Sponsorlu Bağlantılar
+ Konuya Cevap Yaz
Toplam 4 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 4 arasi kadar sonuc gösteriliyor
  1. #1
    Kayıtsız Üye Misafir

    Ses olayları Test soruları

    Ses olayları ile ilgili Test soruları rica ediyorum.

  2. #2
    Üyelik tarihi
    27.Mart.2011
    Mesajlar
    530

    Cevap: Ses olayları Test soruları

    Alıntı Kayıtsız Üye Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Ses olayları ile ilgili Test soruları rica ediyorum.
    1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ünsüz düşmesine" uğramış birden çok sözcük kullanılmıştır?
    A) Sevginin küçücük görünümünden sıcacık bir hikâye çıkardığını görmüştüm.
    B) Ufacık dedikodular bile büyük bir aileyi dağıtmak için yeterli olur.
    C) Evlerin minicik saçaklarından yere kadar buzlar sarkıyordu.
    D) Araba, büyücek bir binanın önünde sarsılarak durdu.
    E) Mahallenin daracık sokaklarında çeşitli oyunlar oynardık.

    2. Aşağıdaki dizelerin hangisinde altı çizili sözcükte "ünsüz türemesi" görülmektedir?
    A) Bu ciddi bir konu, pek dedikodu değil
    B) Allı turnam bizim ile uğrarsan
    C) Telli duvaklı gelin olmak hepsinin hayaliydi.
    D) Mutluluk hazzını tatmak için tüm acılara katlandı.
    E) Şiirin özelliği de zor anlaşılır olmasıdır.

    3. Sonu sert ünsüzle biten tek heceli sözcüklerde genellikle ünsüz değişimi olmaz.
    Aşağıdaki sözcüklerin hangisi bu kurala aykırı bir örnektir?
    A) Ek B) Çat C) Yurt D) At E) Maç

    4. Süreksiz sert ünsüzlerle (p, ç, t, k) biten sözcükler ünlü ile başlayan ek aldıklarında ünsüz değişimi (yumuşama) olur.
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu kurala aykırı bir sözcük kullanılmıştır?
    A) Bir kez doğan bir daha ölmez inancım bu.
    B) Bu gerçeği bilişimdendir baş eğişim.
    C) Varlık sebebim, gerçek yaşama sevincimsin
    D) Seçtim hürriyeti kaderimi zorlayarak
    E) Aşk dedim, kendimi buldum kendim.

    5. Sonu sert ünsüzle biten sözcükler ünlü ile başlayan ek aldığında, ünsüz değişimine (yumuşama) uğrarlar.
    Aşağıdaki dizelerin hangisinde bu kurala aykırı bir sözcük kullanılmıştır?
    A) Sevecen olacaksın yaşarken bu hayatı
    B) Yağmur bulutları gitmiyor başımdan bir türlü
    C) Sevin bütün insanları, bir dünya kurun
    D) Şu gizemli yaşamda hep seninle varım
    E) Olsun sığınacağın yer, bir gönülhanesi

    6. Kervansaraylardan (I)ayrılıyor ve yolculuğumuzun ikinci durağı Şuayipşehri'ne doğru, tozu dumana kata kata (II)ilerliyoruz. (III)Söylendiğine göre, yirmi kilometre yolumuz var. Ama bildiğimiz yirmi kilometrelik yollara (IV)benzemiyor. Toz fırtınası yolculuğumuza (V)kılavuzluk ediyor.
    Yukarıdaki parçada numaralanmış sözcüklerin hangi ikisinde "ünlü daralması" vardır?
    A) I. ve II. B) II. ve IV. C) III. ve IV. D) IV. ve V. E) I. ve III.

    7. Aşağıdaki dizelerin hangisinde "ünsüz değişimi" ne örnek bir kullanım vardır?
    A) İki çeşme oldu özleminle gözlerim
    B) Sen ki baştanbaşa neşe dolusun şimdi
    C) Sevgi sınırsız bir minyatürdür tablo örneği
    D) Yeni bir hayata niye başladın, nasıl başladın?
    E) İstanbul denince hep seni yaşıyorum.

    8. Ortalık ağarıyor, şehrin alanı, gittikçe doluyordu.
    Bu cümlede altı çizili sözcüklerde görülen ses olayları sırasıyla aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmiştir?
    A) Ünlü Daralması – Ünsüz Benzeşmesi
    B) Ünsüz Değişimi – Ünsüz Benzeşmesi
    C) Ünsüz Değişimi – Ünsüz Türemesi
    D) Ünlü Düşmesi – Ünsüz Değişimi
    E) Ünsüz Türemesi – Ünlü Düşmesi 

    9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "ünsüz benzeşmesi" ne örnek bir kullanım yoktur?
    A) Bu saatte açık lokanta bulabilir miyim diye sormamalısın.
    B) Ara sokaktaki lokantaya gitmeli ve alinazik yemelisin.
    C) Bilmediğiniz bir kentte adres bulmak çok zordur.
    D) Efsanelerin nasıl yaşatıldığını kendi gözlerinizle görmelisiniz.
    E) Sonunda açlıktan bayılmak üzereyken bir lokanta bulursunuz.

    10. Topu topu bir tane yol vardı, nasıl (I)kayboldunuz, diye sormayın, bunu başardık. Örneğin yol birdenbire ikiye (II)ayrılıyordu ve biz hiç aksatmadan yanlış yola (III)giriyorduk. Bir süre (IV)ilerledikten sonra, toprağında çalışan bir köylü görüyor, ondan tarif alıyor doğru yöne (V)dönüyorduk.
    Yukarıdaki parçada numaralanmış sözcüklerden hangisinde hem "ünlü düşmesi" hem de "ünsüz değişimi" vardır?
    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

    11. Aşağıdaki dizelerin hangisinde "ünsüz benzeşmesine (sertleşme)" örnek bir kullanım yoktur?
    A) O tahtalar, çamaşırlar da geçti, yok hâlim.
    B) Çalışmadın, beni hep bunca yıl çalıştırdın.
    C) Canavarlar kaçıyormuş gibi gür bir doludan.
    D) Ayakta sallanışım zorladır, Allah bilir.
    E) Hacı Kalfa, çatkın çehresini daha da çatıyor.

    12. Aşağıdaki dizelerin hangisinde ulama yoktur?
    A) Bir dost bulamadım, gün akşam oldu.
    B) Abdal oldum, şal giyindim bir zaman
    C) Dalgın duyuyor rüzgârın ahengini dal dal
    D) Baktım süzülüp geçti açıktan iki sandal
    E) Geçmiş gecelerden biri durmakta derinde

    13. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisinde "ünsüz türemesi" yoktur?
    A) Sert, şiddet yüklü ve heyecanlı insanlardı bunlar.
    B) Kutsal bildikleri her şeyi reddetmişlerdi.
    C) Gazete haberinden sonra olayın sırrı çözülmüştü.
    D) Çin Seddi binlerce yıldır ayakta duruyor.
    E) Son sorunumuzu da amcam halletmişti.

    14. Aşağıdaki dizelerin hangisinde birleşik sözcük oluşurken bir ünlü düşmesi gerçekleşmiştir?
    A) İnanılmaz biçimde gönlü bu şehirde kaldı.
    B) En yakın arkadaşına devretmişti masadaki yerini
    C) Her şey öyle yeni ki burda, beynin tazelenir.
    D) Biliyor musun şehrin caddelerinde ruhunu bıraktı.
    E) Kolunu kaldırırsan bütün sihri uçar gider.

    15. Aşağıdaki dizelerin hangisinde "ünsüz düşmesi"ne örnek bir sözcük kullanılmıştır?
    A) Ömrüm, İstanbul'da rüyada gibi geçsin
    B) Sevmeyi senin sözlerinden öğrendim
    C) Ne yapsam, neylesem çilem dolmuyor
    D) Boğaz kıyısında bir büyük sofradır gönlüm
    E) Sıcacık özlemim at koşturuyor zamanda

    16. Bazı sözcükler küçültme eki alırken ünlü türemesi görülebilir.
    Aşağıdaki dizelerin hangisinde bu kurala örnek bir kullanım vardır?
    A) Sen benim biricik muhabbetimsin hayatta
    B) Ne söylesem sevdiceğim sana az gelir.
    C) Yaşanmıyor senden ayrı küçücük bir günüm
    D) Ufacık aynalardan bile taşıyor güzelliğin
    E) Varılabilecek en son durak, bıçak sırtı 

    17. "-n sesi" hem kaynaştırma harfi hem de ikinci tekil iyelik eki olarak kullanılabilir.
    Aşağıdaki dizelerin hangisinde "-n sesi" kaynaştırma harfi olarak kullanılmıştır?
    A) Şu âlemde bulamadım vefanı
    B) Yeşil türbesini gezdik dün akşam
    C) Ben severim, eller sürer safânı
    D) Safadır, senin uğruna bana can vermek
    E) Be insafsız, az mı çektim cefânı!

    18. Yürürken kuru bir yaprağı eziyor. (I)Sesini duyamıyorum (II)ezildiğini göremiyorum. (III)Yaptığını beğenmediğim için de (IV)yüzüne bakmamıştım, (V)gelmesine dayanamamıştım.
    Yukarıdaki parçada numaralanmış sözcüklerden hangisi hem ikinci, hem üçüncü kişiyi çağrıştıracak biçimde kullanılmamıştır?
    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

    19. Etrafımda dalgın uyuyan ve ıstırapla kıvranan çehrelerin yerini, çocukluk yıllarımın saadetini yapan yüzler alıyor.
    Bu cümlede aşağıdaki ses olaylarından hangisi görülmektedir?
    A) Ünsüz değişimi
    B) Ünlü daralması
    C) Ünsüz benzeşmesi
    D) Ünlü düşmesi
    E) Ünsüz düşmesi

    20. Aşağıdaki dizelerin hangisinde yansıma sözcüklere yer verilmiştir?
    A) Dokunur denize şıp şıp martı kanatları
    B) Yıllar yılı sahilde durup bekliyorum
    C) Bir pembe ışıksın vuruyorsun camlara
    D) Vuslatından hani bir saniye ayrılmayayım
    E) Gözlerin çığ gibi baştanbaşa bir canlı resimdir.

    21. Sonu sert ünsüzle (p, ç, t, k) biten bazı sözcükler, ünlü ile başlayan bir ek aldıklarında sert ünsüz yumuşar (b, c, d, g, ğ olur). Bazı tek heceli sözcüklerde bu durum gerçekleşmez.
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz değişimi olmamıştır?
    A) Kolunu Nihal'in okşadığı paltom çalınmıştı.
    B) O günden sonra çöpümüzü bile almıyordu.
    C) Pencerenin yüksekliği bir metre bile değildi
    D) Odun kömür kırma işine de katlanacağız artık
    E) Kaynağı, koruyucu kullanmadan yapmıştı.

    22. Adanın önüne gemiler gelince keçiler kayalıkların üstüne dizilip seyre çıkıyorlar onları. Gemiciler de derde deva diye keçileri yakalayıp götürüyorlar.
    Yukarıdaki parçada aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur?
    A) Ünsüz Benzeşmesi (Sertleşme)
    B) Ünsüz Değişimi (Yumuşama)
    C) Ünlü Daralması
    D) Ünlü Düşmesi (Hece Düşmesi)
    E) Ulama

    23. Türkçe sözcüklerde iki ünlü yan yana gelmez, iki ünlü sesin yan yana gelmesini gerektiren durumlarda araya kaynaştırma harfleri (y, ş, s, n) girer.
    Buna göre, aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisinde kaynaştırma harfi yoktur?
    A) İlk keçiyi keser kesmez fırtına çıkıyor.
    B) Üstünde yılan uyuyan adamı büyülemişti.
    C) Kuşun kanadının altında da olsam beni bulur.
    D) Adamsa düzgün düzgün soluk alarak uyuyordu.
    E) Ötedeki çınarın altındaki kanepeye oturdu.

    24. Bir iki gün şehre gitse demir kır atı (I)huysuzlanıyor, (II)tepiniyor, yanına gidenleri korkunç bir öfkeyle (III)ısırıyor, (IV)tekmeliyor ve yem (V)yemiyordu.
    Yukarıdaki parçada numaralanmış yüklemlerden hangilerinde ünlü daralması vardır?
    A) I. ile II. B) II. ile III. C) III. ile IV. D) IV. ile V. E) II. ile IV.

    CEVAP ANAHTARI
    1-A 2-D 3-C 4-D 5-A 6-B 7-C 8-B 9-D 10-A 11-C 12-E 13-A 14-B 15-E 16-A 17-B
    18-E 19-D 20-A 21-B 22-A 23-D 24-D

  3. #3
    Üyelik tarihi
    27.Mart.2011
    Mesajlar
    530

    Cevap: Ses olayları Test soruları

    SES OLAYLARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI VE ÇÖZÜMLERİ

    1.Ağıdakilerden hangisi bir sözcüğün Türkçe olup olmadığı konusunda ölçü olamaz?
    A. Büyük ve küçük ünlü uyumu
    B. Süreksiz set ünsüzlerin yumuşaması
    C. İki ünlünün yan yana bulunması
    D. Türkçede bulunmayan seslerin kullanımı
    E. Sözcük başlarında bulunmayan seslerin kullanımı
    CEVAP: Türkçede bulunmayan seslerin kullanılması Türkçe olup olmadığı konusunda ölçü olmaz.

    2.Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi farklı bir nedenden dolayı küçük ünlü uyumuna uymaz?
    A. Yoldan geçen araba üzerine çamur sıçrattı.
    B. Elmayı kabuğunu soymadan yemeği severdi.
    C. Adam yağmurun dinmesini bekliyordu.
    D. Bahçeden büyük bir kavunu koparıp sofraya koydu.
    E. Çocuğun masumluğu konusunda tartışıyorlardı.
    CEVAP: E şıkkında kullanılan –yor ekinden dolayı diğerlerinden farklıdır.

    3.Aşağıdakilerin hangisinde farklı bir nedenle oluşmuş “ünlü düşmesi” vardır?
    A. Bakıyorum da küçük bey burnunuzdan kıl aldırmıyorsunuz.
    B. Nasıl olur da onun bir veterinere götürmek aklınıza gelmez.
    C. Gecenin ilerleyen saatteler inde karnımın acıkmasını engellemiyorum.
    D. Bir gün bütün bu olanları anlayacaksın nasılsa!
    E. Yıllarca bu sorumsuzluğu omzunda hissetmiş.
    CEVAP: D şıkkında nasıl+olsa = nasılsa olduğundan diğerlerinden farklıdır.

    4.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sert ünsüzlerin yumuşaması yoktur?
    A. Sabah erkenden evimizin kapısı çalındı.
    B. Ulu çınar ağacının koyu gölgesine uzanmıştık birlikte.
    C. Geleceğe güvenle bakmak için çok çalışmalıyız.
    D. Bana kızmasının sebebini bir türlü anlayamadım.
    E. Yıllarca bu çocuğu yetiştirmek için didinip durdu.
    CEVAP: A şıkkında sert ünsüz yumuşaması yoktur.

    5.Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinde ünlü düşmesi olmamıştır?
    A. Alnında bir ateş yanıyordu sanki.
    B. Bu soruyu yanlış anlamışım.
    C. Yalnız insanlar mutsuz olur.
    D. Keçilerin boyunlarına ipler geçirildi.
    E. Kıvrılarak gelen yılandan hepimiz korkmuştuk.
    CEVAP: D şıkkında boyun+lar+ı+na = boyunlarına olduğundan ünlü düşmesi olmamıştır.

    6.Aşağıdaki sayılardan hangisi üleştirme eki aldığında kaynaştırma ünsüzü kullanılır?
    A. Beş B. Sekiz C. Üç D. Yedi E. Dokuz
    CEVAP: D şıkkında yedi+er = yedişer olduğundan kaynaştırma ünsüzü kullanılır.

    7.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ünlü daralması” yoktur?
    A. Annesini ziyarete gitmeyi hiç aksatmıyor.
    B. Bu çocuk söylediklerimizin hepsini anlıyor galiba
    C. Her gün bir saat keklikleri kolluyor.
    D. Yiyecekleri çantasına özenle yerleştiriyor.
    E. Her gün vazodaki leylakları kokluyor.
    CEVAP: D şıkkındaki sözcüğün kökü ünsüzle bittiğinden dolayı ünlü daralması yoktur.

    8.Aşağıdaki dizelerde kaç tane ulama vardır?
    Sen bahçıvan ol ben gül olayım
    Uzat ak ellerin der beni beni
    A. 1 B. 2 C. 3 D. 4 E. 5
    CEVAP: Verilen dizeleri okurken dört tane ulama yapılabilir.

    9.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü türemesi olmuştur?
    A. Biricik yavrusunu bağrına bastı.
    B. Şiir yazmak kadar şiir okumak da bir sanattır.
    C. Siz gidedurun ben arkadan gelirim.
    D. Bu gün hasta ziyaretine gittiler mi?
    E. Ellerini çocuğun saçlarına uzattı.
    CEVAP: A şıkında bir+cik = biricik olmuştur.

    10.Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi Türkçe ses kurallarına uygun değildir?
    A. Onun kadar sevimli bir kız görmedim.
    B. Küçücük evlerinde oturuyordu.
    C. Elinde kocaman bir ekmek vardı.
    D. O tanıdığım en bencil adamdı.
    E. Mavi elbise sana çok yakışmış.
    CEVAP: E şıkında büyük ünlü uyumuna uymayan sözcük vardır.

    11.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz sertleşmesi söz konusudur?
    A. Kedi ağaca tırmandı can korkusuyla.
    B. Yayalar üstgeçidi niye hiç kullanmıyor?
    C. Evin saçağının tahtaları çürümüş.
    D. Hangi yapıttan söz ediyorsun?
    E. Alçıyı kalıba dök ondan sonra gel.
    CEVAP: D şıkkında yapıt+dan=yapıttan olduğundan ünsüz sertleşmesi olmuştur.

    12.Televizyon yüklü kamyonun şoförü yağmuru görünce yola çıkmadı bu cümledeki altı çizili sözcüklerden hangisi büyük ve küçük ünlü uyumuna ters düşmez?
    A. I B. II C. III D. IV E. V
    CEVAP: V. Sözcükte –o’dan sonra –a geldiğinden dolayı büyük ve küçük ünlü uyumuna uyar.

    13.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü düşmesi yoktur?
    A. Sırtını duvara verme üşürsün.
    B. Her olaya burnunu sokmayacaksın.
    C. Soruyu çözerken aklını kullanmalısın.
    D. Yorgun olunca onun kahrı hiç çekilmiyor.
    E. Biraz dikkat et sabrımı taşırıyorsun.
    CEVAP: A şıkkında sırt+ı+n+ı = sırtını olduğundan ünlü düşmesi yoktur.

    14.Küçük bir bulut geçiyordu düşe kalka
    Antenlerin bacaların üstünden gökyüzünde
    Bu dizelerde hangisinde ulama yapılmalıdır?
    A. I B. II C. III D. IV E. V
    CEVAP: IV şıkkında ulama yapılabilir.

    15.Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi ünlü düşmesine uğramıştır?
    A. Başlangıçta zaman herkes için aynıdır.
    B. Sokak lambalarının ışıklarını kalın bulutlar yutuyordu.
    C. Bunca kaygı bunca cenk görmüş yiğit biriydi.
    D. Niçin bana böyle bir söz verdi anlayamadım.
    E. Dünya tamamlanmış hikâyelerle dolu nasıl olsa.
    CEVAP: D şıkında ne+için = niçin olduğundan ünlü düşmesi olmuştur.

    16.Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yükleminde farklı bir ses olayı vardır?
    A. Öylesine iyi niyetli ki her söylenene kanıyor.
    B. Nehrin suyu her geçen gün duruluyor.
    C. Olanlar karşısında niçin susuyorum.
    D. Böyle tuttuğun için defterin kenarı katlanıyor.
    E. Delinmez zırhlı yüksek surlu bir kalede yaşıyordu.
    CEVAP: E şıkkında yaşa+ı+yordu = yaşıyordu olduğundan diğerlerinden farklıdır.

    17.Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi zamir “n” si almıştır?
    A. Onu bunu bilmem ben aramı isterim.
    B. Seni sesini gözlerinin rengini unutamam.
    C. Şunda ne varsa herkes ona ilgi duyuyor.
    D. Bunun için insanları sevmek gerekiyor.
    E. Gökyüzüne şunu gönderelim maviliklerine.
    CEVAP: C şıkkında O+a = ona olduğundan kaynaşma eki almıştır.

    18.Aşağıdakilerin hangisinde ünlü düşmesine uğramış bir sözcük vardır?
    A. Arkadaşlarını yarı yolda bırakmış.
    B. Yanlış davranışları nedeniyle eleştirildi.
    C. Gözleri bozulduğundan eskisi gibi okuyamıyor.
    D. Başını kaldırarak boşluğu dinledi.
    E. Mavi boncuk seni bilmem ama bana uğur getirir.
    CEVAP: B şıkkında yanılış = yanlış olduğundan ünlü düşmesi olmuştur.

    19.Aşağıdakilerin hangisinde ünsüz düşmesi olmuştur?
    A. Askerliğini yedek subay olarak yapacakmış.
    B. Karşısındaki küçücük çocuğa kızgın kızgın bakıyordu.
    C. Burnuna estetik yaptırdıktan sonra daha da çirkinleşti.
    D. Onun böyle yalvarışlarına hiç kimse sessiz kalamazdı.
    E. Uzun boylu geniş omuzlu pehlivan bir yapısı vardı.
    CEVAP: B şıkında küçük+cük = küçücük olduğundan ünsüz düşmesi olmuştur.

    20.Aşağıdaki cümlelerden hangisinde ünsüz yumuşaması kuralına örnek yoktur?
    A. O umudunu hiçbir zaman yitirmedi.
    B. Öğretmen sınıfa girdiğinde öğrenciler ayağa kalktı.
    C. Sevincimizi yarım bırakan bu olay çok kötüydü.
    D. İki gündür yağan kar yolları hepten kapattı.
    E. Yarın İstanbul’a kızımı görmeye gideceğim.
    CEVAP: D şıkkında yağ+an = yağan olduğundan ünsüz yumuşaması yoktur.

    21.Aşağıdaki cümlelerden hangisinde (–la -le )eki eklendiği sözcükte ses düşmesine yol açmıştır?
    A. Sızlayan bacağına aldırmadan yürüyordu.
    B. Çirkin sözleri onu kalbinden yaralamıştı.
    C. Parçaladığı ekmeği çocuklarına uzattı.
    D. Odasını temizlemek üç saatini aldı.
    E. Düzenlediği partinin kusursuz olmasını istiyordu.
    CEVAP: A şıkkında sızıla+y+an = sızlayan olduğundan ünlü düşmesi olmuştur.

    22.Aşağıdaki hangi sözcüklerde ünlü uyumu kuralı aranmaz?
    A. Boğaziçi açıkgöz Elmadağı
    B. Elma kardeş hangi
    C. Bitiyor kapatırken akşamki
    D. Pazartesi ararken istiklal
    E. Çare kiracı kitap
    CEVAP: A şıkkındaki sözcükler birleşik olduğundan ünlü uyumu kuralı aranmaz.

    23.Aşağıdaki hangi cümlede tüm sözcüklerde ünsüz yumuşaması vardır?
    A. Alacağım kitabın kapağını dolabın kapağına yapıştıracağım
    B. Mutfak dolapların yeniden yaptırmayı düşünüyoruz.
    C. Şu asılı un yeleğini bana verir misin?
    D. Bakkaldan sütü al pişir ocağı da kapatmayı unutma.
    E. Piknikteki ziyafetten pek memnun olmamışlar.
    CEVAP: A şıkkındaki tüm sözcüklerde ünsüz yumuşaması vardır.

    24.Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi büyük ve küçük ünlü uyumuna uymaz?
    A. Yağmur bardaktan boşanırcasına yağıyordu.
    B. Ağır adamlarla geri dönmeye başladık.
    C. Arkadaşının böyle soğuk davranmasında içerlemiştik.
    D. Kulak verseydin öğretmenini söylediklerini iyice anlardın.
    E. Televizyonunu açmak için en son düğmeye basacaksın.
    CEVAP: E şıkkındaki sözcük büyük ve küçük ünlü uyumuna uymaz.

    25.Aşağıdaki bilgilerin hangisi yanlıştır?
    A. Dilimizde her hecenin mutlaka bir ünlüsü vardır.
    B. Bir sözcükte hece sayısı zamanla azalabilir.
    C. Sözcüğün ilk sesi ”g” olamaz.
    D. Hece sonunda iki ünsüz yan yana bulunabilir.
    E. Bir sözcükte hece sayısı zamanla çoğalabilir.
    CEVAP: C şıkkındaki bilgi yanlıştır.

    26.Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinde ses düşmesi olmamıştır?
    A. Aklını ona takmıştı bir kere.
    B. Eğer fikrimi sorarsan söyleyebilirim.
    C. Burnu Kaf dağında yanına varılmıyor.
    D. Çocuklar sokakta oyun oynuyor.
    E. Sabrı taşınca gözü bir şey görmez.
    CEVAP: D şıkkındaki sözcükte ses düşmesi olmamıştır.

    27.Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi ünsüz değişimine örnek olamaz?
    A. Bu günlerde rengin iyice solmuş.
    B. Bak yine tarağı buraya koymuşsun.
    C. Kayığı çok dikkatli kullanmalısın.
    D. Bu eteğin sana çok yakışmış.
    E. Bağa giderken bana da haber verin.
    CEVAP: E şıkkındaki bağ+a = bağa değişme olmamıştır.

    28.Aşağıdaki dizeleri okurken kaç yere ulama yapılabilir?
    Seni düşündükçe bir çakıl taşı ısınır içimde
    Bir kuş gelir yüreğimin ucuna konar
    Bir gelincik açılır ansızın
    Bir gelincik sinsi sinsi kanar
    A. 1 B. 2 C. 3 D. 4 E. 5
    CEVAP: Dört tane ulama yapılabilir.

    29.Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinde kaynaştırma ünsüzü yoktur?
    A. Dağlarınızı kırlarınızı kısaca bu sessizliği de çok özledim.
    B. Ovayı kalın bir kar örtüsü kaplamıştı.
    C. Bahçesi çok bakımlı çok güzelmiş.
    D. İşi çıktığı içi tiyatroya gelemeyecekmiş.
    E. İnsanlara saygıyı sevgiyi öğretmek çok zor.
    CEVAP: A şıkkında ses+siz+lik+i = sessizliği olduğundan kaynaştırma ünsüzü yoktur.

    30.Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde ses düşmesine uğramış bir sözcük vardır?
    A. Anlayana sivrisinek saz anlamayana davul zurna az.
    B. Ayağını sıcak başını serin gönlünü ferah tur.
    C. Ana kızına taht kurmuş baht kuramamış.
    D. Ağlayanın malı gülene kalmaz.
    E. Ayağını yorganına göre uzat.
    CEVAP: B şıkkında gönül+ünü = gönlünü olduğundan ses düşmesine uğramıştır.

    ÖSS VE ÖYS DE ÇIKMIŞ KONUYLA İLGİLİ SORULAR

    1.“Üçüncü kişi iyelik eki olan kelimelerin sonuna ile getirilince araya (y) koruyucu ünsüzü girer ve ilenin başındaki (i) ünlüsü düşer. Bu kelimeler büyük ünlü uyumuna uyar”
    Aşağıdakilerden hangisi bu kurala örnek olabilecek bir kullanım vardır? 1983/ÖSS

    A.Gelirken dergiyle gazeteyi de getirmeyi de unutma
    B.Kardeşiyle sinemaya gitmek istememişti
    C.Büyük babayla torun çok iyi anlaşıyorlar.
    D.Büyük bir gürültüyle içeri giren oymuş
    E.Anneyle kızı aynı evde oturuyorlarmış.
    YANIT B

    2.Aşağıdaki cümlelerde altı çizili kelimelerin hangisi “ünsüz değişimin e” örnek olamaz? 1986/ÖYS

    A.Hadi seni yemeğe götüreyim.
    B.Bu havada dağa tırmanmak istiyorum.
    C.Sabahları balığa çıkarlar.
    D.Çocuğun ruh sağlığı bozulmuştu.
    E.Böbreğinin birini ameliyatla aldılar.
    YANIT B

    3.Aşağıdakilerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır? 1989/ÖSS

    A. ağzın içi B. Asfaltın onarımı
    C. Saçlarının rengi D. Herkesin derdi
    E. Değirmenin suyu
    YANIT A

    4.Aşağıdaki dizelerin hangisinde “ulama”ya bir örek vardır? 1989/ÖSS

    A.Sabahtan uğradım ben bir fidana.
    B.Çıkıp şu dağlara yaslanmalıdır.
    C.Gönlümüz bağlandı zülfün teline.
    D.Al benim derdimi götür yâre ver.
    E.Telgrafın tellerine kuşlar mı konar.
    YANIT A

    5.Türkçe de ad tamlamalarında kaynaştırma harfleri n ve s dır. Aşağıdaki sözcüklerden hangisiyle bir ad tamlaması oluştururken bu kurala uymaz? 1990/ÖYS

    A. elma B. Yara C. Su D. Yazı E. Mavi
    YANIT C

    6.Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisini yazımı yanlıştır? 1991/ÖSS

    A.O da babası gibi hukuku seçmiş
    B.Ben bu renkten hiç hoşlanmadım
    C.Göğsüme bir ağrı girdi
    D.Son günlerde onun bana karşı tavrı değişti.
    E.Suyun tazyikinden çimler toprağa yağışmış.
    YANIT E

    7.Sonunda sert ünsüzlerden (p ç t k) biri bulunan sözcük ünlü ile başlayan bir ek aldığında sonundaki sert ses yumuşar. Aşağıdakilerden hangisi buna uymaz? 1993/ÖSS

    A. Araç B. Tabak C.Söğüt D.Dolap E. Koç
    YANIT E

    8.Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili sözcük ek aldığında bu sözcüğün ünsüzlerinden biri düşmüştür? 1994/ÖSS

    A.Susuzluktan balkondaki tüm çiçekler sararmış.
    B.Yazar bu romanında çok fazla devrik cümle kullanmış.
    C.Soğuktan burnu kıpkırmızı olmuş.
    D.Bu konuda seninde fikrini almak istiyorum.
    E.Otobüsümüz adını bilmediğim büyücek bir kasabadan geçti.
    YANIT E

    9.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde süreksiz ses ünsüzlerinin yumuşaması vardır? 1995/ÖYS

    A.Gelecek ay yayımlanacak dergimizin kapağı öğrencilerimiz tarafından hazırlanacak.
    B.Bu araştırma sonuçları öğrencilerin görüşlerini yansıtmaktadır.
    C.Siyasal reklâmcılık Türk siyasal kültürüne yeni bir boyut getirmiştir.
    D.Son yıllarda demokrasi b ir siyasal sistem olarak yeni adamlar kazanmıştır.
    E.Anketteki ilk soru seçmenlerin cinsiyetleriyle ilgilidir.
    YANIT A

    10.Aşağıdakilerin hangisinde bir yazım yanlışı varıdır? 1996/ÖSS

    A.Ağızın içi
    B.Asfaltın onarımı
    C.Saçlarının rengi
    D.Herkesin derdi
    E.Değirmenin duyu
    YANIT A

    11.Aşağıdaki dizelerin hangisinde ulama vardır? 1997/ÖYS

    A.Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer.
    B.Gönüldendir şikâyet kimseden feryadımız yoktur.
    C.Gördüm deniz dedikleri bin başlı ejderi
    D.Baki kalan bu kubbede bir hoş seda imiş.
    E.Ben ta seni yanında dahi hasretim sana.
    YANIT A

    12.Örttü üstüne yıldızlı yorganın gece
    Bir başından bir başına öğüt
    Yukarıdaki dizede aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur? 1998/ÖYS

    A.Ses düşmesi
    B.Ünsüz yumuşaması
    C.Kaynaştırma harfi
    D.İyelik eki almış sözcük
    E.Ünsüz benzeşmesi
    YANIT C

  4. #4
    Üyelik tarihi
    27.Mart.2011
    Mesajlar
    530

    Cevap: Ses olayları Test soruları

    SES OLAYLARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI

    1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, kaynaştırma sesi kullanılmamıştır?
    a) Bu bağ, suyunu şu pınardan alır.
    b) Odayı bugün de düzenleyemedin.
    c) Bu konuyu seninle tartışamam.
    d) Yedişer soru yapacaktık bu konuda.
    e) Sesini duyamadım, senin.


    2. Dilimizde sert (tonsuz) ünsüzle biten sözcüklere gelen ekler sert (tonsuz) ünsüzle başlar.

    Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi bu kurala uymaz?

    a) Çevreme baktım; ama seni göremedim.
    b) Burada seçkin insanlar bulunur.
    c) Beni anlaşılmaz bir üçgen içine aldılar.
    d) Bana düşkün olduğunu bilirsin.
    e) O da tiyatroyu seçti, son günlerinde.

    3.

    1. Artık, böbreği iflas etmişti.
    2. Sütü çanağa boşalttı.
    3. Anıta, akın akın gidiyor, insanlar
    4. Kitapları dolaba yerleştirdi.
    5. Yurda gizlice girenler, yakalandı.

    Bu cümlelerin hangisinde ünsüz yumuşaması örneklenmez?

    a) 1 b) 2 c) 3 d) 4 e) 5


    4. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerin hangisinde kaynaştırma harfi kullanılmamıştır?

    a) Sorunun çözümlenmesi para isterdi.
    b) Oraya biz de yürüyeceğiz.
    c) Her sevginin bir gözyaşı vardır.
    d) Babasının durumu belli değildi.
    e) Ona kadar saydık.

    5. Aşağıdaki dizelerin hangisinde ulama görülmez?
    a) Bir sonbahar akşamı… Sahillerdeyim.
    b) Sahilden uzaklaştı son yolcular da…
    c) Rüzgarların elinde kırık bir neyim.
    d) Gökler esmer ve derin … Kimden sorayım kimi?
    e) Sararmış bahçesiyle tenha bir yalı…

    6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü düşmesi örneklenmez?
    a) Ateş olmayan yerden, duman çıkmaz.
    b) Bu gidişle eve sabaha ancak varırız.
    c) Son yıllarda teknoloji iyice ilerledi.
    d) Oğlunuzun başarısı, herkesi imrendiriyor.
    e) Bu ekler, (bilgi yelpazesi.net) ismin hal ekleridir.

    7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sözcükler tümüyle büyük ünlü uyumuna uyar?
    a) Meydan yine hınca hınç doluydu.
    b) Bahçeye yeni fidanlar dikildi.
    c) Dudakları iyice büzülüp kaldı.
    d) Bu terazinin ayarı iyice bozuktu.
    e) Pehlivanlar Kırkpınar’ı doldurdu.

    8. Aşağıdakilerin hangisinde ulama yoktur?
    a) Arabacı, neşeyle kırbacı şaklattı.
    b) Başarısıyla milletinin alnını ağartmıştır.
    c) Çardak altında uzanıp yattı.
    d) Hemen bayarak altında toplandık.
    e) Bahçenin ortasında güzel bir havuz vardı.

    9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, küçük ünlü uyumuna uymaz?
    a) Görüşmek, buruda tutkuydu.
    b) Yorgunluk, gözlerine iyice çökmüştü.
    c) Günler, bizi iyice etkisine almıştı.
    d) Yağmur bütün gece hiç dinmedi.
    e) Yollar, bu sahilde bitiyordu.

    10.
    Alnında nurdan bir ışık
    Geceyi aydınlattı her dem
    Yüreğin sevgi yumağı
    Kötülüklerden arınmış
    İyilik meleği

    Dizelerinde aşağıdakilerden hangisi görülmez?
    a) ünsüz yumuşaması
    b) ünsüz düşmesi
    c) ünlü düşmesi
    d) ünsüz benzeşmesi
    e) ulama

    CEVAP ANAHTARI
    1.e 2.c 3.c 4.e 5.e 6.a 7.c 8.a 9.d 10.b

Benzer Konular

  1. İsim Tamlamaları Test Soruları
    Konu Sahibi ahbar Forum Türk Dili Edebiyatı Soru Bankası
    Cevap: 6
    Son Mesaj : 10.Mart.2013, 13:39
  2. Test Soruları-Güzel Sanatlar ve Edebiyat
    Konu Sahibi refresh Forum Türk Dili Edebiyatı Soru Bankası
    Cevap: 1
    Son Mesaj : 23.Nisan.2012, 10:14
  3. Ses olayları- yazım - noktalama konuları çözümlü test
    Konu Sahibi edebiyatci Forum Türk Dili Edebiyatı Soru Bankası
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 12.Mayıs.2011, 11:30
  4. Zamir Konusuyla ilgili Test Soruları
    Konu Sahibi edebiyatci Forum Türk Dili Edebiyatı Soru Bankası
    Cevap: 2
    Son Mesaj : 20.Nisan.2011, 21:48
  5. Servet-i Fünun ve Fecr-i Ati Edebiyatı Test Soruları
    Konu Sahibi edebiyatci Forum Türk Dili Edebiyatı Soru Bankası
    Cevap: 1
    Son Mesaj : 20.Nisan.2011, 21:21

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Var
  • Mesaj Yazma Yetkiniz Var
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Var
  •