Toplam 3 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 3 arasi kadar sonuc gösteriliyor
-
26.Nisan.2012, 08:35 #1zeynepcik Misafir
Renk sözcüğünün telaffuzu
Merhaba ,foruma yeni üye oldum .Diksiyon kursuna gidiyorum .Basit bir soru ama kafama takıldı .Hocamız 'renk' sözcüğünü yanlış telaffuz ediyorsun diye beni eleştirdi .Renk kelimesindeki 'e' yi ince söylemiyorum .Normal e ile söylüyorum .İki çeşit e var ; ince ve kalın .E ile a arası bir e ile normal renk diyorum .Bence hocamız yanılıyor ,beni de yanıltmaya çalışıyor .Onun yanıldığını ispatlamam lazım .ea mı e ile mi renk denir ? Diksiyonuma ve kendime güveniyorum ama bir danışayım dedim .Bir başka yere ,konu başlığına yönlendirme yapabilirsiniz ,çok teşekkür ederim .
.
-
26.Nisan.2012, 18:18 #2
Cevap: Renk sözcüğünün telaffuzu
Hocanız yanılmıyor; renk sözcüğündeki "e" açık e'dir.
Sözlük anlamı:
renk -gi
isim Farsça reng
isim Cisimler tarafından yansılanan ışığın gözde oluşturduğu duyum
E
Konuşma dilimizde birbirinden ayrı söylenen iki (e) vardır. Bunlardan biri (açık e) diğeri de (kapalı é) dir. Bu iki (e) yi söylerken birbirinden ayırt etmek için (kapalı e) nin üzerine şu (´) işareti koyarak (açık e) den ayıralım. eee eeee eeee
Açık E
(Açık e) şu şekilde söylenir: Çeneler (a) ünlüsünde olduğu gibi, dil ileri doğru yükselir. Kelime başında, ortasında ve sonunda bulunur.
Örnek: Eş, sen, sene
Edebi edepsizden öğren.
Ekmeği ekmekçiye ver, bir ekmek de üste ver.
Evlinin bir evi, evsizin bin evi var.
- Bir elin nesi var, iki elin sesi var.
- Sen dede ben dede bu atı kim tımar ede.
Kapalı E
(Kapalı e) şu şekilde söylenir: dudak kenarları kulaklara doğru biraz yaklaşıp çeneler hafifçe sıkılır.
Gece penceredeki benekli tekir kedi tenceresindeki eti yedi.
Ayrıca bakınız->> http://www.turkedebiyati.org/Dersnot...egitimi_2.html
-
26.Nisan.2012, 19:25 #3zeynepcik Misafir
Cevap: Renk sözcüğünün telaffuzu
Teşekkürler ama bunu biraz zor düzeltirim ben :)