez

    d) Yollarına gül döktüm

    Gelir de geçer diye

    e) Ada sahillerinde bekliyorum

    Her zaman yollarını gözlüyorum



    10. İsimlere gelerek sahiplik bildiren “benim, senin, onun, bizim, sizin, onların” sözcüklerinin yerini tutan eklere iyelik zamiri denir.

    Buna göre, aşağıdaki dizelerin hangisinde iyelik zamiri yoktur?

    a) Seni kaybettiğim günden beri

    İçimi dağlıyor hasretin sızın

    b) Kah gönderiyorsun yalnızlığını

    Kah karşıma çıkıyorsun ansızın

    c) Sen gideli ardında sadece hüzün

    Bir de rıhtımların şarkısı kaldı

    d) İki gözüm iki çeşme

    Neye yanıyorum bilmiyor musun?

    e) Karayel esiyor göklere doğru

    Sen mi yabancısın, ben miyim doğru

Benzer Konular

  1. Ses olayları Test soruları
    Konu Sahibi Kayıtsız Üye Forum Soru-Cevap
    Cevap: 3
    Son Mesaj : 05.Mayıs.2013, 20:35
  2. İsim Tamlamaları Test Soruları
    Konu Sahibi ahbar Forum Türk Dili Edebiyatı Soru Bankası
    Cevap: 6
    Son Mesaj : 10.Mart.2013, 13:39
  3. Edebiyat Akımları ile ilgili soru, test
    Konu Sahibi Kayıtsız Üye Forum Soru-Cevap
    Cevap: 1
    Son Mesaj : 06.Ocak.2013, 16:04
  4. Cevap: 16
    Son Mesaj : 20.Aralık.2012, 16:03
  5. Test Soruları-Güzel Sanatlar ve Edebiyat
    Konu Sahibi refresh Forum Türk Dili Edebiyatı Soru Bankası
    Cevap: 1
    Son Mesaj : 23.Nisan.2012, 10:14

Bu Konu için Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •